DOKTORICA: 'HALABUKA OKO NIČEGA'

DJEČAK (5) IZ ŠIBENIKA NAKON CIJEPLJENJA DOBIO BAKTERIJSKU UPALU Ogorčena majka: 'Dovela sam dijete zdravo i odvela ga bolesnog!'

Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

ŠIBENIK- Neopisiv je strah, ogorčenje, nevjerica i neizvjesnosti koju sam sa suprugom prolazila, nakon što je naš petogodišnji sinčić teškog obolio nakon cijepljenja u šibenskoj bolnici. Dovela sam dijete zdravo na cijepljenje, a odvela ga bolesnoga - tim riječima obratila nam se Andreja Perković Magazin iz Šibenika.

Do velikih zdravstvenih problema, priča nam Andreja, došlo je 12. studenog nakon što je njezin dječak dobio cjepivo Mo-Pa-Ru. Ona dodaje kako je dijete rođeno s nedovoljnom težinom te je bilo boležljivo, pa se na obavljanje onih osnovnih cijepljenja odlučila tek u njegovoj petogodišnjoj dobi.

- Nakon dobivenog cijepiva, po povratku kući dijete je dobilo čudne trzajeve, treskavicu i palo u nesvijest. Pozvali smo i hitnu, odmah su ga umotali u deku i bezuspješno pokušavali vratiti svijesti. Iz nesvijesti se probudio desetak minuta po dolasku na Odjel pedijatrije, no nije mogao odmah otvoriti oči. Nakon što mu je izmjerena temperatura od 38 stupnjeva, rečeno mi je da se radi o virusnoj infekciji. No, nakon dva dana hospitalizacije ustanovljena je bakterijska upala. Intravenozno je primao antibiotik te je u bolnici ostao pet dana, a nakon neurološke obrade ustanovljeno je da je došlo do reakcije na cjepivo te smo za mjesec dana pozvani na neurološko kontrolu. Trenutno je dijete dobro, ali sam ogorčena na činjenicu da nas izabrana pedijatrica nije upozorila na moguće nuspojave prije cijepljena – kazala je Andreja Perković Magazin.

Ona je dodala kako je za vrijeme hospitalizacije njezinog djeteta, u istoj sobi na odjelu pedijatrije šibenske bolnice zaprimljena 14-mjesečna beba s potpuno istim reakcijama na MPR cjepivo, s time da je ona cijepljena u Australiji, a roditelji su s njome bili u posjeti Šibeniku.

Inače, u otpusnom pismu iz bolnice za Andrejinog sinčića reakcija na cjepivo navodi se tek kao jedan od mogućih simptoma zbog kojih je dijete hospitalizirano.

- Odista mi nije jasno zašto gospođa Perković Magazin pravi toliko halabuke oko ničega. Ništa se posebno nije dogodilo, kod djeteta je došlo do reakcije na cjepivo bez težih posljedica. Poznato je da je cijepljenje obvezno, a roditelji su za ovo sami krivi jer svoje dijete nisu do sada redovito cijepili. Odnos majke i pedijatrice i to da nije bilo upozorenja na nuspojave, ne bih komentirala – kazala je dr. Nevenka Krvavica, voditeljica Odjela pedijatrije šibenske bolnice.

U šibenskom Zavodu za javno zdravstvu nisu mogli komentirati ovaj slučaj jer se sve komplikacije nakon cijepljenja prijavljuju izravno Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, koji potom provodi opsežnu istragu za svaki prijavljeni slučaj. U šibenskom Zavodu su nam, pak, kazali da su na području ove županije prijave nuspojave i komplikacija nakon cijepljenja vrlo rijetke, a teške posljedice nisu do sada zabilježene. U ovom zavodu smatraju da roditeljima trebaju ipak biti prihvatljivije nuspojave cjepiva od pojave bolesti, dodajući kako cjepivo nikad nije opasnije od bolesti protiv koje je namijenjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:29