INSTITUCIJE ZAKAZALE?

DETALJI TRAGIČNE SMRTI VERONIKE PECOLAJ Dr. Jusup policiji: 'Bio sam u susjednoj sobi kada sam čuo pad i hroptanje'

 
 Jure Mišković, Luka Gerlanc / CROPIX, Provjereno Nova TV

Žalosno! Ovo je čisti primjer gdje su institucije zakazale. Odavno su oboje trebali biti hospitalizirani i to u odvojene ustanove, a kako to nitko nije napravio, dogodila se stravična nesreća, kazao nam je u prolazu daljnji rođak Veronike Pecolaj, 26-godišnje djevojke koja je u četvrtak nešto prije 23 sata pronađena mrtva u stanu doktora Gorana Jusupa u Obrovcu.

Dojavu da je 26-godišnjoj ženskoj osobi pozlilo, zadarska je policija zaprimila iste večeri u 22.30 sati. S druge strane slušalice bila je jedna djevojka koja je policiji rekla da je Veroniki zapeo komadić kruha u grlu. Izlaskom Hitne pomoći na mjesto događaja, dežurni je liječnik u 23 sata i osam minuta konstatirao smrt.

Okolnosti

Prema još neslužbenim informacijama, uzrok Veronikine smrti je gušenje, no detalji će biti poznati tek nakon nalaza obdukcije. Kako doznajemo, policija je zasad isključila mogućnost samoubojstva. Doktor Jusup je u petak bio na informativnom razgovoru kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog nemilog događaja. Policiji je ispričao da je bio u susjednoj sobi kad je iz kuhinje čuo pad i potom hroptanje. Dotrčao je do Veronike koja se gušila.

U ustima je imala komade kruha. Pokušao ih je izvaditi, ali nije uspio. Istrčao je iz stana i počeo lupati po vratima susjeda. Vikao je i zazivao pomoć. U tom trenutku, negdje oko 22.30 sati, djevojka iz susjedstva pozvala je policiju...

Istražitelji zasad ne sumnjaju u počinjenje kaznenog djela. Na Veronikinom tijelu nisu pronađeni vanjski tragovi nasilja. Samoubojstvo je također isključeno pa se pretpostavlja da je riječ o nesretnom slučaju.

Nekadašnji ugledni obrovački liječnik i njegova samoprozvana medicinska sestra dospjeli su u fokus javnosti u travnju ove godine, kada su novinari emisije “Provjereno” svjedočili o njihovom skandaloznom odnosu prema pacijentima i kompletnom raspadu sustava u njegovoj ambulanti.

Policijska traka

Doktor Jusup i Veronika živjeli su zajedno u stanu na kojem je pločica s njegovim imenom. Prilikom našeg dolaska, stan je bio zatvoren policijskom trakom.

U tom je stanu pronađeno njeno beživotno tijelo. Susjedi iz okolnih zgrada kažu da je policija na njihova vrata često dolazila, ali zbog čega, nitko pouzdano ne zna.

Da je doktor Jusup uistinu bio dobar liječnik, rekao nam je svaki prolaznik kojeg smo zaustavili u Obrovcu. Ali o Veroniki Pecolaj rijetki se usuđuju govoriti.

“O mrtvima sve najbolje”, kažu, ali ne kriju kako ih je njena smrt sve iznenadila i zatekla.

- Dvadeset godina je bio moj doktor, a Veroniku sam viđao po gradu. Onog trenutka kad je njegova medicinska sestra Ruža otišla u penziju, na njeno je mjesto došla Veronika. Nije ona uopće bila medicinska sestra. Vidio sam što se događa, pa sam se odmah ispisao kao pacijent jer su stvari krenule nizbrdo. Onda su to i mediji otkrili, pa se pisalo i izvještavalo, a na kraju - “izija vuk magare”. Doktor Jusup je spasio ne znam koliko ljudi u Obrovcu - kazao nam je građevinski radnik kojeg smo prekinuli na marendi kod Župnog ureda.

Ambulanta

Koliko se liječnička skrb u Obrovcu srozala otkad je HZZO raskinuo ugovor s dr. Jusupom, govori i činjenica da je natječaj za doktora opće prakse, koji bi trebao preuzeti njegovu ambulantu, stalno otvoren, no na njega se dosad još nitko nije javio. Ogorčen na stanje zdravstva u Obrovcu je i županijski vijećnik Ivan Matić (Most), duboko potresen viješću koja je pogodila grad na Zrmanji.

- Strašno je to što se dogodilo, ali njih dvoje nisu bili sposobni za samostalan život. Doktor je teško bolestan i potrebna mu je adekvatna cjelodnevna skrb - naglašava Ivan Matić.

Tijelo 26-godišnje Veronike Pecolaj prebačeno je u Split gdje će u subotu biti obavljena obdukcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:10