PRAVOBRANITELJICA DIŽE UZBUNU

'Djecu zlostavljaju učenici, ravnatelji pa čak i tete u vrtiću'

Mila Jelavić je na 300 stranica Saboru dala izvješće s primjerima kršenja prava djece
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Desetogodišnjak koji cijelu godinu ne ide u školu, a da nitko u sustavu ne reagira, ravnateljica koja nastavnici pod kaznenom prijavom za zlostavljanje učenika ne želi dati otkaz, iako joj je to naredila inspekcija, nesavjesna odgajateljica koja je premještena u srednju grupu jer tamo “najmanje šteti” - samo su neki primjeri učeničke svakodnevice u hrvatskom obrazovanju, koje je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić opisala u izvješću za prošlu godinu.

Odobravanje nasilja

Ured pravobraniteljice dužan je svake godine Saboru podnijeti godišnje izvješće, a u izvješću za 2009. Jelavić je na gotovo 300 stranica podrobno opisala kršenja prava djece kroz sve sustave. Osobit je naglasak stavila na obrazovni sustav te nasilje među i nad djecom, koje počinje već u vrtiću. Osobito je upozorila na učestalo nepreuzimanje odgovornosti stručnjaka za svoje postupke, gotovo potpuno izostajanje sankcija za djelatnike te ignoriranje odluka nadležnih tijela.

- Bježanje od odgovornosti, ignoriranje, indiferentnost, umanjivanje problema i nepružanje pomoći, ne samo da je kršenje zakonskih i moralnih obveza, nego je i sudjelovanje u nasilju, kroz prešutno odobravanje nasilnog ponašanja - piše pravobraniteljica.

‘Mi smo svoje napravili’

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović ističe kako su oni, u okviru svojih nadležnosti, učinili sve po svim prijavama.

- Izrekli smo mjere koje su škole ili druge odgojno-obrazovne institucije dužne provesti. Ako ih nisu provele, to više nije naša nadležnost, nego drugih institucija koje kontroliraju rad obrazovnih ustanova - rekao je Filipović, ne precizirajući o kojim se institucijama radi.

Pravobraniteljica upozorava i na nedostatan broj prosvjetnih inspektora i nadzornika: u 2051 školi i vrtiću u državi radi 58.721 odgojno-obrazovnih i 21.902 druga radnika, a pohađa ih 685.794 djece. Sve ih nadzire - 24 inspektora!

Slučajevi zlostavljanja:

Dječaka je strah i ući u razred

Desetogodišnji dječak, učenik četvrtog razreda osnovne škole, gotovo od početka školske godine ne pohađa nastavu jer kontinuirano trpi vršnjačko nasilje - drugi ga učenici zlostavljaju, maltretiraju i vrijeđaju, a to je kod djeteta izazvalo fobiju od škole.

Iako je pohađanje osnovne škole zakonska obveza, tijekom cijelog razdoblja u kojem dječak ne dolazi na nastavu nitko iz škole nije ni pokušao pomoći roditeljima, nisu čak ni nazvali dječaka i pitali kako je, nisu mu ponudili nastavu u kući niti bilo koji drugi vid pomoći i obrazovanja. Obaviještena je Agencija za odgoj i obrazovanje, koja je školi dala nalog da poduzme mjere za uključivanje djeteta u nastavu, ali škola nije nijednu od njih provela.

- Izostala je i najmanja razina brige za dijete i od škole i od cijelog sustava. Njegovi problemi nisu bili na vrijeme prepoznati niti tretirani u školi, dječak nije bio uključen u proces opservacije, niti je od strane škole zatražen primjeren oblik školovanja za njega. Stječe se dojam da su svi postupci škole bili usmjereni na to da se riješi djeteta - smatra pravobraniteljica Mila Jelavić.

Na kraju je škola u tome i uspjela - cijela se obitelj preselila u drugo mjesto, u podstanarski stan, kako bi dijete upisala u drugu školu. Sve što se dogodilo dodatno je utjecalo na dječaka, koji je trenutno na intenzivnoj psihoterapiji, izražava osjećaje krivnje, ljutnje, gorčine, nemoći i straha.

- U ovom je primjeru dijete, osim što je žrtva vršnjačkog nasilja, i cijelog sustava, u kojem nitko ne snosi posljedice za učinjene propuste, za nedovoljnu senzibiliziranost za zdravstveno stanje djeteta, za nepoštovanje mjera koje je odredila Agencija i naše preporuka - kaže pravobraniteljica.

Ravnatelj redovito mlati djecu

Ravnatelj jedne škole udario je dijete pred drugom djecom, a roditelji tvrde da to nije bio izoliran slučaj, da se ravnatelj i prije fizički obračunavao s djecom, a da se posebno neprilično ponašao na jednoj školskoj zabavi. Ravnatelj i dio školskog odbora opovrgnuli su prijave i zanijekali da se išta dogodilo, a ostali članovi školskog odbora i predstavnici roditelja koji se nisu slagali sa stavom ravnatelja naprosto su smijenjeni. Lokalno Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv ravnatelja iako nema sumnje da je udario dijete, a situacija u školi i dalje je alarmantna.

- Odlukom da se ne procesuira počinitelj nasilja prema djeci te da ga se tako unaprijed oslobodi od kaznene odgovornosti javnosti je poslana poruka o prihvatljivosti udaranja djece. Uz to, u situaciji kad institucije ne štite dovoljno djecu od nasilja, ostavlja se prostor ogorčenim i neprimjerenim reakcijama roditelja koji smatraju da moraju sami uzeti pravdu u ruke - smatra pravobraniteljica.

Ponižava mališane u vrtiću

Odgajateljica u dječjem vrtiću, koja se već niz godina krajnje neprofesionalno ponaša prema djeci - “ugrožava ih, ponižava, vrijeđa, psihički zlostavlja, konfliktna je i ne želi surađivati s roditeljima” - i dalje radi unatoč činjenici da su tri inspekcijska nadzora utvrdila teške nepravilnosti.

Ravnateljica tvrdi da je nemoćna te je poručila da će odgajateljica “ostati nekoliko godina u srednjoj grupi, jer tamo može napraviti najmanje štete”!

“Nadležno ministarstvo obavijestili smo da je nedopustivo biti svjestan ‘štetnih’ ponašanja odgajatelja i omogućiti mu rad s djecom tražeći pritom onu djecu kojoj će to ‘napraviti najmanje štete’”, piše pravobraniteljica.

Posebno se ističe da problem s konkretnom odgajateljicom nije svjež, jer su čak i službena izvješća Agencije za odgoj i obrazovanje još prije dvije godine upozoravala na to da ona “ ne djeluje u skladu s profesionalnom ulogom odgajatelja”, da ima problema sa “samokontrolom nad svojim potrebama” i “nije spremna preuzeti odgovornost”.

Smatramo da su djeca u tom vrtiću ugrožena u svojem svakodnevnom životu i Ured će i dalje inzistirati na reagiranju nadležnih - najavljuje pravobraniteljica.

Ima tri prijave, a i dalje radi

Ured pravobraniteljice već se tri godine uzastopce “bori” sa sustavom u slučaju nastavnice u jednoj strukovnoj srednjoj školi, koja i dalje radi, iako joj je prosvjetna inspekcija zabranila rad jer je osumnjičena za tri kaznena djela - sprečavanje mjere za zaštitu djeteta, nasilničko ponašanje i nesavjesni rad.

Pravobraniteljica je i osobno podnijela kaznenu prijavu, no škola se žalila na rješenje i naprosto ne želi otpustiti, pa čak ni suspendirati nastavnicu!

- Usprkos dokazanom višegodišnjem kršenju prava djece i zabrani rada, nastavnici nije naložena suspenzija do rješenja žalbe te ona i dalje radi - upozorava pravobraniteljica.

Nastavnica navodno prijateljuje s osobama na utjecajnim pozicijama u obrazovnom sustavu i nitko joj se ne želi zamjeriti iako nitko ne negira njezino nedopustivo ponašanje prema djeci.

Djecu tjerao da skupljaju potpise

Jedan je učitelj, koji se kandidirao na lokalnim izborima, tijekom predizborne kampanje, angažirao djecu umjesto stranačkih volontera: učenike je natjerao da po mjestu za njega skupljaju potpise potpore, nazivao je roditelje i tražio od njih da se uključe u njegovu političku stranku, pozivao je učenike na stranačke skupove i slično. Njihovo se odbijanje izravno odrazilo na učiteljev odnos prema njima i na njihove ocjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:48