PRIMA KEMOTERAPIJU

Djed i unuka čuju se svaki dan: 'Mila je dobre volje i osjeća se dobro'

Od dolaska u Children’s Hospital djevojčica koja je na noge digla cijelu Hrvatsku primila je tri doze kemoterapije, kaže djed Vladimir
Vladimir Rončević prima Milinih "pet"
 Goran Mehkek / CROPIX

Mila Rončević, djevojčica koja je prije dva tjedna na noge digla cijelu Hrvatsku kada se prikupljao novac za njezino liječenje u SAD-u, jučer je u Children’s Hospital of Philadelphia proslavila svoj drugi rođendan.

Kako smo doznali, Mila je od dolaska u SAD dosad primila tri doze kemoterapije i liječenje ide po planu koji je za nju izradio liječnički tim philadelphijske bolnice. Najvjerojatnije početkom idućeg tjedna slijedi vađenje koštane srži i nove pretrage pa će se znati nešto više o rezultatima dosadašnje terapije te daljnjem tijeku liječenja. Mila je, čim je stigla u Philadelphiju u pratnji svojih roditelja Sanje i Marina, prošla niz pretraga te je, sukladno svojem zdravstvenom stanju, napravljen individualizirani protokol prema kojem će se liječiti.

Plan je da se, nakon kemoterapija koje bi trebale uništiti maligne stanice, ide na transplantaciju matičnih stanica, a liječenje bi trebalo trajati najmanje godinu dana. Ako liječenje ne uspije, philadelphijska bolnica, koja glasi za jednu od najboljih bolnica za liječenje leukemije kod djece jer provodi niz jedinstvenih protokola, Milinim je roditeljima garantirala da će, o svom trošku, osigurati nastavak liječenja u vidu eksperimentalnih terapija u nekom drugom centru.

Teške terapije

Mila je u Ameriku stigla u vrlo dobrom raspoloženju i dobroj kondiciji, a kako smo doznali, dobro podnosi teške terapije koje prima. Potvrdio nam je to njezin djed Vladimir Rončević koji se svakodnevno, putem interneta, čuje i s Milinim roditeljima i svojom unukom.

- Mila je dobre volje, subjektivno se dobro osjeća - rekao nam je Milin djed koji je, nakon odlaska sina, snahe i unuke u SAD, preuzeo brigu oko žiroračuna Marina Rončevića i osnivanja fonda. U velikoj humanitarnoj akciji za Milino liječenje, najvećoj dosad u povijesti Hrvatske, građani iz Hrvatske, cijele regije i inozemstva, poznati i nepoznati, prikupili su više od 37 milijuna kuna. S obzirom na to da liječenje u Children’s Hospital of Philadelphia košta oko 2,3 milijuna dolara, odnosno malo više od 15 milijuna kuna, plan je da se ostatak od 22 milijuna prebaci u fond koji bi trebao služiti upravo za slične situacije, kada su hitno potrebna sredstva za liječenje djece u bolnicama izvan Hrvatske.

Mili je prije nešto više od godinu dana dijagnosticirana akutna mijeloična megakariocitna leukemija, skraćeno AML M7, zloćudna bolest kod koje se, prema literaturi, stvaraju zloćudne novotvorine krvotvornih organa, a nastaje zbog abnormalnog klonalnog rasta i nepotpunog sazrijevanja stanica mijeloidne loze. Na intenzivno liječenje zaprimljena je 26. ožujka prošle godine. Njena majka Sanja je liječnica i prepoznala je simptome, reakciju na nizak broj trombocita.

Šest mjeseci provela je na Odjelu za hematologiju i onkologiju u Dječjoj bolnici Kantrida i prije osam mjeseci došlo je do apsolutne remisije. Od tada, Mila je bila na održavanju remisije, ali prije nešto više od mjesec dana došlo je do relapsa. Dijagnoza joj je bila relapsna refraktorna akutna mijeloična megakariocitna leukemija koja ne reagira na liječenje. No, Milini roditelji doznali su za Children’s Hospital of Philadelphia, u kojoj se liječila Nora Šitum i doktora Richarda Aplenca koji je najveći svjetski specijalist upravo za tip leukemije od kojeg Mila boluje.

Prodaja imovine

Stupili su u kontakt s CHOP i u početku nisu znali koliko će liječenje koštati, a baratalo se s cifrom od milijun američkih dolara. Krenuli su u prodaju obiteljske imovine, ali kako ni to nije bilo dovoljno, odlučili su se obratiti javnosti. Dva dana nakon što je, krajem ožujka, krenula akcija na Facebooku koju su popratili i svi domaći mediji, Milini roditelji doživjeli su šok - doznali su da će cifra za liječenje u Philadelphiji biti bitno veća od prvotnog milijuna, točnije 2,8 milijuna, odnosno 2,3 milijuna s popustom na gotovinu.

Marin Rončević već je mislio odustati od akcije, no prijatelji su ga nagovorili da to ne čini, uvjeravajući ga da je moguće prikupiti potreban novac u vrlo kratkom roku. Bio je to petak, 29. ožujka, a Mila je trebala putovati u SAD u utorak, 2. travnja. Novac se morao uplatiti unaprijed, i to kompletan iznos. Tada su se uključile tisuće i tisuće građana, slavni sportaši, estradnjaci, znanstvenici, hrvatsko veleposlanstvo u SAD-u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47