OPORAVAK

“Djevojčica Rita više nije na respiratoru i stanje joj je stabilno”

 Facebook

“Djevojčica Rita, kojoj je prošlog vikenda transplantirano srce, skinuta je s respiratora i stabilno je”, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. Ante Ćorušić.

Naime, djevojčici je tijekom vikenda transplantirano srce koje je stiglo iz Austrije, a samo dan ranije bila je kao prvo dijete u Hrvatskoj priključena na mehaničko srce jer se nije znalo kad bi mogao stići donorski organ. Njezino stanje bilo je toliko teško da su liječnici morali nešto učiniti ako su joj željeli spasiti život.

Kako je majka djevojčice sretna nakon uspješnog zahvate rekla “Rita ići ćemo na more”, javili su se građani dirnuti situacijom i ponudili se da budu domaćini tijekom ljetovanja ovoj obitelji koja trenutno prolazi teško razdoblje.

“Od svega srca želimo da dođete i budete kao u svojoj kući, drži nam se Rita i puno pozdrava i podrške cijeloj obitelji”, napisao je u komentaru na Facebooku član obitelji Galić iz Zadra koja je ponudila Riti i njenoj obitelj smještaj tijekom ljetovanja.

Inače, zahvat kojim je Rita dobila novo srce trajao je gotovo pet sati, ali liječnici su za sada zadovoljni jer nije bilo neočekivanih događaja. Naime, Rita je imala dilatacijsku kardiomiopatiju zbog koje se gotovo godinu dana liječila na KBC-u Zagreb.

Liječnici naglašavaju da je jedini izlaz bila transplantacija organa. No, problem je bio što je riječ o malom djetetu koje može primiti samo organ od djeteta, i prilika se ukazala tek prije četiri dana kad je stigla vijest iz Austrije, a Vladinim je zrakoplovom novo srce za Ritu stiglo u subotu poslije podne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:57