KALMETA SUDJELOVAO U POSLOVIMA S FIMI-MEDIJOM

Direktori optužuju bivšegministra: Kad te Kalmeta zove,znaš da slijede prijetnje i urlanje

Cropix

Ispitano je više od tristotinjak svjedoka, od kojih su mnogi bili i iz njegova resora, priloženi su brojni računi iz kojih je bilo vidljivo da je ministarstvo kojem je bio na čelu plaćalo fiktivne usluge Fimi-Mediji.

Ispitano je više od tristotinjak svjedoka, od kojih su mnogi bili i iz njegova resora, priloženi su brojni računi iz kojih je bilo vidljivo da je ministarstvo kojem je bio na čelu plaćalo fiktivne usluge Fimi-Mediji. Spominjali su ga i brojni svjedoci, ali i optuženici. No od svih istraga i postupaka koji su se u protekle dvije godine vodili protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i u aferi Fimi-Media, Božidar Kalmeta , bivši ministar prometa, pomorstva i infrastrukture, nije ispitan kao svjedok.

Kalmeta negira

Na prozivanja da bi i on mogao biti meta USKOK-ovih istražitelja, Kalmeta je odgovarao kako je sve radio po zakonu i kako je i svojim suradnicima govorio da sve moraju obaviti po zakonu.

- Vi ste predsjednici uprave, sve što radite radite po zakonu jer ste vi za to odgovorni. To sam već ponovio i tako sam govorio i direktorima u Željeznicama i Cestama! - rekao nam je jučer bivši ministar Božidar Kalmeta i dodao da tvrdnje da je on na nekoga vršio pritisak nisu istinite. Opovrgnuo je i dojam Josipa Sapunara, financijskog direktora Hrvatskih autocesta, da je on, iako je po rangu bio viši od Mladena Barišića, bio njemu podređen. Sapunar je, naime, bio ispitan kao svjedok sastanka u restoranu Baltazara na kojem je bio i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić. Prema njegovu svjedočenju, u Baltazaru je bilo vidljivo da je Kalmeta, iako ministar, zapravo podređen Barišiću, koji je slovio kao Sanaderov bliski prijatelj.

Nekoliko dosad ispitanih svjedoka spominjalo je Božidara Kalmetu kao posrednika u razgovorima o poslovima koje je s njegovim ministarstvom, kao i s tvrtkama koje su s ministarstvom poslovale, ostvarivala Fimi-Media. Upravo iz tog resora Fimi-Media je izvukla 22 milijuna kuna, što je opisano i u financijskom vještačenju.

Nabava osiguranja

U optužnici ni Božidar Kalmeta ni državni tajnik Zdravko Livaković nisu predloženi kao svjedoci. Koji je razlog tome, nije poznato, iako se iz nekih iskaza razabire obrazac po kojem su se s Fimi-Medijom sklapali poslovi unutar njegova resora. O tome je među ostalim govorio i Josip Sapunar, član Uprave HAC-a zadužen za financije.

- U ljeto 2006., nakon sastanka u restoranu Baltazar s Mladenom Barišićem i Božidarom Kalmetom, krenule su priče da bi me trebalo smijeniti s mjesta člana Uprave HAC-a. Ministar Kalmeta me je kontaktirao zbog jednog natječaja koji se provodio u HAC-u za nabavu osiguranja, a prije toga je Kalmetu kontaktirao Mario Zubović i pitao ga zašto CO nije dobio posao u HAC-u. U kontaktima s ministrom Kalmetom zaključio sam da je on u podređenom položaju u odnosu na Marija Zubovića - rekao je 15. studenoga 2010. godine u USKOK-u Josip Sapunar.

Također je ispričao kako ga je krajem 2005. nazvao ministar Kalmeta i tražio da na razgovor primi Nevenku Jurak. Primio ju je i ona je nudila božićne poklone.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Izdvajamo