BEZOBRAZNA STJUARDESA

Dijete s posebnim potrebama nazvali 'retardiranim' pa izbacili čitavu obitelj iz aviona

Obitelj je u pritvoru bila sve dok njihov avion za Dubrovnik nije sletio u Čilipima

ZAGREB - Tročlana obitelj izbačena je u subotu poslijepodne iz aviona Croatia Airlinesa na zagebačkom Plesu, nakon rasprave sa stjuardesom koja je njihovu kćer sa posebnim potrebama nazvala retardiranom. Po njih je na kraju, nakon odluke kapetana leta došla policija, a u pritvoru su bili zadržani sve dok avion kojim su trebali letjeti za Dubrovnik, nije sletio na aerodrom u Čilipima.

Stranci vrtjeli glavama

Do incidenta pred avionom punim stranaca, koji su u nevjerici vrtjeli glavama, došlo je kad su se majka, otac i kći s posebnim potrebama (u dobi od 22 godine) htjeli ukrcati u avion za Dubrovnik. Podrijetlom su iz Bosne, ali već 17 godina žive u Norveškoj, u gradu Trondheimu. Sa svojom bolesnom kćeri već cijelo desetljeće uobičajeno putuju avionima, posebno kada idu u Hrvatsku na ljetni odmor. U Dubrovniku su trebali uhvatili let za Trondheim.

- Platili smo karte, ušli u avion i sjeli na svoja sjedišta. Prišla nam je nervozna stjuardesa koja je rekla da ne možemo tamo sjediti. Pitala sam zašto. Ona mi je pred svima u avionu da to čuju, bezobrazno odgovorila: Retardirani i starci ne mogu sjediti pored izlaza - rekla je šokirana majka koja je tada počela raspravljati sa stjuardesom, ljutita jer joj je uvrijedila kćer.

Pitala je stujardesu ima li ona djecu i kako bi se ona osjećala da je riječ o njezinoj kćeri koju drugi zovu retardiranom.

- Stjuardesa se na peti okrenula i otišla kod kapetana aviona, koji je, bez da nas je išta pitao, odlučio da moramo van iz aviona ili neće poletjeti - opisao je neugodnu scenu otac. Po njih je na kraju došla policija, za koju kažu da je bila iznimno korektna. Jedan je policajac suznih očiju, kažu roditelji, rekao da bi on još gore reagirao.

Zbog neobičnog propisa obitelj iz Trondheima zadržana je u prostorijama Zračne luke Zagreb sve dok avion, koji je poletio bez njih, nije sletio u Dubrovnik. Ne znaju zašto, i govore da su se osjećali kao teroristi.

Nitko se ne želi mješati

- Policija je bila korektna, a aerodromsko osoblje također, iako nam se nitko nije ispričao. Gospođa koja nam je pomogla kupiti nove karte samo je rekla da se ona ne želi miješati u cijelu priču - rekao je otac.

Nitko od putnika nije se žalio na njihovu kćer, ali nitko nije ni pomogao.

- Neki su zurili u pod, a stranci su vrtjeli glavama. To nam je antipromocija i mi ovako nikad nećemo u Europu. Propalo nam je nekoliko tisuća kuna jer smo promašili letove, ali nije nas briga za novac.

Samo želimo upozoriti javnost da se ovo nekome drugome u budućnosti ne bi ponovilo - ispričali su roditelji koji će danas pokušati stupiti u kontakt s norveškom ambasadom kako bi uložili prigovor. Tako bi ovaj incident mogao poprimiti i međunarodni karakter.

Kao kontrast roditelji prepričavaju što se dogodilo kad su nedavno iz Norveške dolazili u Hrvatsku.

- Sletjeli smo na aerodrom u Krku i kći se preplašila pa nije htjela iz aviona. Svi su bili vrlo strpljivi i pomagali nam, a pilot je čak kasnio, što nije smio, ali nas nije požurivao. To je pravi način za ophođenje s ljudima s posebnim potrebama - zaključili su.

Croatia Airlines: Ne smiju sjediti kod izlaza za nuždu

Glasnogovornica Croatia Airlinesa Ksenija Zlof kaže da njihovi strogi propisi ne dozvoljavaju osobama s posebnim potrebama sjedenje kod izlaza za nuždu.

- Na tim sjedalima mogu sjediti osobe koje mogu pomagati ostalim putnicima da izađu iz aviona u slučaju nužde. Prodavačica karata upozorila obitelj da ne sjedaju tamo, ali oni su inzistirali - neslužbeno je objasnila Zlof.( T. N.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:37