SJEDNICA VLADE

DIVJAK 'Ja nisam dezerter! I kad je teško ja sam tu' PLENKOVIĆ 'Želimo vratiti djecu u škole, čekamo rezultate referenduma'

 
Andrej Plenković i Blaženka Divjak
 Damjan Tadić / CROPIX

U 18 sati u Banskim dvorima počela je sjednica Vlade RH na kojoj će Vlada, između ostalog, odlučivati o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i nacrtu prijedloga zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu.

Iako se očekivalo da bi na sjednici moglo biti riječi i o štrajku prosvjetara koji sada traje već 34 dana, premijer o tome nije puno govorio.

- Zahvaljujem svim članovima i članicama Vlade na sudjelovanju u aktualnom prijepodnevu. Također, danas smo bili u Osijeku gdje nam je u posjetu bio mađarski premijer Viktor Orban. Otvorili smo tamo i vrlo vrijedni i vrlo kvalitetan učenički dom vrijedan 10 milijuna kuna. Nastojimo očuvati identitet i kulturu, jezik i tradiciju Hrvata u Mađarskoj i Mađara u Hrvatskoj - rekao je premijer pa se ipak kratko osvrnuo na štrajk.

- Što se tiče štrajka u osnovnim i srednjim školama, danas sam dao ekstenzivnu izjavu na tu temu u Osijeku pa više ne bih o tome govorio. Sukladno dogovoru sa sindikatima očekujemo očitovanje o rezultatima referenduma među učiteljima koje bi trebali saznati sutra tijekom jutra, a nakon toga ćemo vidjeti koje korake poduzeti dalje. Cilj Vlade je da se omogući normalna nastava što prije u interesu djece i roditelja. Želimo normalizaciju u školama na osnovu svega onoga što smo učinili i za materijalni status učitelja i nastavnika. No pričekajmo sutra, pa ćemo dalje o toj temi - zaključio je Plenković uvodni govor na početku sjednice Vlade.

Divjak: 'Ja nisam dezerter'

Netom prije sjednice ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kratko je odgovarala na pitanja novinara ispred Banskih dvora.

- Mi smo ovih dana pripremali scenarije za slučaj da će trebati nadoknaditi 15 ili više školskih dana koji su izgubljeni zbog štrajka - rekla je Divjak.

- Izvjesno je da će se možda kratiti zimski i ljetni praznici i da će nastava trajati duže - rekla je ministrica na pitanje novinara i dodala da će sutra izaći sa svim scenarijima i uputama.

Ministrica nije htjela davati detalje prije nego sindikati izađu sa službenim rezultatima referenduma o posljednjoj Vladinoj ponudi.

Na pitanje hoće li biti nove ponude sindikatima, ministrica je rekla da je to na premijeru.

- Ja sam se uvijek zalagala za dijalog zbog čega ste me i vi, mediji, prozivali.

Na pitanje treba li sudski zabraniti štrajk, Divjak je kazala da to nije sada na stolu. Na pitanje hoće li ponuditi svoju ostavku, ministrica je rekla "ja nisam dezerter".

- I kad je teško ja sam tu. Na ovo sam upozoravala prije nekoliko mjeseci, a pogotovo sada kad se javljaju veliki reformatori i junaci - rekla je Divjak pa nastavila:

- Ja sam rekla, svi veliki reformatori i junaci, a pogotovo je razočaravajuće da je vama bolja danas pozicija u politici i imate kao bolji pedigre u politici ako uđete s policijskim dosjeom ili ako uđete kao poslušnik, bez stava i bez znanja, nego ako uđete s iskrenom namjerom i planom kako promijeniti stvari u hrvatskom školstvu i obrazovanju - zaključila je Divjak.

Kujundžić: 'Sve opcije su otvorene'

Novinari su nekoliko pitanja uspjeli postaviti i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

- Treba razumjeti one koji štrajkaju da traže bolje plaće, ali trebaju se preispitati je li to jedni način da se izbore za svoje zahtjeve - rekao je ministar zdravstva.

- Da to je njihov najveći alat, ali mislim da su i roditelji i djeca vrlo nezadovoljni time - dodao je na opasku novinara da je štrajk najbolji alat sindikata.

Na pitanje je li realna zabrana štrajka, Kujundžić je rekao da "misli da su sve opcije otvorene i da je sve demokratski". Ministar je dodao i da liječnici imaju pravo tražiti viša prava i da će se s njima razgovarati. Napomenuo je i da misli da njihov bunt neće poprimiti širi obujam.

- Neće nam se dogoditi u sektoru zdravstva ono što se dogodilo u obrazovanju - zaključio je Kujundžić uz pozdrav "bok ljudi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:55