IVANA MILAS KLARIĆ

DJEČJA PRAVOBRANITELJICA NAKON PADA IZVJEŠĆA 'Očekivala sam ovo, to je politički pritisak'

 Marko Todorov / CROPIX

Unatoč opetovanim upozorenjima oporbe kako dosad Sabor nikada nije rušio izvješće pravobraniteljice za djecu, jučer se u Saboru dogodilo upravo to: sa 64 glasa protiv, 56 za i devet suzdržanih nije prihvaćen prijedlog zaključka kojim je Odbor za obitelj predložio da se Izvješće Ivane Milas Klarić prihvati.

Neprihvaćanje izvješća pravobraniteljice, sukladno Zakonu, razlog je za njezino razrješenje.

Nigdje tako

Dođe li do toga, bit će to europski presedan. Kako nam je potvrđeno iz Europske mreže dječjih pravobranitelja (ENOC), nisu upoznati da se ikada dogodilo da je neki pravobranitelj smijenjen temeljem neprihvaćanja izvješća. Hrvatski slučaj vodstvo ENOC-a, koje čini pet pravobranitelja iz pet različitih zemalja, jučer nije moglo komentirati zbog manjka vremena za koordinaciju, no poručuju da pomno prate situaciju te će, nakon što pribave informacije izravno od Milas Klarić, reći svoje mišljenje,

- Očuvanje najviših demokratskih standarda, a time i poštovanje ljudskih prava, nije moguće bez neovisnog rada institucija. Neprihvaćanje izvješća tu neovisnost ugrožava - poručila je Lora Vidović, predsjednica Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava i hrvatska pučka pravobraniteljica, kojoj je Sabor prije dva tjedna također odbio prihvatiti izvješće. Međutim, neprihvaćanje izvješća zakonski je razlog za smjenu samo specijaliziranih pravobraniteljica (za djecu, invalide, ravnopravnost spolova), no ne i za pučku.Rušenjem izvješća pravobranitelja u Hrvatskoj se stvara opasan presedan jer kako pravobranitelj - kojem bi jamac neovisnosti trebao biti i osmogodišnji mandat, dvostruko dulji od mandata vlasti - može biti neovisan i kritičan prema vlasti, što mu je osnovna uloga, ako ga ona svake godine može smijeniti?

- Zato se u nekim europskim zemljama o izvješćima pravobranitelja i ne glasuje - kaže Vidović.

Međutim pitanje je što je Sabor jučer izglasao i je li glasanje protiv prijedloga zaključka matičnog Odbora za obitelj jednako što i neprihvaćanje izvješća. Zastupnici su naime glasali o prijedlogu koji glasi: Prihvaća se izvješće. Takav zaključak nije prihvaćen.

- Tada je netko od zastupnika ili drugih ovlaštenih tijela trebao predložiti novi zaključak, koji bi glasio 'izvješće se ne prihvaća' ili 'izvješće se prima na znanje'. O tom zaključku tada bi zastupnici ponovno glasali dok ne prihvate nekakav zaključak. Ovako, ne postoji zaključak koji smo prihvatili, zaključak koji bi predsjednik Sabora potpisao i poslao Vladi na postupanje. Nije donesen nikakav zaključak, a tek bi zaključak o neprihvaćanju mogao biti podloga za smjenu pravobraniteljice - tvrdi zastupnik Arsen Bauk (SDP).

radila odgovorno Pravobraniteljica Milas Klarić poručuje da je svoj posao radila profesionalno, odgovorno i pošteno.

- Ovo je politički pritisak koji sam, nakon posljednjih događaja, očekivala. Ne znam znači li to moju smjenu ni kako bi izgledala ta procedura. Do tada, svoj posao nastavljam i dalje časno raditi - kaže Milas Klarić.

- Ovakav napad na neovisnu instituciju koja štiti djecu još je jedan dokaz u nizu da ova Vlada ne mari za djecu ni za njihovu dobrobit - poručuju iz udruge Roda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 10:01