MINISTRICA OBRAZOVANJA

DIVJAK PROGOVORILA O ORGANIZACIJI NASTAVE U ŠKOLAMA PA KRENULA U OBRAČUN S BANDIĆEM 'Neka se primi posla, a ne da sije paniku i šalje neka pisma'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je za Dnevnik Nove TV da se čekaju upute epidemiologa te vjeruje da će do 11. svibnja biti spremni za provođenje nastave u školama.

Na pitanje čija je odgovornost ako se djeci nešto dogodi kaže kako smo do sada slušali stručnjake te tako moramo nastaviti.

- To je njihov prijedlog i dat će upute, a na nama je da ih se dobro pridržavamo - kazala je Divjak te dodala kako svi moramo korak po korak osigurati uvjete i kad ih osiguramo neće biti upitno da su škole sigurne.

Ministrica je kazala i da razumije roditelje koji ne žele u prvo vrijeme slati djecu u školu.

- Ne možemo 11. krenuti s nastavom i vrtićima ako uvjeti neće biti osigurani - kazala je.

Na pitanje kako očekuje da se učitelji postave u situaciji ako 10 učenika jednog razreda dođe u školu, a drugih 10 ostane doma pratiti nastavu on line Divjak odgovara:

- Kao i kad imaju virozu, često je pola razreda u školi, pola kod kuće. I zadaću će provjeravati kao što je provjeravaju i inače kad ih nije duže bilo u školi.

Razredna nastava znači da učiteljica radi svoju normu kao do sada i ima jednak broj učenika i ne izvodi nastavu na daljinu, to netko drugi radi.

Zagrebački ravnatelji kažu da ni inače nemaju tople vode, higijenskih potrepština. Ministrica Divjak kazala je da treba pitati gradonačelnika kako vratiti djecu u te škole.

- Umjesto da se sije panika i šalju se neka pisma koja su nepotrebna treba napraviti plan kako će se učenici vratiti- kazala je.

Na opasku da Grad čeka upute ministarstva dodaje: - Možemo to i tako postaviti. Dobit će jasne upute, ali osnivač osigurava infrastrukturu. Ako postoji potreba da se iz oštećenih osnovnih škola učenici presele u srednje - neka.

Gradonačelnik se treba primiti posla i razmisliti o uvjetima u školi, a ne slati neka pisma.

Ministrica ističe i kako će se državna matura održati u lipnju.

- Plan je da se matura održi od 8. lipnja do 29. lipnja, imamo mogućnost da su škole prazne, a i inače kad se pisala matura učenici su bili udaljeni jedni od drugih.

Uvjeti se osiguravaju i matura znači završno za završne razrede. Drugo polugodište ne ulazi u maturu - kazala je Divjak za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:13