SOLIDARNOST

DIO DRŽAVNIH TVRTKI ISPLATIO USKRSNICE PA IH DONIRAO STRADALIMA Neke se solidarizirale s teškom situacijom, druge još pregovaraju što će s novcem

 
 CROPIX

Većina državnih tvrtki zbog krize uzrokovane koronavirusom u dogovoru sa sindikatima ove godine neće isplatiti uskrsnice iako su one definirane kolektivnim ugovorima, no postoji i nekoliko tvrtki čiji se sindikati nisu solidarizirali s teškom gospodarskom situacijom u društvu i čijim su radnicima uskrsnice već isplaćene ili bi tek trebale biti.

Uskrsnice su isplatile Narodne novine, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Janaf i Hrvatske ceste. Ipak, radnici u nekima od ovih tvrtki na kraju su pristali cijeli iznos ili dio iznosa uplatiti u dva humanitarna fonda koja je Vlada osnovala za pomoć stradalima u potresu i za borbu protiv koronavirusa, dok Hrvatska pošta, HŽ Infrastruktura i Hrvatske autoceste još sa sindikatima pregovaraju o tome da se uskrsnica ili ne isplati ili da se uplati u fondove.

Uprava Narodnih novina svim je svojim zaposlenicima 20. ožujka podijelila Konzumove bonove u vrijednosti od 600 kuna jer je to morala učiniti na temelju važećeg kolektivnog ugovora. Ipak, sindikati su solidarno pristali na smanjenje plaće za 20 posto jer im je poslodavac skratio tjedno radno vrijeme na 32 sata, koje je uvedeno za travanj.

Životne potrebe

U Narodnim novinama kažu kako su htjeli svojim radnicima u otežanim uvjetima rada socijalnom mjerom pomoći u osiguravanju temeljnih životnih potreba, najnužnijih prehrambenih i higijenskih potrepština.

“Uprava je ujedno potpisala aneks kolektivnog ugovora sa sindikatom, čime je od 1. do 30. travnja uvedeno skraćeno radno vrijeme od 32 sata tjedno. Time su ujedno i smanjene plaće svih zaposlenika za 20 posto”, kažu u Narodnim novinama.

HEP je svojim radnicima također 20. ožujka isplatio prvi dio uskrsnice, od 500 kuna, a isplata drugog dijela “ostaje za razdoblje nakon sagledavanja posljedica aktualne krizne situacije”. Ipak, radnici su se na kraju u potpunosti odrekli uskrsnica i uplatili sav novac u iznosu od 5,1 milijun kuna u humanitarne fondove, a i članovi Uprave od svojih su se plaća odrekli ukupno 100.000 kuna.

“Osim odricanjem od dijela svojih primanja, radnici HEP grupe svakodnevno daju nemjerljiv doprinos zajedničkoj borbi protiv dviju humanitarnih kriza, prije svega osiguravajući stabilnu i sigurnu opskrbu građana i industrije električnom energijom, plinom i ogrjevnom toplinom”, poručuju iz HEP-a.

Također, napominju da je HEP odmah nakon izbijanja krize obustavio isključenja kupaca zbog dugovanja za električnu energiju, plin i grijanje, a onima kojima je bila isključena električna energija, opskrba je vraćena. Privremeno je obustavljeno i slanje opomena i provođenje ovrha.

Janaf je, pak, dio uskrsnice u iznosu od 400 kuna isplatio radnicima, a preostali dio od 200 kuna dogovorom sa sindikatima uplaćen je u dva fonda za pomoć stradalima u potresu i za borbu protiv koronavirusa. Također, Uprava Janafa na čelu s Draganom Kovačevićem donirala je cjelokupne plaće za ožujak u korist ovih akcija.

“Akciji se pridružio i cjelokupni rukovodeći kadar, čime je ukupno uplaćeno više od 250.000 kuna na račune akcija”, poručuju iz Janafa.

Kolektivni ugovor

Radnicima Hrvatskih cesta uskrsnica je isplaćena, ali su sav novac donirali u ova dva fonda.

“Naime, budući da se sa sindikatom nije mogao postići dogovor o neisplati uskrsnice za ovu godinu, poslodavac je dužan to učiniti i provesti sukladno kolektivnom ugovoru. Međutim, na inicijativu Uprave, zaposlenici su se svaki pojedinačno odlučili odreći uskrsnice i sredstva donirati za borbu protiv koronavirusa i za obnovu grada Zagreba”, kažu u Hrvatskim cestama.

Hrvatska pošta planirala je isplatu uskrsnica od 500 kuna, ali je odluku prolongirala i donijet će je nakon detaljne analize realizacije i plana poslovanja.

“Navedeno ćemo komunicirati sa socijalnim partnerima čim ćemo imati detaljne nove podloge, a svakako prije Uskrsa. U ovom trenutku najvažnije je zadržati maksimalnu stabilnost plaća s obzirom na to da mi ne prestajemo raditi iako nam promet značajno pada”, kažu u Hrvatskoj pošti.

Uprava HŽ Infrastrukture zatražila je, pak, od sindikata da se ove godine uskrsnica od 240 kuna ne isplati, ali suglasnost za to nije dobila, pa je donijela odluku da se isplata odgađa do daljnjega, što je kolektivnim ugovorom dopušteno.

“HŽ Infrastruktura d.o.o. u dogledno će vrijeme ponovo otvoriti pregovore sa sindikatima o neisplati uskrsnice. Trošak uskrsnice iznosi oko 1,2 milijuna kuna”, poručuju u ovoj državnoj tvrtki.

Uprava se odrekla plaća

U Hrvatskim autocestama još pregovaraju sa sindikatima o isplati uskrsnica, ideja je da se iznos donira fondovima, a prema nekim neslužbenim informacijama, to bi se moglo i dogoditi jer radnici su prikupili već oko 60.000 kuna u dva dana, a Uprava se odrekla svojih plaća.

Ove godine uskrsnice neće isplatiti HŽ Putnički prijevoz, APIS IT, Agencija Alan, Hrvatska lutrija, Hrvatske vode, Državne nekretnine, Hrvatske šume, Jadrolinija i ACI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:23