PIJANI BIZNISMEN

DIVLJAKU IZ ILICE ODUZET ĆE DOZVOLU ZA RAD I BORAVAK U HRVATSKOJ? Ogorčenje javnosti iznenadilo i DORH i policiju

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo demantiralo neslužbene tvrdnje iz policije da su oni krivci što je vozač iz Ilice završio s prekršajnom, a ne kaznenom prijavom, i jedni i drugi pokušavaju “popeglati” cijeli slučaj. Iz Ravnateljstva policije najavljuju, naime, da će pokrenuti oduzimanje dozvole boravka i radne dozvole vozaču Miroslavu Stojanoviću, inače državljaninu Srbije koji u Hrvatskoj ima tvrtku.

- Činjenica da se radi o stranom državljaninu nije zanemariva. Ovo grubo kršenje prometnih propisa i dovođenje drugih u konkretnu opasnost pokazuje nepoštivanje pravnog poretka. Pokrenut ćemo proceduru da se preispita njegova dozvola boravka i rada u Hrvatskoj zbog nepoštivanja pravnog poretka. Kako će taj upravni postupak završiti, ne znamo, ali to je opomena svima koji na grubi način ugrožavaju druge sudionike u prometu da dobro razmisle o svom ponašanju - rekao je u emisiji “Otvoreno” Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije.

Ogorčena javnost

Iz županijskog DORH-a su, pak, nešto ranije poručili da će od “policije zatražiti detaljno izvješće o poduzetim radnjama i mjerama u spomenutom predmetu te o svemu obavijestiti javnost”.

Očito ni u policiji ni u DORH-u nisu očekivali takvo ogorčenje javnosti jer je divljaštvo pijanog vozača koje je umalo završilo s tragičnim posljedicama kažnjeno novčano i oduzimanjem međunarodne vozačke dozvole umjesto zatvorom. Nakon što su nam u policiji neslužbeno tvrdili da je odluku da se ide s prekršajnom, a ne kaznenom prijavom donijelo nadležno Državno odvjetništvo u Zagrebu, DORH se od svega ogradio i prebacio odgovornost na policiju koja, objašnjavaju, samostalno donosi odluku o podnošenju ili nepodnošenju kaznene prijave.

Borovec, pak, tvrdi da je policija postupila zakonito. Ali priznaje i da je “policija donijela odluku da se ide u prekršajni postupak”.

Tri uvjeta

- Odluka da se krene u prekršajni postupak posljedica je promišljanja jesu li ispunjeni svi elementi kaznenog djela obijesne vožnje - kaže Borovec, koji je objasnio zašto nije bilo elemenata za kaznenu prijavu na osnovi članka 226 Kaznenog zakona kojim se obijesna vožnja kažnjava kaznom do tri godine zatvora.

- Oni koji su tvrdili da se radi o kaznenom djelu obijesne vožnje zanemarili su da se za to kumulativno moraju ispuniti tri uvjeta, a ovdje su bila ispunjena samo dva - vozač je učinio teški prekršaj i postojala je konkretna opasnost za druge. No, morao je biti ispunjen i treći uvjet - obijest odnosno namjera da se ponaša na način na koji se ponašao - objasnio je.

Policija je, rekao je, donijela odluku da se ide u prekršajni postupak zbog brzog završetka, izvjesnosti presude i donošenja mjere koja će spriječiti daljnje takve postupke. No, policija je, iako se odlučila na prekršajni, a ne kazneni postupak protiv vozača iz Ilice umjesto novčane mogla zatražiti kaznu zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:08