'PROVALJEN' PA SMIJENJEN

Direktor Jadroplova prevario Vladu: Skrivao plaću od 51.000 kn

Stipe Papić sam je sebi odredio mjesečna primanja dvostruko veća od premijerkinih
 CROPIX

ZAGREB - Vlada je odlučila hitno smijeniti predsjednika Uprave Jadroplova, brodarske tvrtke u većinskom vlasništvu države , Stipu Papića. Papić je, kako doznaje Jutarnji, izmanipulirao Vladu o iznosima plaća u Upravi te tvrtke, uključujuči i vlastitu. Vlada je jučer doznala za tu prevaru. Slijedom toga, premijerka Jadranka Kosor osobno je, na jučerašnjoj sjednici Vlade, naredila trenutačnu smjenu šefa Jadroplova.

Prema dostupnim informacija Papić je, a to su potvrdili i izvori iz Vlade, nedavno poslao službenu obavijest uz izvješće o tome da je proveo sve odluke Vlade koje se, među ostalim, odnose i na usklađivanje plaća u upravama tvrtki u većinskom vlasništvu države. No, nedavnom kontrolom utvrđeno je da su plaće u Jadroplovu daleko iznad onoga što je bilo određeno uredbama Vlade i što je bio jasan naputak premijerke kao dio recesijskih mjera. Maksimalna plaća po toj uredbi je 17.000 kuna.

Prosjek 13.000 kuna

Ukratko, Papić je, kako doznajemo, izvijestio da je prosjek svih plaća u Jadroplovu 13.000 kuna neto. I to je tehnički točno. Prosjek je zaista 12.800 kuna neto. Naravno, Papić nije spominjao plaće u Upravi koje su daleko iznad dopuštenog iznosa. Tako je Vlada utvrdila sljedeće: primanja djelatnika bez menadžerskog ugovora iznose bruto 50.500, a u neto iznosu oko 28.000 kuna.

Papićeva plaća je poseban slučaj: predsjednik Uprave ima mjesečna primanja od 95.800 bruto, a u neto iznosu šef kompanije prima 51.000 kuna. To je, za usporedbu, gotovo dvostruko više od plaće šefice Vlade ili resornog ministra Kalmete.

A otkrivanje istine o Papićevoj astronomskoj plaći dovelo je u probleme i ministra Božidara Kalmetu koji je izravno nadređen predsjedniku Uprave Jadroplova. Kalmeta, koji ionako kod Kosor ne stoji najbolje, Papićevom manipulacijom obilježen je opet kao član kabineta koji ima ozbiljnih problema u kontroli onoga što se događa u njegovu resoru.

Nakon stalnih medijskih napisa o stanju u cestogradnji Kalmeta opet ima ozbiljan problem. Pogotovo zbog činjenice da je predsjednik Nadzornog odbora Jadroplova Kruno Peronja “njegov igrač”, a on je o svemu šutio. Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da je Kalmeta inzistirao da Peronja ostane.

Vladi se jako žuri

Smjena Papića mogla bi trajati najmanje tjedan dana. Naime, sjednica Nadzornog odbora treba se održati za najmanje osam dana od slanja obavijesti. A Vladi se jako žuri.

Stjepan Papić direktor je Jadroplova od 2002. Jadroplov je jedina brodarska tvrtka koja je još uvijek u većinskom vlasništvu države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05