EPIDEMIJA

DIO HRVATSKIH ŽUPANIJA ZABILJEŽIO PORAST ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM Splitsko-dalmatinska županija i Osječko-baranjska imaju svaka po četiri nova slučaja

Opća bolnica u Zadru
 Luka Gerlanc / CROPIX

Broj osoba zaraženih koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije skočio je s njih tri na pet, ali još nije došlo do lokalne transmisije, nego su svi slučajevi zabilježeni unutar obitelji, rečeno je u subotu na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera Civilne zaštite.

"Na području Bjelovarsko-bilogorske županije imamo dva žarišta. Jedno je u Čazmi, a drugo u Bjelovaru. Na oba žarišta imamo samo prijenos unutar obitelji. Sve službe rade svoj posao 24 sata na dan. Prate sve posljedice vezane uz otkrivene slučajeve, a naša epidemilogija otklanja mogućnost širenja među građanstvom", istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Dodao je da je u samoizolaciji 810 osoba, 60 više nego jučer i posebno ukazao na odgovornost svih onih koji su u samoizolaciji.

"Sve osobe koje su u samoizolaciji trebaju se pridržavati uputa koje su im izrečene", napomenuo je, uz ostako, župan.

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch izjavio je da je do danas 48 osoba testirano na koronavirus, pri čemu je pet osoba pozitivno, a dvije su osobe hospitalizirane.

„Apeliram na sugrađane da budu kod kuće, ne izlaze i da slušaju upute struke, da održavaju razmak i često peru ruke. Štititi sebe je najbolja zaštita”, poručio je Allouch.

Epidemiologinja Vesna Grgić kazala je da je sreća što je za sad sve ostalo u obiteljskom kontaktu te nema lokalne transmisije prenošenja u normalnoj populaciji kao što se prenosi gripa.

„Za sada je sve pod kontrolom”, naglasila je Grgić.

Pojasnila je da se za svaki slučaj potvrđenog ili onoga tko se testira na koronavirus provodi epidemiološka anketa i točno popisuju kontakti tijekom zadnjih 14 dana, a potom se i oni stavljaju pod nadzor.

„Potom se vrši nadzor nad tim ljudima i to je naša najvažnija protuepidemijska mjera. Osim naših mjera treba se pridržavati svega što nacionalni i županijski Stožer ponavljaju”, naglasila je Grgić.

Osijek: 41 oboljela osoba od koronavirusa, četiri osobe na respiratoru

Na području Osječko-baranjske županije tijekom protekla 24 sata evidentirane su četiri novooboljele osobe od koronavirusa, ukupno ih je 41, a četiri su pacijenta na respiratoru, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Hospitalizirana su 22 oboljela, od kojih je četvero na uređaju za potpomognuto disanje, a do sada je iz osječkog KBC-a otpušteno devet osoba kojima je tijekom idućih 14 dana propisana mjera samoizolacije, navodi se u priopćenju.

Ostali oboljeli koje nemaju simptome, a testiranjem im je utvrđeno prisustvo koronavirusa, nalaze se u kućnoj samoizolaciji.

Iz Stožera napominju kako je na području Županije trenutno u samoizolaciji 1287 osoba.

Od jutros je na terenu i mobilni tim za uzimanje uzoraka. To će, ističe ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić, uvelike olakšati rad Zavodu za hitnu medicinu koji je do sada uz redoviti rad za uzimanje uzoraka u KBC-u Osijek ili osječkom Domu zdravlja prevozio sve osobe pod sumnjom na korona virus, a koje nisu imale uvjete da se samostalno odazovu testiranju.

U protekla 24 sata policija je zaprimila 12 dojava o kršenju samoizolacije pri čemu su potvrđena četiri slučaja - po dva u Osijeku i Belom Manastiru, kazao je načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece.

Dodao je kako je policija, prema popisu osoba u samoizloaciji, metodom slučajnog odabira provela kontrolu nad 42 osobe i sve su zatečene na kućnoj adresi te kod njih nije utvrđeno kršenje ove mjere.

Ističe kako je policija na osam stalnih i 28 privremenih punktova obavila kontrolu nad 3040 osoba, od kojih svega sedam nije imalo propusnicu.

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović ocijenio je kako broj oboljelih bilježi linearan rast što je očekivano te da do sada poduzete mjere sada poduzete daju rezultate, "pa se u ovom trenutku ne razmišlja o strožim mjerama".

Iako je epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji pod kontrolom, Ivanović je podsjetio građane kako je i dalje na snazi Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Varaždin: Jedan novi slučaj zaraze, ukupno 21 oboljeli

U Varaždinskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u zadnja 24 sata, čime se ukupan broj oboljelih u županiji popeo na 21 osoba, od kojih su četiri ozdravile.

Županijski stožer civilne zaštite u subotu je priopćio kako je novooboljela osoba bila u bliskom kontaktu s ranije zaraženom.

U varaždinskoj Općoj bolnici od virusa se liječi 17 osoba, a sve su trenutno općeg dobrog stanja.

Ukupna slika oboljelih pokazuje da je 11 slučaja "importirano" iz inozemstva, dva iz Zagreba, a osam slučaja su bliski kontakti tih zaraženih osoba.

Kod dosad izliječenih osoba utvrđeno je da od pojave simptoma virusa do negativnih briseva, odnosno izliječenja, u prosjeku prođe 21 dan.

Načelnik stožera Robert Vugrin naveo je i kako je do sada u županiji ukupno testirana 231 osoba, pod mjerom samoizolacije su trenutno 2404 osobe, a u zadnja 24 sata zabilježeno je samo jedno kršenje te mjere.

Vugrin je rekao da je policija u isto vrijeme utvrdila 66 slučajeva napuštanja mjesta prebivališta bez valjane propusnice.

Dubrovnik: Nema novooboljelih, čekaju se rezultati 14 uzoraka

Nema novooboljelih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je trenutni ukupni broj pozitivnih i dalje 31, od kojih je deset hospitalizirano i nitko nije na respiratoru, a očekuju se nalazi za 14 uzoraka, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako su ukupno na analizu poslana 203 uzorka, a 31 je pozitivan, dok se čekaju rezultati za 14 uzoraka. U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije, a u karanteni su i dalje smještene četiri osobe.

"Iz nacionalnog stožera stigli su nam kreveti s pratećom opremom te se raspoređuju u studentski dom, koji će biti spreman za prihvat bolesnika. Nadam se da nam ipak neće trebati, već da će prvi stanari biti studenti", rekao je Cebalo.

Dodao je kako je, po novouvedenoj mjeri, otvorena tek jedna mesnica u Metkoviću, dok Grad Dubrovnik i Općina Vela Luka nisu otvarali svoje objekte.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od pet novooboljelih troje iz kruga obitelji u kojoj je prepoznata zaraza, četvrti je kontakt već poznate zaražene osobe, a za petu osobu se još uvijek traži mogući izvor zaraze.

"Među zaraženima je 17 osoba ženskog i 14 muškog spola, a prosječne starosti 50 godina. Većina ih je iz Konavala, vezanih za Zračnu luku Dubrovnik“, naveo je Lakić.

Nastavno na vlastite izjave proteklih dana o nedostatku briseva, potvrdio je kako je stigao određeni broj koji će biti dovoljan. Apelirao je na osobe koji se, prema dojavama građana, okupljaju ispred zatvorenih objekata uslužnih djelatnosti da poštuju propisane mjere zaštite od širenja bolesti.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je da je hospitalizirano deset osoba zaraženih koronavirusom, uz još dva pacijenta pod sumnjom, a nitko nije na respiratoru. Kad je riječ o prihvatu u studentski dom, objasnio je kako će imati dva odijeljena koridora - jedan za oboljele, a drugi za negativne u samoizolaciji.

"Imat ćemo i ambulantu s 24-satnim dežurstvom liječnika primarne medicine, koji će skrbiti o pacijentima, a bolnica će pružiti konzilijarnu uslugu“, objasnio je Bekić.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere.

„Za vikend ćemo nastaviti nadzor oboljelih koji su kod kuće u samoizolaciji“, istaknuo je Pavličević.

Napomenuo je kako je nacionalni stožer naredio zabranu izdavanja propusnica za putovanja u pomorskom prometu prema otocima, kako ne bi došlo do širenja epidemije. Dodao je kako nije zabranjen prijelaz granice na tzv. prijelaznim graničnim mjestima za pogranične radnike koje imaju ključ ili karticu za prijelaz.

"Intenzivno obilazimo takva područja kako ne bi dolazilo do zlouporabe, koja nije potrebna za sve pogranične radnike koji mogu nesmetano prelaziti granicu", rekao je Pavličević.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je, po mišljenju stručnjaka, stanje pandemije u županiji i dalje stabilno, što je po njemu rezultat odgovornog ponašanja građana.

"Pozivam sugrađane da se tako nastavimo ponašati jer ćemo tako omogućiti da zdravstveni djelatnici ostanu nezaraženi i uspiju pružiti potrebnu pomoć svim potrebitima. Na dobrom smo putu, optimistični smo, prevladat ćemo krizu", rekao je Dobroslavić.

Odgovarajući na novinarski upit o uštedama, Dobroslavić je istaknuo kako se još uvijek razmatra mogućnost smanjenja plaća upravnih tijela za 15 posto, što će ovisiti o mjerama Vlade RH u pomoći gospodarstvu.

„Sagledavamo i našu financijsku situaciju, kao i u državi. Naše plaće ionako ovise o proračunskim prihodima koji će biti smanjeni, a vidjet ćemo točno koliko. Svakako slijedi prilagođavanje“, objasnio je Dobroslavić te dodao kako su se i ostali vijećnici Županijske skupštine pridružili vladajućima u tromjesečnom odricanju od vijećničke naknade.

Zadar: Dvoje novozaraženih, u nedjelju dezinfekcija bolnice u Biogradu

Zaraza koronavirusom u Zadarskoj županiji potvrđena je u subotu za još dvije osobe, trenutno je 21 zaraženi, a u nedjelju će biti potpuno dezinficirana Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu koja će potom zbrinjavati zaražene s lakšim simptomima.

Županijski stožer civilne zaštite priopćio je da da su dvije zaražene osobe u težem stanju, jedna je na respiratoru, a 14 oboljelih smješteno je na "COVID" odjelu zadarske Opće bolnice,

Iz Stožera najavljuju da će u nedjelju biti provedena potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, gdje se prije nekoliko dana pojavilo žarište visua, a koja će se nakon dezinfekcije pripremiti za prihvat zaraženih s lakšim simptomima.

Tijekom dana trijaži će biti podvrgnuti svi djelatnici biogradske bolnice koji nisu bili u kontaktu sa zaraženima, kako bi se rasporedili za nastavak rada te zdravstvene ustanove.

U Stožeru ističu kako su zadnja epidemiološka istraživanja pokazala da liječnik iz Ortopedske bolnice u Biogradu nije prvozaražena osoba u toj ustanovi, već je samo prvi testiran na virus.

Vjerojatno je prvi zaražen jedan pacijent koji je početkom ožujka tamo bio na pregledu.

U petak je u županiji na virus testirano 13 osoba, još uvijek se čekaju nalazi za njih deset, 921 osoba je u samoizolaciji koju je napustilo njih 415, a obradom je utvrđeno 159 kontakata zaraženih osoba.,

U posljednja 24 sata zadarska policija utvrdila je osam slučajeva kršenja mjera samoizolacije.

Split: Četiri novozaražena, 52 osobe pozitivne na koronavirus

Četiri nova slučaja koronavirusa zabilježena su od jučer popodne u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima nema zdravstvenih djelatnika, a sve novozaražene osobe su s područja grada Splita.

"U Splitsko dalmatinskoj županiji trenutno su 52 osobe pozitivne na koronavirus, a u karanteni hotela Zagreb u ovom trenutku nalazi se 14 osoba", poručili su iz Stožera.

Napomenuli su i kako će sve autobusne linije Prometa tijekom ovog vikenda prometovati kao i radnim danom po novoustrojenom voznom redu.

Vukovar: Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom te su i dalje ukupno oboljele tri osobe, izvjestili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite napominjući kako se čekaju rezultati 20 uzoraka poslanih na ispitivanje u petak.

Pod mjerama samoizolacije nalazi se 1054 osoba, a bilo je pet dojava o kršenju mjera samoizolacije koje su, kako se utvrdilo, bile netočne.

U objektima za karantenu nalazi se osam osoba odnosno dva vozača kamiona. U izdvojenoj ordinaciji u Vukovaru nije zaprimljen niti jedan poziv građana, a u izdvojenoj ordinaciji u Vinkovcima bilo ih je pet.

Stožer napominje i kako županijski Zavod za hitnu medicinu nije prevezao nijednu osobu sa sumnjom na virus COVID -19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:45