ŠTRAJK U PROSVJETI

MIHALINEC NAKON SASTANKA U VLADI 'Približavamo se rješenju problema! Ipak, štrajk ide dalje, a prosvjed u ponedjeljak će se održati'

Branimir Mihalinec
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 18:52 Približavamo se rješavanju problema. Sastanci će se nastaviti i sljedeći tjedan, a prosvjed će biti u ponedjeljak u predviđeno vrijeme, štrajk i sve aktivnosti idu dalje - rekao je u petak navečer Branimir Mihalinec.

- Drago nam je da smo napokon pozvani na razgovor i da su obje strane dale svoje argumente. Ništa nije bilo na stolu, ni koeficijenti, ali puno se pričalo. Nema nikakve ponude i nadamo se da će biti još sastanaka - izjavila je Ana Tuškan.

Nadamo se da ovoga puta nismo bili naivni kao što smo to prije bili - zaključio je Mihalinec koji nije htio otkriti ostale detalje maratonskog sastanka.

-------------------------

U Vladi je završen sastanak, na kojemu su sudjelovali premijer Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, ministar rada Josip Aladrović. Na sastanku su bili i ministar financija Zdravko Marić i savjetnik premijera za obrazovanje, Radovan Fuchs.

Kako doznaje N1, jedna od tema razgovora je i to što staviti kao novu ponudu za sindikate, kako bi se okončao višetjedni štrajk u školama, koji još uvijek traje.

Iz Vlade je sa sastanka prvo izašao ministar financija Marić, a nakon njega premijerov savjetnik Fuchs, dok su ministrica Divjak i ministar Aladrović ostali razgovarati s premijerom.

Fuchs je po izlasku sa sastanka rekao da se razgovaralo o prijedlozima. Upitan je li bilo govora o odlasku ministrice Divjak, Fuchs je rekao da nije.

Divjak je poručila kako bi sindikatima mogla biti predložena nova ponuda.

- Mi smo pripremili određene analize koje su nam omogućile da vidimo koja su alternativna rješenja. Najvažnije je da se razgovara temeljem argumenata i da se otvori razgovor sa sindikatima. Radi se na tome da se dođe do nove ponude, zato su i analize Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz plaće bile je važne", rekla je Divjak, dodavši da će sve ono o čemu se razgovaralo i ponuda koja je na stolu prvo biti prezentirano sindikatima, a ne medijima.

Upitana hoće li zvati sindikate na razgovor, Divjak je rekla da je na Uredu premijera da to odradi.

- Kod analize je zgodno to što su provjerljive, imate određene podatke o plaćama, o koeficijentima, o dodacima i kad se to stavi na stol i kad znamo koji je cilj, lakše je razgovarati, jer razgovaramo temeljem brojeva. To je jedno vrlo važno polazište. Važno je i da se dogovorimo oko cilja, rekla je Divjak nakon sastanka.

- Ja skrećem pozornost i na to da smo cijelo vrijeme razgovarali u ministarstvu o statusu učitelja i na tome ćemo nastaviti raditi i to je isto dio ovoga paketa. Nije sve u tome da imate određenu financijsku ponudu, nego da se otvori dijalog o tome kako će se status poboljšati, a krajnji cilj je da učenici budu čim prije u školama i da učitelji budu zadovoljni, rekla je ministrica.

Istaknula je i da je optimistična oko pregovora, "jer smo u poziciji da pokažemo učenicima da znamo rješavati probleme".

U međuvremenu je potvrđeno da su dogovorene nove konzultacije sindikata s Vladom.

U Banskim dvorima u 14.30 sati počeo je sastanak predstavnika sindikata obrazovanja, Ane Tuškan i Branimira Mihalinca, s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem.

Na sastanku će sudjelovati posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, potvrđeno je iz Vlade novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:11