KONAČNA PONUDA

DETALJI VLADINE PONUDE Udovoljit će zahtjevima prosvjetara i povisiti im koeficijente, ali u tri etape. Za kuharice i čistačice imaju poseban aranžman

 
Sanja Šprem, Andrej Plenković i Branimir Mihalinec
 CROPIX

Vlada će udovoljiti zahtjevima provjetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 posto! Kako doznajemo, tu će povišicu kroz koeficijente dobiti samo nastavno osoblje - učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama – i to u tri etape prema modelu 3+1+2.

Točnije, prvo povećanje koeficijenta od tri posto kreće već od 1. prosinca ove godine, drugih jedan posto povišice od 1. lipnja 2020. a ostatak od dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Uspjeli smo doznati i kako se povećanje koeficijenata neće odnositi na nenastavno osoblje (kuharice, spremačice, domari...), koji su također bili u štrajku, ali su i za njih osigurane povišice i to u vidu dodataka na plaću koje će biti nešto niže od 6,11 posto (jer su dodaci nešto niži).

Iz Vlade nam nisu htjeli komentirati ovakvu dinamiku, samo smo dobili potvrdu kako je istina da se dio predložene potvrde odnosi na proračun za 2021. godinu te da je za nenastavno osoblje predviđen drugačiji aranžman u odnosu na učitelje, nastavnike i profesore.

To je ponuda koja je iskomunicirana još na sinoćnjem maratonskom sastanku Vlade i školskih sindikata, ali formalno sindikati školstva o njoj jutros raspravljaju na svojim sindikalnim tijelima.

Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, još je jutros najavio kako njegov sindikat neće provoditi referendum među članstvom, a podsjetimo, na fakultetima se povišica tražila za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike.

Odluče li i ostali sindikati obrazovanja da se Vladina ponuda prihvati bez referenduma, praktički već danas novi sastanak Vladine strane i predstavnika školskih sindikata, zakazan za 14.30 sati, može rezultirati dogovorom. To bi značilo da se štrajk prekida a nastava sutra počinje u svim školama.

Podsjetimo, sindikati su štrajk pokrenuli 10. listopada i to kombinirano prema generalnom te cirkularnom modelu u kojemu su se svaki dan izmjenjivale županije čije su škole prekidale nastavu.

Od 19. studenog stvari su se zaoštrile i krenuo je generalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj, a s današnjim danom štrajk je ukupno ušao u 36. dan a škole koje su u njemu od početka bez nastave su 16 dana.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u petak je objavila scenarije prema kojemu će se nadoknade najvjerojatnije morati obaviti skraćivanjem zimskih praznika, ukidanjem proljetnih i produljenjem školske godine do 26. lipnja iduće godine.

Doznajemo i kako će štrajk najvjerojatnije biti plaćen.

Prije današnjeg sastanka sa sindikatima održat će se sjednica vodstva HDZ-a u središnjici stranke 13 sati.

HDZ danas u 19 sati održava zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:31