PREKRŠILI ZAKON

DIP-ov IZVJEŠTAJ Kolakušić, Maras i Bandić su kršili pravila financiranja kampanje na europarlamentarnim izborima

 
Milan Bandić, Mislav Kolakušić i Gordan Maras
 CROPIX

Najteži kršitelji Zakona o financiranju predizborne promidžbe na proteklim EU izborima, prema nalazima Državnog izbornog Povjerenstva (DIP-a) su SDP, točnije Gordan Maras, novoizabrani eurozastupnik i bivši sudac Mislav Kolakušić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Vidljivo je to iz Izvješća o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe na izborima za EU parlament objavljenog na službenim stranicama DIP-a. Državno izborno povjerenstvo (DIP) kaznilo je SDP s 86.000 kuna jer je saborski zastupnik Gordan Maras tijekom kampanje za EU izbore zloupotrijebio Sabor za izbornu promidžbu.

Maras je bio sedmi na SDP-ovoj listi na EU izborima pa je u razdoblju od 10. do 26. travnja na prijenosno računalo koje je držao na saborskoj klupi lijepio različite izborne poruke poput "Biraj Marasa" ili "Glasaj za 007" te tako koristio sjednice Sabora za vlastitu izbornu promidžbu. Zakon o financiranju predizborne promidžbe izričito zabranjuje strankama i kandidatima da službene prostorije državnih tijela koriste za izbornu promidžbu. DIP je konstatirao da je Maras bio iznimno uporan u kršenju zakona jer je nastavio sa samopromidžbom u sabornici i nakon što ga je 10. travnja to tijelo pozvalo da prestane i da se ispriča. Iako DIP stranci koja krši pravila promidžbe može oduzeti čitav iznos kojeg ta stranka za kampanju dobiva iz proračuna, a u slučaju SDP-a ona je iznosila 344.000, to tijelo se odlučilo na kaznu od 86.000 kuna, jer toliko iznosi naknada za kampanju za jedno mjesto u EU parlamentu.

S obzirom na to da Maras u sabornici nije reklamirao SDP već samoga sebe od predsjednika te stranke Davora Bernardića pokušali smo doznati hoće li tražiti da Maras stranačkoj blagajni nadoknadi izgubljeni iznos. U SDP-u su nam rekli da on to pitanje ne želi komentirati dok o njemu ne odluči stranačko predsjedništvo. Nekoliko članova predsjedništva SDP-a s kojima smo razgovarali, neslužbeno nam je reklo da su ljuti na Marasa jer su ga i sami upozoravali da ne zloupotrebljava sabornici i uključene tv kamere za vlastitu izbornu promidžbu i ističu da bi bilo fer da oduzeti iznos nadoknadi stranci. Predrag Fred Matić, međutim, jedini je član stranačkog predsjedništva koji nam je dao kratki službeni komentar: "Punoljetan čovjek preuzme odgovornost za svoje postupke. Mi smo mu kao prijatelji i saborski kolege govorili da to ne čini, a čak ga je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković dobronamjerno upozorio".

Maras je jučer novinarima izjavio da je odluka DIP-a nepravedna i da će se na nju žaliti. Izbjegao je međutim odgovoriti na pitanje je li spreman stranci nadoknaditi 86.000 kuna ako mu DIP odbaci žalbu. Među najtežim prekršiteljima Zakona o financiranju predizborne promidžbe je prema izvješću DIP-a i odnedavni eurozastupnik i bivši sudac, Mislav Kolakušić. DIP je ustanovio da je Kolakušić na različite načine u kampanji za europske izbore koristio sredstva udruge Antikorupcija koju je osnovao u veljači 2018. i čiji je predsjednik. Facebook stranica "Građani za Mislava Kolakušića" na kojoj su, kako navodi DIP uz ostalo objavljivani i sponzorirani politički oglasi za Kolakušićevu političku kampanju koristila je mrežnu stranicu Udruge antikorupcija, što je nedopušteno. Kolakušić je, navodi dalje DIP u svom izvješću, također koristio i promo- pultove udruge Antikorupcija za svoju izbornu promidžbu. DIP je od njega zatražio da im dostavi dokumentaciju koja bi dokazala njegove javne tvrdnje da su promo- pultovi u njegovom, a ne u vlasništvu navedene udruge, ali tu dokumentaciju nikada nije dostavio.

Iako su prema Zakonu o financiranju predizborne promidžbe novac iz nedopuštenih oblika financiranja kandidat ili politička stranaka dužni uplatiti u državni proračun (po zakonu ih nije moguće vratiti davatelju), Kolakušić nikada nije DIP-u dostavio dokaze da je nezakonito korištena sredstva uplatio u proračun. Da Kolakušić koristi udrugu Antikorupcija za političku kampanju u EU izborima, Jutarnji je list objavio neposredno nakon održavanja europskih izbora na kojima je bivši sudac osvojio mandat. Jutarnji list je ustanovio da je Kolakušić sjedište izbornog stožera svoje izborne liste prijavio na zagrebačkoj Knežiji, na adresi na kojoj se nalazi derutna i neuseljiva garsonijera od 17 četvornih metara te da je stvarno sjedište njegova stožera tijekom kampanje bilo na drugom kraju grada u prostorijama udruge Antikorupcija.

Među težim kršiteljima zakonskih normi o financiranju kampanje je i Milan Bandić koji je, prema nalazima DIP-a sredstva zagrebačkog proračuna koristio za financiranje kampanje za Europski parlament. DIP je naime ustanovio da je tijekom izborne kampanje objavljen čitav niz plakata s logom Grada Zagreba koji građane informiraju o uspjesima zagrebačke gradske vlasti, te da su slični podaci objavljivani i u Glasilu Grada Zagreba koje je besplatno dijeljeno građanima u vrijeme izborne kampanje. I plakati i glasilo financirani su sredstvima zagrebačkog proračuna.

Iako je u očitovanju DIP-u Grad Zagreb tvrdio da je riječ o redovnom informiranju građana o aktivnostima gradske vlasti, DIP je utvrdio da broj objavljenih jumbo - plakata u ovoj izbornoj godini višestruko nadmašuje broj plakata u prethodnim godinama. Proteklih je godina Grad Zagreb o aktivnostima gradske vlasti objavljivao između 20 i 85 plakata a ove godine čak 175. Uz to plakati ove godine nisu isticani samo na području Grda Zagreba, već i izvan njega. DIP je stoga zaključio da je riječ o prikrivenom oglašavanju za izbornu listu Bandićeve stranke financiranom iz gradskog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:12