MINISTRICA OBRAZOVANJA

DIVJAK U VELIKOM INTERVJUU ODGOVORILA BANDIĆU 'Smeta mi kad me zove gospođa ministarka. Ja sam slučajno Hrvatica, moglo je biti i drugačije...'

 
Blaženka Divjak
 Neja Markicevic / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u velikom je intervjuu za Dnevnik.hr odgovorila na kritike Milana Bandića i inicijativu za prikupljanje potpisa u Saboru za njezinu smjenu, kurikularnu reformu je ocijenila vrlo dobrom, a najavila je i da će razmotriti slučaj profesora iz Zagreba koji je dobio opomenu pred otkaz zbog Facebook stratusa o izletu u Vukovar.

''Naljutila sam Bandića kad smo uvodili obveznu informatiku, pa kad smo rekli da ćemo ograničiti i cijenu i težinu udžbenika i sad je ovo već treći put, ali nismo razgovarali o tome, ne znam što ga zapravo ljuti'', poručila je Divjak za Dnevnik.hr.

Ne zna puca li zagrebački gradonačelnik na njezino ministarsko mjesto i zaključuje da su sve te teme promašene.

Otkrila je da su danas dobili garanciju Ministarstva financija da će se osigurati dodatnih 28 milijuna kuna za kupnju udžbenika za sve izborne predmete, pa tako i za vjeronauk.

Kaže da je smeta, baš kao što bi svakoga trebalo smetati, kad je Bandić oslovljava sa 'gospođa ministarka'.

''Ako se aludira na moje kompetencije za obavljanje ministarske funkcije, to je potpuno promašeno, ja sam redovita sveučilišna profesorica u trajnom zvanju. Kad je Bandić studirao općenarodnu obranu, ja sam studirala matematiku i fiziku'', rekla je.

Nije se željela upuštati u ocjene radi li se tu o seksizmu, ali poručuje da su takve poruke u javnom prostoru svakako neprimjerene.

Na upit ima li podršku premijera rekla je da je to što ona radi program Vlade i da nitko ne solira. Dodala je da nije ušla u politiku iz financijskih razloga nego jer je vjerovala da su reformski procesi izuzetno važni. Pita li se onda što joj je sve ovo trebalo. ''Pitam se, svaki dan'', rekla je kroz smijeh ministrica.

Ministrica je u daljsku osnovnu školu, iz koje su djevojčice poginule prošlog tjedna u prometnoj nesreći kod Novske, uputila stručni tim koji će djeci pružiti psihološku podršku.

Rekla je da je kurikularna reforma eksperimentalno uvedena prošle godine u dio škola pokazala da je to bio pun pogodak, a s nekim poboljšanjima od jeseni će biti u svim školama. Kaže da su rezultati jako dobri i da su zadovoljni i učenici i nastavnici.

Što se slučaja nastavnika informatike Marka Šolića i njegove opomene pred otkaz tiče, Divjak kaže da će ga razmotriti. "Nismo dobili zahtjev ni dokumentaciju ni od profesora ni od ravnateljice", rekla je ministrica i naglasila da je najvažnije ne ući u zamku verbalnog delikta, ali treba utvrditi je li povrijeđena neka radna obaveza.

Divjak je potvrdila da je dosad otkriveno 20-ak lažnih diploma u školama, a i studentski centri su dobili naputak da provjere stanje u svojim redovima. "Nakon jedne lažne diplome nađene u Ministarstvu, nadala sam se da ćemo provjeriti ostale i utvrditi da je sve u redu", kaže. Za brojne komentatore po društvenim mrežama koji odobravaju poteze krivotvoritelja, rekla je da je i to dokaz da nam je nužna reforma obrazovanja.

Potvrdu posljednje tvrdnje dao je i napad na nacionalnoj osnovi na sezonske radnike u Supetru, ali i to što mladi na norijadi umjesto zabave uzvikuju ''Za dom spremni''. Poručuje da je zakazalo i školstvo, ali i kućni odgoj.

Vratila se ponovno na Bandićeve poruke.

''Što kad nekome kažete da je gospođa ministarka, je li to na nacionalnoj osnovi, ja sam slučajno Hrvatica, ali moglo je biti i drugačije. Je li prihvatljivo, kad ne bih bila, da mi se to govori ili je to poruka o nekompetentnosti, je li to zato što sam ja žena, što god od toga bio odgovor ništa nije prihvatljivo'', rezolutna je ministrica obrazovanja u razgovoru za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:57