PODJELA U OSIJEKU

DISKRIMINACIJA U OSNOVNOJ ŠKOLI 'Tko plati, imat će garderobni ormarić, oni koji nemaju novca, dobit će vješalice' GRAD: 'Ovo nećemo dopustiti!'

Ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Rijetko što pogodi ljude kao diskriminacija, a upravo je o tome, čini se, riječ u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Osijeku. Ondje su ovih dana roditelji dobili obavijest o tome koliko ih, ovisno o razredu, stoje garderobni ormarići, uz napomenu da su za učenike koji ne budu imali za garderobne ormariće osigurane vješalice s prostorom za odlaganje obuće. Drugim riječima, tko ima, platit će, a tko nema, (iz)visit će, piše Glas Slavonije.

U drugim školama nabava garderobnih ormarića organizirana je na drukčiji način i svako će dijete dobiti svoj ormarić.

Prije nekoliko godina za ormariće u OŠ Antuna Mihanovića novac je prikupljen u različitim akcijama.

- Skupljali smo plastične boce, stari papir, održali čak i koncert na koji smo pozvali poslovne partnere, a oni su donirali sredstva. Bilo je tu i donacija roditelja, ali nikako obveza plaćanja, a većinu je iznosa platila škola iz vlastitih sredstava. Ormarići su kupljeni za sve učenike, bez iznimke - kazao je ravnatelj Josip Mandurić.

Po jedan ormarić na dva učenika osiguran je prije nekoliko godina i u OŠ Mladost. Ravnatelj Josip Jukić rekao je da roditelji plaćaju samo izradu bravice u slučaju oštećenja.

Kako će, pak, završiti nabava ormarića u OŠ Ljudevita Gaja, koja je podigla puno prašine, još nije poznato. No diskriminacije prema financijskom statusu učenika i njihovih roditelja ne smije biti.

- Ne prihvaćamo da među učenicima zbog njihovih socijalnih situacija bude ikakve razlike. Bilo bi u redu da se ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja javila kad je Školski odbor raspravljao o ormarićima i zatražila pomoć. Prije 15-ak godina gradska je uprava donijela odluku da se odriče svih sredstava koje škole dobiju iznajmljivanjem dvorana, skupljanjem starog papira i sl., a na što Grad kao osnivač ima pravo, i to stoga da bismo povećali standard rada u školama - poručuju iz Ureda gradonačelnika za Glas Slavonije i ističu kako neće dopustiti nikakvu razliku među djecom te će učiniti sve što mogu da se ovakvi slučajevi više ne događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:18