NAŠLI SE U SREDIŠNJICI

DETALJI SASTANKA VRHA HDZ-a SA ZAJEDNICOM BRANITELJA Premijer tražio smirivanje tenzija: 'Pupovac je reterirao, od njega se ne može više očekivati...'

 CROPIX

Svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-ove Zajednice branitelja “Gojko Šušak” dali su punu potporu premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi - sažetak je to sastanka te HDZ-ove zajednice na kojem se raspravljalo o zadnjim izjavama Milorada Pupovca i stavovima Hvidre.

Podsjetimo, predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša žestoko je reagirao zbog izjava čelnika SDSS-a, nazivajući ga mrziteljem Hrvatske, te zatražio da državne institucije istraže ima li u njegovim riječima elemenata kaznenog djela.

Izvori sa sastanka kažu kako je Plenković rekao da treba smiriti tenzije i da ne treba potpirivati podjele u društvu.

- Premijer je rekao da se treba ponašati odgovorno. Kazao je da je Pupovac reterirao, da se od njega ne može više očekivati i naglasio da je njegova Vlada uključiva i da je njegov stav da manjine moraju biti uz vlast - kazao je naš sugovornik. Dodaje da je Plenković detaljno objasnio što se događa.

Potpora

- U jednom je trenutku rekao: “Ako mislite da sve ovo vrijedno što smo napravili treba urušiti, onda možemo ići na izbore. Nemam ništa protiv” - ispričao je naš izvor.

Na sastanku su još bili glavni tajnik Gordan Jandroković, ministri Davor Božinović, Damir Krstičević, šef Hvidre Josip Đakić, savjetnik predsjednice Ante Deur i šef njezina izbornog stožera Ivan Anušić.

Više sugovornika potvrdilo nam je da je potpora Plenkoviću na sastanku bila jednoglasna. A tome u prilog govore i “uštimane” izjave sudionika nakon sastanka.

- Zajednica je dala punu potporu premijeru na svim programima koje provodi - izjavio je tako ministar Medved i dodao da su “svi nazočni na sastanku jasno osudili neodgovorne izjave Pupovca”. Slično je rekao i predsjednik HDZ-ove zajednice branitelja Miljenko Filipović. On je kazao kako je Pupovac “donekle bio tema”.

- Ali tu je stranka, predsjednik stranke, nacionalni odbor, ministri, kao i premijer, osudili su njegove izjave... Predsjednik stranke se jasno izjasnio o izjavama da su neprihvatljive i netočne - izjavio je Filipović. I Đakić je ponovio kako su se “branitelji usuglasili da podupiru Vladu u njezinim ciljevima”. Đakić se osvrnuo i na priopćenje kolege iz Hvidre.

- To je priopćenje koje je poslao predsjednik Glavnog odbora Josip Periša. Podupirem Perišu, neprimjereno je ono što je Pupovac rekao u Delu. Treba već jednom stati s tim izjavama - rekao je Đakić novinarima. Tijekom razgovora, kažu naši izvori, u više se navrata isticalo da niti jedna vlada još od vremena Franje Tuđmana nije toliko napravila za branitelje kao sadašnja. Doznajemo i da je Vlada, odnosno Ministarstvo branitelja izdvojilo milijun kuna za Hvidrine igre koje se sljedeći vikend održavaju u Makarskoj.

Složen problem

- Kad slušate sve te njihove izjave, kako se svi sa svima slažu, reklo bi se da problema i nema. No, problem postoji i složen je - komentirao je jedan HDZ-ovac situaciju s Pupovcem, Plenkovićem i braniteljskim udrugama.

- Očito je da Plenković ne kontrolira te udruge, a branitelji mu ne vjeruju. Stalno ga pokušavaju potresti i narušiti mu autoritet - kaže jedan naš sugovornik. Drugi dodaje “da tu svatko igra svoju igru”.

- Tu se prepleće mnogo stvari. Imate jednu grupaciju ljudi koja je organizirala šator. Oni su dijelom izmiješani s ekipom Miroslava Škore, a dijelom s opozicijom unutar HDZ-a, a iza svega se krije šira platforma za parlamentarne izbore. Oni sada traže Plenkovićevu slabu točku i pronašli su je u Pupovcu. On im je svojim izjavama dao loptu na volej, pa sada imaju nešto opipljivo za kritike i udare na Plenkovića. Cilj im je loš rezulat Grabar-Kitarović i Plenkovića - komentira sugovornik blizak premijerovu krugu. Uvjeren je da situacija neće eskalirati niti ozbiljnije naštetiti Grabar-Kitarović na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:53