NOVE OPTUŽBE

DIPLOMATSKI IZVORI ZA JUTARNJI: 'Da, iz Ministarstva su zvali 6 ambasadora i tražili da u Jasenovac dođu s Plenkovićem, a drugu komemoraciju zaobiđu'

Unatoč demantijima iz Vlade i Ministarstva, ne stišavaju se prijepori oko jasenovačke komemoracije
 CROPIX

Veleposlanici šest država - SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Austrije - prije prošlotjednih odvojenih komemoracija jasenovačkim žrtvama primili su telefonski poziv iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U tom je pozivu s vrlo visoke razine u Ministarstvu od njih zatraženo da dođu isključivo na službenu Vladinu komemoraciju koja se održavala u nedjelju 14. travnja i izričito je zatraženo da ne dolaze na komemoraciju koju su dva dana ranije, 12. travnja, organizirali Savez antifašističkih boraca i predstavnici naroda žrtava jasenovačkog logora.

Izraz nepoštovanja

U telefonskom pozivu koji im je upućen sa Zrinjevca veleposlanicima šest navedenih država rečeno je da će njihov dolazak na komemoraciju antifašista i manjinaca Vlada shvatiti kao izraz nepoštovanja države domaćina. Do informacija o tome od kojih je veleposlanika hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da ne dolaze na komemoraciju antifašista i manjinaca došli smo u neslužbenim razgovorima s više diplomatskih izvora u Hrvatskoj.

Vijest o pozivima šestorici veleposlanika već se prošlog tjedna pred održavanje dviju odvojenih jasenovačkih komemoracija kao požar proširio hrvatskom diplomatskom zajednicom. Za nju je i prije odlaska na jasenovačke komemoracije, koje se već četvrtu godinu zaredom odvijaju odvojeno, doznao i cijeli niz veleposlanika koji nisu dobili poziv sa Zrinjevca. Stani se diplomati akreditirani u nekoj državi, naime, međusobno druže, razmjenjuju informacije, međusobno neslužbeno komentiraju političke procese u državi domaćinu. Vijest da je od šest veleposlanika utjecajnih država izričito zatraženo da bojkotiraju komemoraciju antifašista i predstavnika naroda žrtava Jasenovca, kako neslužbeno doznajemo iz razgovora s više diplomatskih izvora, izazvala je diplomatskom zboru u Hrvatskoj prilično zaprepaštenje.

Nedopustiv pokušaj

Taj je poziv prije svega doživljen kao nedopustiv pokušaj zemlje domaćina da instrumentalizira strane veleposlanike za svoje dnevno-političke potrebe, ali i kao jasan pokazatelj odnosa Vlade prema narodima žrtvama ustaškog logora i antifašizmu. Zato je pokušaj Ministarstva vanjskih poslova da opstruira dolazak diplomatskih predstavnika na odvojenu jasenovačku komemoraciju polučio sasvim suprotan učinak od željenog. Unatoč neugodnom kišnom i hladnom vremenu, velik broj diplomata pridružio se jasenovačkoj komemoraciji 12. travnja koju su organizirali Savez antifašista i predstavnici naroda žrtava.

Iz diplomatskih izvora doznajemo i da je osoba koja je uime Ministarstva vanjskih poslova nazvala veleposlanike šest navedenih država sa zahtjevom da bojkotiraju odlazak na komemoraciju antifašista i manjinaca bila jedna od dviju državnih tajnica i najbližih suradnica ministrice Marije Pejčinović Burić - Andrea Metelko Zgombić. U hijerarhiji MVEP-a državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić i državna tajnica za europske poslove Andrea Metelko Zgombić odmah su iza ministrice.

Prvu informaciju da su strani veleposlanici odvraćani od dolaska na komemoraciju koju organiziraju antifašisti i predstavnici naroda žrtava logora Jasenovac iznio je u govoru na jasenovačkoj komemoraciji predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus.

“Čak se dogodilo i to da su visokopozicionirani ljudi u MVEP-u zvali ambasadore da ne prisustvuju ovoj našoj komemoraciji. To je vrhunac svega”, rekao je Kraus u iznimno oštrom govoru 12. travnja ispod spomenika jasenovačkim žrtvama. Iz Ministarstva vanjskih poslova tu su tvrdnju hitro demantirali.

U odgovoru Jutarnjem, poslanom nekoliko sati nakon Krausova govora, 12. travnja, MVEP je potvrdio da su kontaktirali s nekolicinom veleposlanika uoči obilježavanja obljetnice proboja jasenovačkih logoraša, ali su odlučno opovrgnuli da je smisao tih kontakta bio odvraćanje od dolaska na komemoraciju antifašista i manjinaca.

Pravila diplomacije

“MVEP je u razgovorima pozvao nekoliko veleposlanika da se pridruže službenoj komemoraciji koju organiziraju Vlada i Sabor u nedjelju te da nazočnošću uveličaju obilježavanje na službenoj razini. Odbacujemo navode da smo na bilo koji način odgovarali veleposlanike od dolaska na današnju komemoraciju jer podržavamo svako izražavanje poštovanja prema žrtvama toga režima, kao i svakog drugog”, odgovorili su Jutarnjem iz MVEP-a. Premijer Plenković je izjavio da mu nije poznato da je netko iz MVEP-a tražio od veleposlanika da bojkotiraju komemoraciju antifašista i manjinaca.

Nitko od diplomata koji su primili poziv iz hrvatskog ministarstva neće službeno potvrditi da je do njega i došlo. Razloge izostanka službene potvrde Jutarnjem je na dan prve jasenovačke komemoracije objasnio Andreas Wiedenhoff, austrijski veleposlanik u Hrvatskoj.

- Glavno je pravilo diplomacije da se ne potvrđuje ili demantira da je uopće bilo telefonskog razgovora ili nije te da se govori o sadržaju razgovora - odgovorili su Jutarnjem iz austrijskog veleposlanstva.

Tko je donio odluku

Tko je donio odluku da se veleposlanici šest država pozovu na bojkot jasenovačke komemoracije antifašista i predstavnika naroda žrtava nismo uspjeli doznati. Teško je povjerovati da bi se na taj čin, bez konzultacija s nadređenima, odlučila državna tajnica u MVEP-u koja je pozive obavila. Nejasno je također bi li tako krupnu odluku sama i bez konzultacija s premijerom donijela šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, koja je dvije i pol godine ministarskog mandata prilično blijeda i nevidljiva.

Nejasno je i hoće li joj afera s odvraćanjem šestorice utjecajnih veleposlanika umanjiti vrlo velike šanse u kandidaturi za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Podsjetimo, upravo je ona u ožujku, nakon intervjua pred Odborom ministara, s belgijskim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom, ušla u najuži izbor za glavnu tajnicu VE. O tome tko će - Pejčinović Burić ili Reynders - na toj funkciji zamijeniti Norvežanina Thorbjørna Jaglanda Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučivat će 25. lipnja tajnim glasanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:11