SDP RAZMATRA ŽALBU

DIP nakon tri sata vijećanja donio odluku, Miletić je ipak novi župan Istarske županije!

Na odluku DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu, a prema prvim informacijama iz SDP-a, u ovoj stranci će to pravo iskoristiti
Boris Miletić
 Mirko Ferlin/Cropix

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je nakon trosatnog vijećanja danas kasno poslije podne odlučilo da neće biti ponavljanja izbora za župana Istarske županije.

Prigovor SDP-ovog kandidata Danijela Ferića o izbornim nepravilnostima i zahtjev za uvid u cjelokupni izborni materijal samo je djelomično prihvaćen. Konkretne nepravilnosti koje su uočili SDP-ovi promatrači nakon izbora su uvažene, korigiran je broj glasova koje je dobio Ferić, ali nije dozvoljen uvid u kompletni izborni materijal.

DIP je razmotrio i prigovor predsjednika IDS-a Borisa Miletića, te je nakon uvida u sve sporne listiće i zapisnike Feriću dao pravo na 17 glasova, a Miletiću na 3, što znači da je Boris Miletić izabran za istarskog župana, a Tulio Demetlika za njegovog zamjenika.

Na odluku DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu, a prema prvim informacijama iz SDP-a, u ovoj stranci će to pravo iskoristiti.

- S pravnim timom pažljivo proučavamo rjesenje DIP-a. Nedvojbeno je DIP priznao da je bilo nepravilnosti u izbornom procesu na moju štetu. Prigovor Ustavnom sudu je izvjesna opcija jer je očito kontaminiran izborni proces za župana u Istri i to poglavito u sredinama gdje su IDS-ovi (grado)načelnici, rekao je Danijel Ferić.

Mala razlika

Nakon prebrojavanja glasova na izborima 30 svibnja Miletić je pobijedio s malom razlikom od svega 54 glasa. Miletić je dobio 26.305 glasova, a Ferić 26.251 glas. Međutim, čak je 3,8 posto glasačkih listića ili njih 2076 bilo nevažeće, što je Feriću bilo okidač da odmah od Županijskog izbornog povjerenstva u Istri zatraži uvid u cjelokupni izborni materijal. Od ukupno 41 izbornog mjesta u deset gradova i 31 općini u Istri, Ferić je mogao izvršiti uvid u dokumentaciju u njih 11 jer se izborni materijal nije stavio na jedno mjesto, nego je fizički ostao raštrkan po izbornim mjestima.

No, i u ovako reduciranom pregledu utvrđeno je podosta nepravilnosti. U zahtjevu DIP-u pobrojano je netočno zbrajanje listića, odnosno na pet biračkih mjesta je nađeno da su se listići na kojima su birači zaokružili Ferića našli u kuverti Borisa Miletića. Problem je, međutim, što su se i u zapisniku ti listići pribrojali Miletiću, a to je utjecalo na rezultat.

Miletić tvrdi drugačije. - Po upućenom prigovoru SDP-a listići su pregledani na 13 od 41 JLS-ova, ali oni čine čak 75 posto ukupnih listića za izbor župana i 85 posto svih nevažećih. SDP je imao 40 promatrača i dva puna dana te su mogli bez problema pogledati listiće u svim JLS-ovima da su htjeli - kaže Miletić i dodaje kako SDP nije prijavio 41 listić, nego njih 33.

Prigovori SDP-a

No, SDP ima više prigovora. Njihov kandidat Ferić kaže da je bilo krivog tumačenja važećih i nevažećih listića, čime se broj nevažećih listića povećao umjesto da su se pribrojili Feriću. U prigovoru navodi čak 29 slučajeva da se listić iz kojeg je bilo jasno da birač glasa za Ferića (npr. slučajevi kada je zaokružen broj ispred Ferićeva imena, a pokraj Miletićeva imena se dopisivao tekst) evidentirao kao nevažeći.

- Prilikom uvida u izborni materijal uočene su pogreške koje se sastoje isključivo u pogreškama u zbroju glasova i utvrđivanju volje glasača na pojedinim mjestima (važno je naglasiti da je i praksa Ustavnog suda u pogledu tumačenja valjanosti pojedinih listića različita u pojedinim presudama). Zbirno, radi se o manjim pogreškama za koje zakon i praksa utvrđuju da se nedvojbeno mogu ispraviti korekcijama na zapisniku o radu biračkih odbora - smatra Miletić i podsjeća da su u svim biračkim odborima bili i članovi SDP-a koji su nadzirali cijeli proces i potpisali sve zapisnike članova biračkih odbora, i to bez primjedbi.

SDP-ov kandidat Ferić kao nepravilnosti navodi to što se izborni materijal ne čuva na jednom mjestu, i to u Županijskom izbornom povjerenstvu, nego u prostorijama gradova i općina, bez nadzora i zaštite, zbog čega je dostupan svim djelatnicima općina i gradova. Miletić, pak, kaže da ponešto o volji birača govore i rezultati prvog kruga u kojem je dobio dva puta više glasova od Ferića.

DIP se, međutim, priklonio argumentima IDS-a. Istaknuli su kako Županijsko povjerenstvo nije pogriješilo, da je SDP u cijeloj Istri imao 68 promatrača te su mogli pregledati sav izborni materijal u vremenu koje im je bilo na raspolaganju. Prihvaćen je i IDS-ov argument da je u 11 jedinica lokalne samouprave u kojima je SDP zatražio pregled bilo 1660 nevažećih listića, što predstavlja njih 79 posto, dakle četiri petine svih nevažećih listića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:06