REAKCIJE

DIO HDZ-a POZITIVNO REAGIRAO NA OŠTAR PREDSJEDNIČIN ISTUP U KOJEM JE KRITIZIRALA VLADU 'Netko je to trebao izgovoriti...'

 CROPIX

Dok posljednji intervju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović HRT-u nije naišao na oduševljenje mnogih ministara iz Plenkovićeve Vlade koji smatraju da su ekonomski pokazatelji dobri, predsjedničini suradnici tvrde da to nije nova kritika Vladi, nego sagledavanje realnog stanja. “Predsjednica smatra da joj je dužnost upozoravati na činjenice, jer to i građani traže od nje.”

Važno je upozoriti

I dok su Banski dvori suzdržani, u HDZ-u su mnogo pozitivnije prihvatili predsjedničin intervju. - Treba upozoravati na naše zaostajanje jer je očito da su nas prestigli svi. Nezadovoljstvo osjećamo i mi u stranci, ali se javno o tome ne govori - rekao nam je istaknuti član predsjedništva HDZ-a. Naš sugovornik kaže da je za stranku dobro što oporba i ne postoji, ali da ni to neće trajati vječno. “Onda bismo mogli čuti mnogo neugodnih pitanja, npr. zašto nismo iskoristili priliku kao susjedi Slovenci, kod kojih je znatno veći rast.”

Ipak, mnogi HDZ-ovci misle da Grabar-Kitarović već sada traži prostor za drugi mandat i da baš zbog toga pojačava pritisak na Vladu. - Predsjednica osjeća da je sam vrh stranke ne voli previše, ali da u ovom trenutku HDZ nema drugog kandidata za Pantovčak. Ona zna da treba proširiti bazu i dobiti podršku i izvan HDZ-a - rekao nam je jedan istaknuti član stranke. Prema njemu, kritike s Pantovčaka ubuduće će biti još žešće ako Vlada zaista ne poduzme reforme.

Nedonošenje odluka

- Većina nas je u stranci povezala predsjedničine riječi, da je najgore ne donositi odluke, s često izraženim stajalištem o Plenkovićevoj neodlučnosti da odlučuje brže. Njihov odnos nikako nije idiličan i što vrijeme više prolazi, dojam je da je sve gori. Predsjednica je konkretnija od oporbe - tvrdi naš sugovornik.

Kad je riječ o Pantovčaku, već dulje predsjedničini suradnici tvrde da Grabar-Kitarović vuče poteze bez ikakve kalkulacije, vođena državničkom dužnosti da radi u interesu svih građana. Posljednje ankete potvrđuju da je u pravu i da su to građani prepoznali, pa je uvjerljivo najpopularnija političarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:26