ŽALIT ĆE SE

DIKAN OSUĐEN JER JE BRATU, POZNATOM UGOSTITELJU, PREVAROM POKUŠAO OTETI KULTNI KAFIĆ Kontroverzni poduzetnik nakon presude grmio u sudnici

Josip Radeljak
 Foto: Sandra Šimunović / CROPIX

Plejadi poznatih domaćih osoba koje svoj dug društvu zbog počinjenih kaznenih djela otplaćuju dobrotvornim radom, odnosno guljenjem krumpira, bojenjem jaja, pranjem suđa ili nekom drugom aktivnošću na dobrobit društva, pridružit se i kontroverzni splitski poduzetnik Josip Radeljak Dikan (75), ako presuda splitskog Općinskog suda postane pravomoćna, piše Slobodna Dalmacija.

Dikan je jučer zbog krivotvorenja isprave, po optužnici ODO-a Split, osuđen na sedam mjeseci zatvora, s tim da se ona zamjenjuje radom za opće dobro, i to tako da se jedan dan računa kao dva sata rada.

Dikan je, dakle, osuđen jer je 18. travnja 2008. godine Trgovačkom sudu u Splitu podnio tužbu zbog sklapanja ugovora o prijenosu poslovnog udjela u t.d. "Semko", odnosno dobro uhodanog posla kavane "Semafor", čime je htio sudskom odlukom na sebe prenijeti udjele svojeg polubrata Željana Radmana.

Uz tužbu je priložio i vlastoručno napisan i potpisan "sporazum", napisan na službenom obrascu koji koriste talijanska upravna tijela, a na kojem se nalazio bjanko potpis Željana Radmana.

Taj je potpis Željan dao Dikanu početkom 1990-ih, kako stoji u presudi, "u svrhu mogućeg reguliranja zaposlenja i boravka Željana Radmana u Italiji datiran s 28. prosinca 1997. godine". No, kako je to tvrdilo tužiteljstvo, Dikan i Radman tada nisu komunicirali pa je bilo nelogično da sklapaju bilo kakav sporazum.

Dikan je, stoji u presudi, neistinito naveo da su on i polubrat zaključili "sporazum" po kojem bi mu Željan do 31. ožujka 2008. godine trebao prenijeti poslovni udjel u tvrtki "Semko", uključujući i prijenos vlasništva nad kultnom splitskom kavanom "Semafor", tržišne vrijednosti najmanje tri i pol milijuna kuna.

'Brata uzdržavam'

Dikan je zbog istog djela već bio osuđen na istu kaznu u svibnju 2015. godine, no tu je presudu ukinuo Županijski sud u Zagrebu i vratio je na ponovno suđenje. Prvi put Dikana je osudila sutkinja Tea Budimlić, a ovaj put sudac Zoran Ivanišević.

U svojoj je obrani Dikan, među ostalim, izjavio da je "osnovni razlog pokretanja ovog kaznenog postupka odugovlačenje drugih parničnih postupaka koji se vode, a čime se mom polubratu omogućuje da i dalje uživa u znatnoj koristi imovine koja meni pripada".

- Ovakvu optužbu, koja ne predstavlja ništa drugo nego neukusnu fikciju koja sa zdravim razumom nema ništa zajedničko, kategorički odbacujem.

Po optužbi ispada i moglo bi se pomisliti da sam ovakav dijabolični plan imao možda već od rođenja i baš, eto, u trenutku kad sam bio u najnormalnijim familijarnim odnosima s 10 godina mlađim bratom kojega cijeli život uzdržavam, pomažem i školujem, uostalom kao stariji i jači, i kojemu u tom istom trenutku s povjerenjem prepuštam svoju imovinu i pokušavam pomoći izričito zbog opasnog podivljalog rata u Hrvatskoj, zapošljavajući ga u mojoj firmi u Italiji bez obzira na to što je potpuno nekvalificiran za bilo kakav učeniji posao od ugostiteljskog.

Optužba mi, dakle, pripisuje dar predviđanja budućnosti jer, eto, znao sam da ću jednog dana biti prisiljen posvaditi se s polubratom zbog neočekivanog otimanja moje svojine te da ću napokon, na temelju papira s predumišljajem spremljenog 20 godina, ispisati to točno u već tada predodređenom prostoru, zamišljenu prevaru – grmio je Dikan u sudnici, istaknuvši da je laž da je polubrat njemu tada potpisivao bjanko dokumente za zaposlenje.

No, očito je da njegovu iscrpnu obranu sudac Ivanišević nije prihvatio kao vjerodostojnu, pa nema sumnje da će se Dikan žaliti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 08:07