DRAMA SE NASTAVLJA

DIVJAK 'Nisam zadovoljna, ali to je najbolja ponuda u ovom trenutku'; MIHALINEC PRED SABOROM 'Žele nam prodati nebuloznu ideju kao ozbiljnu stvar'

 
Blaženka Divjak i sindikalist Branimir Mihalinec
 CROPIX

Štrajk u školama ušao je danas u 25. dan. U četvrtak nastave nema u školama u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a u petak se štrajk održava u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskkoj županiji te u Gradu Zagrebu.

Obrazovni sindikati odbili su u srijedu novu ponudu Vlade za prestanak štrajka. Ocijenili su da je niža od one koja im je dana prošloga tjedna te su poručili da se štrajk nastavlja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da je Vlada sindikatima dala svoju konačnu ponudu, da će u slučaju prihvaćanja sporazuma troškove štrajka snositi do 15. studenoga te je mišljenja da se štrajk treba okončati.

"To je dodatan trošak u koji smatramo da više nije potrebno ulagati. Smatramo da su se ispunili uvjeti za završetak štrajka", rekao je Alardović u četvrtak prije sastanka užeg kabineta Vlade.

Zagreb, 120919. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Josip Aladrovic, ministar rada i mirovinskog sustava
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

"Što se tiče ponude 6+2, ona je poboljšana. Nisam zadovoljna, ali to je najbolje što smo u ovom trenutku mogli napraviti. Ja se stvarno trudim, dajem sve od sebe da se status učitelja poboljša. Sigurna sam da učitelji zaslužuju više", rekla je ministrica Divjak. Požalila se da je u nezavidnoj situaciji.

"U ovom trenutku moja pozicija sigurno nije zavidna, ali moramo svi znati što je najvažnije. Ako izgubimo iz fokusa da su djeca ta koja su najvažnija, onda smo svi gubitnici. Ne želim da imamo situaciju da maturanti ne mogu na maturu, da se po društvenim mrežama ugrožava učitelje, ali i da se ugrožava obrazovna reforma", rekla je u četvrtak ujutro novinarima ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Na pitanje hoće li dati otkaz na mjesto ministrice odgovorila je protupitanjima: "Što mislite da će se time riješiti? Hoće li oni koji trebaju napredovati bolje napredovati? Hoće li se riješiti obnova škola? Hoće li s time učitelji dobiti što se traži? Hoće li obrazovna reforma biti bolja?"

Ako nemamo učenike u fokusu svi smo gubitnici, smatra Divjak.

"Pravo na štrajk i pravo na obrazovanje smo držali dugo kao dva ravnopravna prava, ali sad učenicima moramo dati prednost", zaključila je.

Branimir Mihalinec je u petak pred Savorom kazao da privremeni rezultati referenduma govore da se ponuda Vlade odbija, prenosi N1.

"Prema privremenim rezultatima, na referendumskom izjašnjavanju među članovima sindikata s oko 99 do 100 posto se odbija ponuda Vlade. To je poruka Vladi: Sjednite s nama za stol, ponudite prihvatljiva rješenja!", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u četvrtak, dan nakon što su propali pregovori s Vladom.

"Vlada se nije pomaknula s mjesta, mi smo otvorili vrata za kompromisna rješenja... Štrajk je ušao u 25. dan, nije ugodan ni za koga u Hrvatskoj, Vlada mora preuzeti odgovornost i riješiti to", kaže Mihalinec.

"Žele nam prodati nebuloznu ideju kao ozbiljnu stvar", dodaje.

Plenković: Štrajk nema smisla i nikakve logike

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade u četvrtak rekao da je Vlada pokazala želju da riješi problem.

"18,3 posto smo povećali plaće u državnom i javnom sektoru u našem mandatu. I svi u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju će imati isto povećanje... Do kraja iduće godine ukupno u tom sektoru bi povećanje bilo više od 20 posto. Sve je to na stolu. To nije malo i to treba realno valorizirati", rekao je.

Ne stoji teza da obrazovanje nije prioritet Vladi, smatra Plenković.

"Mi kao odgovorna Vlada nakon 15. studenoga više nećemo plaćati štrajk. To jednostavno nema smisla i nema nikakve logike", rekao je.

Dao je i konkretne brojke: "Netko tko je imao radno mjesto učitelj nastavnik, stručni suradnik odgajatelj je u rujnu 2016. godine imao neto plaću 7814 kuna, kada se dogodi ovaj 2+2+2 imat će 2020. godine 9422 kuna neto.

Onaj tko ima radno mjesto učitelj, nastavnik, stručni suradnik odgajatelj imao je 6359 kuna, a iduće godine bi imao 7660 kuna."

Rekao je da je svjestan da ima nepravednosti i nelogičnosti, ali to planira rješavati.

"Angažirat ćemo vanjsku instituciju da nam hladne glave i bez pristranosti pomogne", zaključio je premijer.

Ministar financija, Zdravko Marić, uoči sastanka užeg kabineta Vlade komentirao je nastavak štrajka u školama te tijek pregovora sindikata s Vladom, piše N1.

Zagreb, 270619. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Zdravko Maric ministar financija.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Zdravko Marić

"Zašto bi mi sad razdvajali i rekli smo jasno da tema koeficijenata i dodataka treba biti tema. Prateći ono što se događa proteklih tjedana, barem je meni jasno zašto se taj sustav godinama nije uredio", rekao je ministar financija. Upitan koji je tome razlog, Marić nije htio odgovoriti.

"Imate različite primjere, svatko od učitelja ima različitih razina i u sustavu prosvjete i na drugim razinama, svatko gleda svoj bruto i ovisno o uzdržavanim članovima ima odgovarajući neto", rekao je Marić, dodavši da nisu samo učitelji dio javnih i državnih službi.

"Ta Pandorina kutija je davnih dana otvorena, budimo iskreni i otvoreni. Koliko god sam u državnoj i javnoj upravi, svaki dan dobijem novu spoznaju o tome što je u nekoj prošlosti nekad netko potpisao i dogovorio i sad se netko poziva na to", rekao je Marić.

Ministar financija rekao je da je rješenje sa strane Vlade učiteljima došlo u smislu toga da su ponudili nastavak povećanja plaća. "Ne razumijem zašto uspoređivati se s nekim drugim. Gledajmo svoj segment, jesmo li zadovoljni, može li se tu nešto popraviti. Može, ali u skladu s mogućnostima", rekao je Marić, dodavši da je jedina pozitivna stvar cijelog procesa štrajka i zahtjeva sindikata to što se ta tema otvorila.

"Mislim da si država ne bi trebala priuštiti da imamo početak školske godine, prvo polugodište, gdje djeca nisu imala puni tjedan dana nastave. To nema smisla, i nastavnici i djeca trebaju se vratiti u učionice i idemo nastaviti. Negdje se linije moraju povući", rekao je Marić, dodavši da cijeli sustav ionako financiraju porezni obveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:05