SLOVENIJA OKO ARBITRAŽE

DIPLOMATSKA OFENZIVA Erjavec: Hrvatima treba zamrznuti europski novac

Na fotografiji: Karl Erjavec
 Damjan Tadic / CROPIX

Slovenija je pokrenula opsežnu diplomatsku ofenzivu, a veleposlanici su dobili uputu od šefa diplomacije Karla Erjavca da državnicima iz cijelog svijeta objasne slovenske stavove oko primjene arbitraže. Za danas je predviđen sastanak šefova stranaka koalicije na vlasti, a tijekom tjedna će o primjeni arbitraže raspravljati i odbor za vanjske poslove slovenskog parlamenta.

Odmah poslije povratka iz New Yorka Karl Erjavec je izjavio da će izvijestiti potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, koji je ponudio svoju pomoć ako se s Hrvatskom ne postigne dogovor o primjeni arbitražne odluke, “što se u New Yorku dogodilo”. Erjavec tvrdi da Europska komisija ima niz instrumenata kako bi prisilila države poštivati vladavinu prava, a jedan od njih je i zamrzavanje europskih sredstava. “Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb.”

Strategija nakon govora

“To što sada govori Karl Erjavec nastavak je njegove tvrde i ničim argumentirane retorike, jer je apsurdno uopće govoriti da bi Europska komisija mogla Hrvatskoj zamrznuti sredstva. To su jednostavno baloni za slovensku domaću javnost, a treba im stalno ponavljati razloge zbog kojih je Hrvatska izašla iz arbitraže. Upravo zbog kompromitacije cijelog procesa koja je došla iz diplomatskih krugova, a znamo tko je tada bio na čelu slovenskog MVP-a”, kaže za Jutarnji jedan hrvatski diplomat koji je dobro upućen u hrvatsko-slovenski granični spor.

Šef slovenske diplomacije najavio je mogućnost da Slovenija “neke stvari” može iz arbitražne odluke implementirati i sama, prije svega prihvaćanjem zakona koji su najavljeni. Što bi to značilo u Piranskom zaljevu Erjavec nije rekao, iako se slaže da za primjenu ipak trebaju obje strane, hrvatska i slovenska.

Tema dana među slovenskim političarima pitanje je koja se strategija krije nakon govora Andreja Plenkovića u New Yorku. Borut Šuklje iz Agencije za strateške studije smatra da je jedina strategija da se granica na moru ne riješi i da Hrvatskoj naprosto treba dati vremena da se suoči s presudom arbitražnog suda. Oglasila su se i dvojica bivših šefova diplomacije, Dimitrij Rupel i Lojze Peterle, koji zagovaraju da se stvore uvjeti za tihu diplomaciju, umjesto što se stalno podižu tenzije. “U ministarstvu vanjskih poslova treba osnovati novi odjel za Hrvatsku”, tvrdi Rupel, koji smatra da je odluka arbitražnog suda povoljna za Hrvatsku.

Türkova kritika

Za Lojza Peterlea najvažnije je što je Europska komisija u više navrata potvrdila kako očekuje da Slovenija i Hrvatska implementiraju arbitražnu odluku, iako je za to ostalo još tri mjeseca.

Slovenski političari i dalje oštro kritiziraju hrvatskog premijera zbog govora u UN-u, a zamjera se i što je Hrvatska obilježila 25. obljetnicu prijema u svjetsku organizaciju. Oglasio se i bivši predsjednik Danilo Türk, koji smatra da je Plenkovićev govor apsurdan, a po pravnom učinku i kršenje međunarodnog prava. “Iz arbitražnog postupka nije moguće legalno istupiti, to je jednostrana odluka”, tvrdi bivši slovenski predsjednik koji podržava Cerarovu odluku da ne dođe u Zagreb. “Moramo sačuvati mirne živce, a ‘end game’ imamo i to je presuda arbitražnog suda koja je za Sloveniju sto posto idealna.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:04