POZVALA NA ZAJEDNIŠTVO

DIVJAK O NOVOM PREDSJEDNIKU MILANOVIĆU 'Od njega očekujem priliku, da sjednemo i razgovaramo kako bismo izbjegli različite šumove u komunikaciji'

Blaženka Divjak
 Bruno Konjevic / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak kako od novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića ponajprije očekuje priliku za razgovor te pozvala na zajedništvo u prepoznavanju tema i strateških pravaca razvoja Hrvatske koji neće ovisiti o tome koja je politička opcija na vlasti.

- Prije svega očekujem da dobijem priliku sastati se s novim predsjednikom - kojem sada čestitam - i njegovim timom, kako bih objasnila dokle smo sada došli vezano uz reformske procese i što je pred nama, kako bismo izbjegli različite šumove u komunikaciji - rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska zagrebačke IX. Gimnazije.

- Mislim da je uvijek u ovakvim trenucima važno da se sjedne, da se razgovara i da se vidi kakva su očekivanja, kakvi su planovi - ocijenila je.

O velikim temama kao što je reforma obrazovanja ili ulaganja u znanost bolje je razgovarati bez pokušaja osvajanja političkih poena, dodala je Divjak, jer "moramo imati u prvome planu budućnost ovih ljudi, ove djece, ovih učenika, studenata".

Kopernikanski obrat u izbornoj noći

Predsjedničku kampanju ministrica je ocijenila razočaravajućom jer se, kako je rekla, nije bavila strateški važnim temama.

- Što se mene tiče, ova je predsjednička kampanja bila razočaravajuća s obzirom na teme i način na koji se ona vodila, ne samo zato jer se radilo o sukobima karaktera, nego zato jer se prave - one nacionalne, strateške teme - nisu stavljale na dnevni red. To nije bilo dobro - izjavila je.

- Nije bilo ništa niti o izazovima budućnosti, niti o tome zašto bi mladi i kako bi u Hrvatskoj trebali nalaziti poslove i svoj smisao postojanja ovdje, a nije bilo niti velikih tema, kao što je plan za migrantske krize ili klimatske promjene, o kojima cijeli svijet puno govori - pojasnila je Divjak.

Ipak, ugodno ju je, kako je napomenula, iznenadio "svojevrsni kopernikanski obrat u samoj izbornoj noći, gdje su i dosadašnja predsjednica i novi predsjednik, a i premijer, ipak stvarno okrenuli priču", pa tako više nisu u središtu niti političari niti politika, nego budućnost.

- I u tom smislu mi bismo morali prepoznati i teme i strateške pravce razvoja za Hrvatsku koja neće ovisiti o tome koja je politička opcija na vlasti, niti (o tome) na koji način netko za sebe osobno želi postići i dobiti političke poene. Znači, vrlo pozitivan obrat, dapače kopernikanski - poručila je.

'Zahtjev za mojim opozivom je jeftino politikanstvo'

Zamoljena za komentar prijedloga dijela saborskih zastupnika za njezinim opozivom nakon štrajka prosvjetara, ministrica Divjak rekla je kako je riječ o "jeftinom politikanstvu" koje sigurno neće uliti povjerenje niti u politiku niti u političke stranke.

- Mi prvi put imamo situaciju da nas Europska komisija hvali za reforme u obrazovanju i ističe kao dobar primjer reforme, za razliku od možda nekih drugih sektora gdje se reforme provode prema planu, a mi imamo zahtjev za opoziv - stvarno jeftino politkanstvo - zaključila je Divjak.

Ministrica je obilaskom IX. Gimnazije u Zagrebu u utorak počela novu turneju "Razgovora o promjenama", u sklopu koje će u idućih nekoliko mjeseci obići sve hrvatske škole te kroz sastanke s učiteljima dobiti povratne informacije s terena o promjenama koje je do sada donijela reforma "Škola za život".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:22