TEMELJITA PROVJERA

BIJES NA GRANIČNOM PRIJELAZU PASJAK Agencija odbila vratiti djecu koja su bila u Milanu, pa su se roditelji organizirali: 'Autobus je čekao 6 sati'

 
 Davor Žunic / CROPIX

Novinar Jutarnjeg lista, Marijan Projić, čitavo je jutro proveo na graničnom prijelazu Pasjak, gdje je zapeo pokušavajući pokupiti svojeg sina koji je tjedan dana boravio u Milanu.

Kako nam je ispričao Projić, njegov je sin u sklopu međunarodne razmjene Erasmus, kao učenik riječke strojarske škole, u Italiji trebao provesti tri tjedna stječući praksu u milanskim tvornicama.

Međutim, po izbijanju epidemije koronavirusa u regiji Lombardija, u Milanu je zavladala neka vrsta izvanrednog stanja, sve su škole zatvorene i riječki učenici trebali su se vratiti kući.

'Agencija koja je organizirala njihov boravak, inače iz Milana, odbila ih je vratiti pa smo se mi roditelji organizirali sami. Po djecu je otišao autobus s vozačem i noćas oko ponoći su krenuli put kući. Radi se o 15 đaka i vozaču. Kontaktirali smo i konzulat i MUP, odnosno graničnu policiju i najavili smo im dolazak na granicu oko osam ujutro. Prvo nam je rečeno da neće biti problema, međutim kada su došli na granicu, preuzele su ih sanitarne službe i evo, od osam ujutro popisuju njihove podatke i čekamo da se nešto pokrene', rekao je jedan od roditelja.

Kazao je i da osobna vozila i kamioni normalno ulaze u Hrvatsku.

'Stali smo negdje prije granice. Da smo se automobilima uputili po njih, začas bi bili doma. Međutim, kako su na granici rekli gdje su bili, izdvojeni su i krenule su provjere', rekao je roditelj, napominjući da djeca nemaju nikakvih simptoma koji bi upućivali na koronavirus.

Naknadno je stigla informacija da su djeca puštena u Hrvatsku oko 14 sati. U međuvremenu se na istom graničnom prijelazu, kao i na susjednom prijelazu Rupa, skupilo mnogo automobila i autobusa koji su također bili u koronavirusom zahvaćenim regijama Italije, Lombardiji i Venetu, te sad čekaju pregled sanitarnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:53