REPORTAŽA

DIJELI IH TROMETARSKI ZID S BODLJIKAVOM ŽICOM: REPORTERI JUTARNJEG SA SUKOBLJENIM ROMIMA I HRVATIMA 'Travu moramo kositi doslovce s kacigom na glavi'

 
 Robert Fajt / CROPIX

Nikako nije u redu problem u Pribislavcu svesti na međunacionalni sukob Roma i većinskih Hrvata, iako oba naroda za to dijele odgovornost - s jedne strane kriminalci sada već vrlo dobro organizirane maloljetničke bande iz romskog naselja, a s druge predstavnici hrvatskih institucija koji od njih ni na koji način ne štite Hrvate, ali i druge Rome, koji također od njih traže zaštitu.

Godinama se to očito guralo pod tepih, a onda je jednako dugo rasla jedna od najstrašnijih građevina u Hrvatskoj u ovom trenutku. Između stotinjak kuća u Ulici dr. Ante Starčevića s jedne i romskog naselja u kojem živi jednaki broj obitelji niknuo je trometarski zid. On nije dio nekog građevinskog projekta, nego je spontana reakcija mještana da se zaštite od paleži, kamenovanja, krađa i uznemiravanja koja su svakodnevna. Negdje su ga zidali, drugdje betonirali, ali na jednak način završavali, na vrhu svakoga je bodljikava žica ili još nešto groznije - uzidane krhotine stakla. Teško da se na takav način može održati mir, a suživot je nezamisliv.

Cakovec, 040619.
Narusen je suzivot izmedju Roma i ostalih gradjana u Opcini Pribislavec u blizini Cakovca.
Na fotografiji: Zid sa bodljikavom zicom na imanju Alena Pancera.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Cakovec, 040619.
Narusen je suzivot izmedju Roma i ostalih gradjana u Opcini Pribislavec u blizini Cakovca.
Na fotografiji: Staklo na zidu.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Sve zaključavaju

Mještanin Alen Pancer, koji je na problem pokušao upozoriti organiziranim prosvjedom u nedjelju, istupio je u ime svojih susjeda i dobio podršku čak i nekih Roma iz naselja, ali i osudu dijela javnosti koja ga je etiketirala desničarom i mrziteljem Roma. Zadovoljan je što se sve diglo na jednu višu razinu, ali nimalo optimističan da će se problem uskoro riješiti.

Robert Fajt / CROPIX
Alen Pancer

- Tu sam se doselio prije 20 godina. Krenulo je kamenovanje i uznemiravanje. Digao sam zid, pa na njega složio još i taj ‘Auschwitz’, žicu i stakla, ali nisam jedini, svi je imamo, jer ne znamo kako drukčije. Mislite da smo riješili problem? Nismo. Upoznali smo sve s time kako živimo, Grad Čakovec, sva ministarstva, načelnica je zvala sve žive, ne znam kome se još možemo obratiti za pomoć - žali nam se Alen Pancer, čije dvorište izgleda poput dobro čuvanog zatvora.

Kao i njegovi susjedi, zaključava sve, oni koji imaju kokoši čak i kokošinjce, a u dvorištu Biserke Novak lancima su vezali i cjepač drva. Alen pokraj ulaznih vrata drži letvu jer, kaže, ne zna koga će zateći u dvorištu kada izađe iz kuće. Dosad mu je u bezbroj navrata kamenovana kuća i uništen povrtnjak, provalili su mu u automobil, supruzi na ulici istrgnuli torbicu i opljačkali je. Čak su mu iz dvorišta ukrali psa pa za njega tražili 500 kuna otkupnine. U tri navrata je tražio pomoć policije, a onda je otišao sam u romsko naselje i pronašao psa kojega je prepoznao po lavežu u jednom dvorištu. Prijelomni trenutak doživio je, kaže, kad je ugledao nekoliko djece kako mu bosonogi preko zida upadaju u dvorište. Fotografirao ih je i odnio sliku socijalnim službama, gdje su, kao i obično, samo slegli ramenima.

Robert Fajt / CROPIX

- Prije su se takve stvari događale samo noću, a sada više nema pravila. Travu moram kositi s kacigom na glavi jer nikad ne znaš kada će ti doletjeti kamen - žali se Alen.

Brane svoje

Najradije bi se odselio, kaže, ali kome će prodati svoju imovinu, kada bi samo luđak kupio kuću u njegovoj ulici. Kad već nismo ulaskom u Europsku uniju dobili europsku ekonomiju, pita se Pancer, možemo li barem europsku sigurnost. Njegova susjeda Biserka kaže da im je u posljednjih šest mjeseci provaljeno dvaput i pritom im je ukradeno stvari vrijednih oko 25.000 kuna, malo ušteđevine, ali i svi korisni aparati.

- Sinoć sam sjela vani, palili su neke gume i pustili glasno glazbu. Više nisam mogla izdržati, otišla sam u kuću i samo sam se isplakala - kaže nam Biserka.

Željko Balog, koji živi u središtu naselja, zamjenik je načelnice iz redova romske nacionalne manjine. On je spona između dviju zaraćenih strana. Razumije svoje sumještane Hrvate i također traži pomoć institucija. Kaže da naseljem vladaju klanovi koji prave nered.

CROPIX
Željko Balog

- Teško je vama shvatiti tko je tko, ali mi među sobom to točno znamo. Znam tko su vrijedni ljudi, znamo tko su prosječni i znamo tko su ništarije. Oni prave nered, ali mi smo nemoćni taj problem riješiti sami. Ja naše sumještane Hrvate potpuno razumijem, oni samo brane svoje. Vjerujte, ovdje je među nama bilo ljudi koji su im se željeli pridružiti na onom prosvjedu, samo da se problem riješi, ali nisu jer se boje odmazde - priča nam donačelnik Balog, čiji je sin Kiko, vlasnik kafića Viktorija, postao poznat jer je na ulazu izvjesio “zabranu ulaska bahatim i nekulturnim Romima”.

Ni Željku više nije svejedno šetati naseljem. Kraj njega se turiraju automobili i naglo se koči, on to shvaća kao poruku. Doduše, u velikom dijelu vidi zavjeru iza koje stoji njegov politički suparnik iz romske manjine, Veljko Kajtazi, na kojega se žale i naši sugovornici Marko i Jasmin Ignac.

Robert Fajt / CROPIX
Jasmin Ignac s djecom

- Ja vam iskreno ne znam kako riješiti taj problem. Znate kako je, jedan Rom je kriv - svi smo krivi. Ja imam šestero djece, a ne mogu se nigdje zaposliti. Idem na oglasnu ploču, naruče me za posao, dođem na razgovor, vide da sam Rom i nikada se ne jave - priča Marko.

On je naslonjen na jedan proizvodni pogon koji je također ograđen zidom i bodljikavom žicom. Vlasnika poštuje i cijeni jer ih čak i pomaže, ali ga “razumije jer se štiti od lopova”.

Subvencije

Načelnicu Višnju Ivačić zatekli smo u općini koju minutu nakon što je ispratila ministra Davora Božinovića, čije je ministarstvo jedino reagiralo na njezine pozive u pomoć. Zbog iste je stvari ranije bio dvaput te imenovao Vladimira Fabera za čovjeka koji je trebao detektirati problem. Načelnica smatra da je to urodilo plodom jer im je delegiran kontakt policajac Damir Klobučarić, koji će se pridružiti njezinu timu komunalnih redara i zamjeniku Krunoslavu Kameniću i nastojati srediti stvar. U njemu ima i pripadnika romske manjine. Priključit će im se predstavnici škole, Centra za socijalnu skrb te netko iz pravosudnih tijela. Oni će na terenu biti svakodnevno.

Robert Fajt / CROPIX
Višnja Ivačić

- Prije svega moramo otkriti počinitelje koji dovoze otpad tamo gdje mu nije mjesto, a policajac će pratiti počinitelje kaznenih djela. To se donekle radilo i dosad, no problem je nastajao u pravnom dijelu procedure. Komunalni redar napravi prijavu policiji, ona proslijedi dalje, ali nema sankcija. Ako se to i dogodi, budu kažnjeni minimalnom kaznom, a mahom se radi o recidivistima - žali se načelnica Ivačić, govoreći nam kako je jučer i njezinoj kćeri ukraden bicikl pa pronađen u romskom naselju.

Pita se kako je moguće da 54 posto učenika ne završi osnovnu školu ako je ona zakonski obvezna, a nitko ne odgovara. Zabrinjavajuća je pojava lihvara i kamatara u naselju, koji osiromašuju stanovništvo koje je u njihovu sudužničkom odnosu.

- Takva je osoba prisiljena krasti i davati mu novac, iako država brine o njemu kroz razne programe. Novac se troši nenamjenski, od dječjeg doplatka odlazi na alkohol, drogu i oružje umjesto na hranu i dječje pelene. Istraživala sam svojedobno i došla do podatka da obitelj s troje djece mjesečno može primiti 1000 eura raznih subvencija, što nije mali novac - kaže načelnica i dodaje da su za razne programe za romsku nacionalnu manjinu u pet godina izdvojili oko 1,5 milijuna općinskih kuna.

U Pribislavcu živi oko 3200 ljudi, od čega je gotovo 900 Roma.

Ministar Božinović: Ako četvero od 318 završi školu, onda nešto ne štima

Ministar Božinović jučer se u Pribislavcu sastao sa županijskim čelnicima te predstavnicima Roma i poručio kako je obrazovanje ključno za rješenje romske problematike u Međimurju.

- Ako četvero od 318 srednjoškolaca završi školu onda nešto debelo ne štima. Ti mladi ne ispunjavaju temeljni uvjet za traženje posla i taj problem treba riješiti - rekao je Božinović. Smatra da se problem neće riješiti angažiranjem policije da djecu vodi u školu te je naglasio da su neki pomaci već napravljeni.

- Desetak policajaca koji su porijeklom iz ovog kraja preraspoređeno je iz drugih dijelova Hrvatske, a u srpnju njih 17, ojačat će rad PU međimurske - najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:53