SMJEŠTENA U BOLNICI

DJEVOJČICA (6) IZ VUKOVARA BOLUJE OD VIRUSA ZAPADNOG NILA Kod nje se razvio teži oblik bolesti, zaraženi komarci pronađeni u još dva hrvatska grada

 
Komarac Culex, prijenosnik virusa Zapadnog Nila (u krugu)
 CROPIX

Nakon što je od bolesti Zapadnog Nila u Belom Manastiru preminuo jedan muškarac, jedan je slučaj bolesti zabilježen i u Vukovaru, i to kod šestogodišnje djevojčice. Ona je razvila i encefalitis, do kojeg dolazi tek u jedan posto slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila.

'Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi', rekao je za Glas Slavonije predsjednik Gradskog vijeća Vukovara i direktor tamošnje Veterinarske stanice Tomislav Šota.

Dodao je i da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvaćen komarac zaražen virusom Zapadnog Nila, pa je provdene još jedan tretman komaraca kako bi se izbjeglo širenje virusa. Nakon dodatnih tretmana komaraca u kolovozu, HZJZ više nije pronašai tigraste komarce u Vukovaru. Šota ističe da će se i u rujnu provesti još jedan preventivni tretman protiv komaraca.

'Pratimo naputke HZJZ-a, i struka čini sve što može kako bi se zaustavilo širenje virusa', dodao je Šota.

Osim u Vukovaru, tri su izvora zaraze virusom Zapadnog Nila evidentirana u Vinkovcima te još dva u Županji, no tamo nije potvrđena bolest. Stručnjaci ističu kako većina oboljelih simptome ili ne osjeti, ili su slični simptomima gripe.

Huić: 'Sve je počelo kao obična viroza, a kasnije nisam mogao ni hodati'

U jedan posto onih kod kojih se razvije teži oblik bolesti je i poduzetnik iz Zagreba Davor Huić. Kod njega je sve počelo kao obična viroza, no kasnije se razvio teži oblik bolesti sa simptomima meningitisa.

'Imate malo povišenu temperaturu, osjećate se malaksalo i potom nastane mala pauza, povuku se simptomi i onda ponovno počne ispočetka, u jednom trenutku nisam čak mogao ni hodati', rekao je Huić za Dnevnik.hr.

U Europi je ove godine virusom Zapadnog Nila zaraženo 750 osoba, a u Hrvatskoj je bolest potvrđena kod njih 26, od kojih je jedna osoba preminula.

Do 4. rujna u Srbiji 25 osoba umrlo od virusa Zapadnog Nila, a zaraženih je 262

U Srbiji je od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila do 4. rujna umrlo 25 osoba, a registrirana su 262 slučaja zaraze, objavio je u srijedu Institut za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" u Beogradu.

Najviše slučajeva groznice Zapadnog Nila zabilježeno je na području Beograda, njih 126.

U Južnobačkom okrugu zabilježeno je 46 slučajeva zaraze, u Južnobanatskom 38, Podunavskom 14, Braničevskom 8, a u Zapadnobačkom, Sremskom i Kolubarskom po 6.

Slijede Sjevernobanatski i Srednjebanatski s 5, odnosno 4 te Mačvanski, Zlatiborski i Raški okrug s po jednim slučajem zaraze, stoji na službenoj mrežnoj stranici Instituta.

Prema usporednim podacima 28. srpnja u Srbiji bile su evidentirane četiri žrtve groznice Zapadnog Nila i najmanje 60 zaraženih, a od 26. kolovoza do 1. rujna 21 žrtva i 213 zaraženih.

Grоznicu Zаpаdnоg Nilа ubodom prenose komarci i to virusno oboljenje sezonskog je katraktera javlja se tijekom ljeta, u drugoj polovici srpnja, a najviše je zaraženih obično u kolovozu.

U zemljama Europske unije do sada su zaraženi virusom Zapadnog Nila registririrani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:40