PROJEKT VRIJEDAN 750 MILIJUNA KUNA

DIO BOLNIČKIH ODJELA PRESELIO U NOVU ZGRADU OPĆE BOLNICE U PULI Jednodnevna kirurgija i dnevna bolnica trebale bi u nove prostore useliti do veljače

 
 Danijel Bartolić / CROPIX

Početkom ovog tjedna dio je bolničkih odjela preselio u novu bolničku zgradu Opće bolnice u Puli gdje će vrlo brzo useliti i dnevna bolnica te jednodnevna kirurgija. Kako je Jutarnjem u ponedjeljak rekla ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić, jednodnevna kirurgija i dnevna bolnica trebale bi u nove prostore useliti do početka veljače, a tada bi i cijeli taj novi objekt počeo raditi u punom zamahu.

A u ponedjeljak je u pulskoj bolnici predstavljen završetak projekta nabave nove opreme upravo za dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju koji vrijedi nešto više od 34 milijuna kuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima koji se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Time je pulska bolnica dobila vrijednu aparaturu, pa čak i neke aparate koje prije nije imala, poput opreme dijagnostičke koronarografije.

FOTOGALERIJA: Prezentacija i obilazak nove bolničke zgrade Opće bolnice u Puli

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva te predsjednik povjerenstva za izgradnju nove Opće bolnice u Puli, vrijedne oko 750 milijuna kuna, prim. Željko Plazonić istaknuo je da je to velik iskorak za zdravstvo Pule i Istre.

- Dakle, Pula kroz novu bolnicu neće dobiti samo kvalitetu infrastrukture, nego i mogućnost primjene dijagnostičkih i terapijskih metoda koje se dosad u Istri nisu mogle vršiti. Dobivamo nešto što je Istra odavno zaslužila da ima, a to ćemo u 2020. kompletno implementirati u rutinsko dnevni rad. Recimo, invazivna kardiologija sada će konačno biti moguća i u Puli, pa pacijenti neće morati do Opatije ili Zagreba - rekao je Plazonić.

Hrstić je pak dodala kako je cilj projekta „Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula“, koji je vrijedan 85,4 milijuna kuna, povećanje učinkovitosti, isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava kroz efikasniju obradu objedinjavanjem više dijagnostičkih postupaka u jednom danu i povećanje protočnosti pacijenata unaprjeđenjem i optimizacijom rada.

- Očekuje se smanjenje prijema na akutne bolničke odjele za 10 posto što je ujedno i jedna od ključnih mjera definiranih u Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnice - rekla je Hrstić. Rekla je i da oni pacijenti koji nisu toliko bolesni da moraju prespavati u bolnici, dobivaju komoditet da mogu tijekom dana obaviti dijagnostiku i terapijske postupke, a noć provesti u vlastitom domu.

Zamjenik istarskog župana koji vrši dužnost župana Fabrizio Radin dodao je da ovime nije došao kraj ulaganjima jer da se još uvijek čeka garancija države za vrijednost kredita od 150 milijuna kuna čime bi se cjelokupni projekt gradnje nove bolnice u Puli zaokružio.

- Idemo prema svom cilju postepeno, odgovorno, radno. Glavne prepreke na tom putu su odlukom Vlade otklonjene, ali još uvijek postoje određene radnje koje bi trebale biti izvršene da bi se konačno došlo do onih sredstava koja su nam potrebna za dovršetak ove kapitalne investicije - rekao je Radin. Najavio je i da se za 15 dana otvara gradilište nove srednje medicinske škole u Puli.

Dosad je u novu bolničku zgradu uselio Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Odjel za dermatologiju i venerologiju, a useljavaju se i polikliničke djelatnosti. U novim su prostorima tako počele s radom ambulante Odjela za otorinolaringologiju i pedijatrijske ambulante, a od četvrtka, 2. siječnja, pridružuje im se opća anesteziološka ambulanta i Ambulanta za bol. U novoj poliklinici 13. siječnja otvara se i šalter centralnog naručivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:28