OZBILJNO UPOZORENJE

DHMZ IZDAO IZVANREDNO PRIOPĆENJE 'Čeka nas tjedan vremenskih neprilika'; Prava studen izostat će i idućih 10-ak dana, ali nam stižu obilne oborine

 
Nevrijeme
 CROPIX

"Mislili ste da je prošli tjedan bio dosadno kišovit? Što ćete tek reći ovaj tjedan? No, šalu na stranu, vremenske prilike, ili bolje rečeno ciklonalna aktivnost koja u velikoj mjeri utječe dulji niz dana na veći broj zemalja, zahtjeva posebnu pažnju". Upravo ovako je svoje izvanredno priopćenje o vremenskim prilikama idućih dana započeo DHMZ.

Objasnili su potom i o čemu se točno radi.

"U nedjelju se nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja će idućih dana jačati, odnosno tlak će u njezinom središtu sve više padati. Sa svojim glavnim centrom zadržavat će se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog, relativno stacionarnog polja sniženog tlaka razvijat će se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri. Jedna takva razvit će se i nad Jadranom u utorak navečer. A potom će se tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske.

Osim što će južno i jugozapadno visinsko strujanje podržavati nastavak razmjerno toplog vremena pa će prava studen izostati i idućih 10-tak dana, ovakva sinoptička situacija donijet će obilnu oborinu, prvo zapadnom Sredozemlju, potom ponajviše srednjem Sredozemlju (najizraženije Italiji), a zatim i istočnom.

DHMZ
Akumulirana dnevna oborina (24h/mm) iz ECMWF modela za 12. i 13. 11.2019.

DHMZ
Akumulirana dnevna oborina (24h/mm) iz ECMWF modela za 12. i 13. 11.2019.

U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska. Maksimum oborina u našoj zemlji očekuje se s utorka na srijedu kada će pasti između 50 i 150 mm na pojedinim lokalitetima duž obale i u gorju. No, pritom treba naglasiti da su zbog dosadašnjih obilnih oborina vodostaji naših rijeka bili u porastu te su uglavnom dosegnuli domene srednjih voda. Tijekom nove prognozirane kišne epizode očekuje se novi porast vodostaja, prvenstveno na području Istre i Primorja, Gorskog kotara, Like te Dalmacije.

Vlažnost tla se na području naše zemlje trenutno kreće od 50% do 100%. Prilikom lokalno izraženijih pljuskova na riječnim slivovima s većom vlažnošću tla povećana je i mogućnost pojave povremenih bujičnih tokova. Lokalno izraženi pljuskovi s kojima će pasti veća količina kiše u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata, bujične poplave, te klizišta i odrone.

Uz to će na Jadranu i u gorju od utorka do četvrtka biti i vrlo vjetrovito, uglavnom uz jako i olujno jugo. Udari vjetra u utorak mogu dosezati vrijednosti između 20 i 30 m/s (od 70 do 110 km/h). S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva. A uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta", stoji u priopćenju DHMZ-a.

DHMZ
Jačina udara vjetra (m/s) prognozirana ECMWF modelom za 12.11.2019. u 19 h (18:00 UTC)

Ovakve su prognoze za utorak po hrvatskim regijama:

Istočna Hrvatska

Promjenjivo oblačno s čestim sunčanim razdobljima. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar, izraženiji u drugom dijelu dana. Najviša temperatura uglavnom oko 11, na krajnjem istoku moguće ponegdje i do 14 °C.

Središnja Hrvatska

Ujutro i dio prijepodneva magla i niski oblaci. Zatim promjenjivo oblačno uz mogućnost sunčanih razdoblja. Vjetar slab, u Međimurju popodne do umjeren jugoistočni. Najviša temperatura između 8 i 10 °C.

Gorski kotar i Lika

Umjereno do pretežno oblačno. Uglavnom u Gorskom kotaru u drugom dijelu dana mjestimice može pasti malo kiše. Vjetar većinom slab. Temperatura između 6 i 11 °C.

Istra

Promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, u drugom dijelu dana i pljuskovima i grmljavinom. Puhat će slaba do umjerena bura i istočnjak koji će tijekom prijepodneva okrenuti na istočnjak i jugo koje će u drugom dijelu dana postupno jačati na umjereno do jako. More će biti malo do umjereno valovito, krajem dana ponegdje valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 13 do 16 °C.

Sjeverni Jadran

Promjenjivo oblačno s povremenom kišom koja će biti češća i izraženija u drugom dijelu dana kada duž zapadne obale Istre i na kvarnerskim otocima lokalno može biti pljuskova praćenih grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno jugo, ujutro duž obale mjestimice i umjerena bura. Najviša temperatura između 12 i 16 °C.

Dalmacija

Promjenjivo oblačno, na krajnjem jugu često sa sunčanim razdobljima. Povremeno će pasti malo kiše ili poneki pljusak, osobito na otocima i prema otvorenom moru, dok se najmanje oborine očekuje u unutrašnjosti. Puhat će slabo do umjereno jugo na otocima s jakim udarima. Najviša temperatura između 15 i 19 °C.

Nastavak tjedna

U nastavku tjedna očekuje nas promjenjivo vrijeme. Povremeno će biti kiše, osobito na Jadranu i predjelima uz njega gdje lokalno može biti i izražene oborine te pljuskova i grmljavine, dok će najmanje kiše pasti na istoku zemlje. Najviše suhog vremena bit će u četvrtak.

U nizinama unutrašnjosti u četvrtak i petak ujutro će biti magle. Vjetar slab, na istoku umjeren jugoistočni, a na jadranu jako i olujno jugo koje će postupno slabjeti prema četvrtku kada će na sjevernom dijelu prolazno zapuhati i bura, a u petak opet jugo u jačanju. Temperatura zraka bez veće promjene, na istoku zemlje neobično toplo, osobito u srijedu.

Meteoalarm je za sutra oglasio i crveni alarm za neke dijelove Hrvatske što znači da će vrijeme biti izuzetno opasno.

DHMZ
Upozorenje Meteoalarma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:53