NAVIJAČKA PRIJATELJSTVA I RIVALSTVA

DINAMO PROTIV BENFICE, UTAKMICA VISKOG RIZIKA! Hoće li se u Zagrebu pojaviti najveći rivali Bad Blue Boysa?

 
 Vojko Basic / CROPIX

Iako se to na prvi pogled ne bi reklo, utakmica Dinama i Benfice mogla bi biti utakmica velikog rizika, barem s navijačke strane. Naime, opće poznata je činjenica da su navijači Benfice, popularnog naziva No Name Boysi, u iznimno prijateljskim odnosima sa splitskom Torcidom.

Gotovo svaku europsku (ali nerijetko i domaću) utakmicu na navijačkim trbinama Torcide i No Name Boysa mogu se vidjeti rekviziti oba kluba, i Hajduka i Benfice, a često se dogodi da predstavnici navijačkih skupina idu jedni drugima u goste. Stoga, vrlo realno je za očekivati i da će društvo iz Lisabona na maksimirskom jugu pozvati u pomoć i prijatelje iz Splita, iako je jako upitno koliko će to sve skupa biti izvedivo.

Inače, veliko prijateljstvo navijača Benfice i Hajduka datira još od one famozne utakmice Lige prvaka iz 1994. godine. Nažalost, tada se dogodila velika tragedija kada su pri povratku iz Splita portugalski navijači doživjeli tešku prometnu nesreću pri čemu su život izgubile tri osobe.

Splitski navijači odali su počst poginulim Portugalcima, a navijači Benfice su im na uzvratu u Lisabonu znali zahvaliti za to. Ali ne samo za to, već i za veliko gostoprimstvo u državi koja je u to vrijeme bila među najrizčnijima u Europi. Naravno, u Hrvatskoj je tada harao rat...

Portugalci su u uzvratu u Lisabonu toliko najeli i napili navijači iz Hrvatske da je nekima od njih bilo neugodno, a nogometaše je pri izlasku na teren dočekao veliki transparent 'Freedom for Croatia' (Sloboda za Hrvatsku). I tu je sve krenulo. Prijateljstvo koje traje do današnjeg dana....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:47