ŽELJKA MITROVIĆ JURIĆ

DJEVOJČICA U PLAVOM KAPUTIĆU O PLANOVIMA ZA BUDUĆNOST 'Želim djetetu pokazati kako je nastala Hrvatska. Priča bi krenula od kaputića i Vukovara...'

 
Željka Jurić Mitrović
 Vlado Kos / CROPIX

Uoči 28. obljetnice pada Vukovara, za Dnevnik.hr je progovorila Željka Mitrović Jurić, uplakana djevojčica u plavom kaputiću iz kolone koja odlazi iz razrušenog grada.

vukovar, 1991
zeljka juric djevojcica iz vukovara

-fok-
Željka Jurić, djevojčica u plavom kaputiću iz Vukovara

Željka Mitrović Jurić (34) danas živi u selu Berak nedaleko Vukovara, gdje se sa suprugom i kćeri (10) bavi proizvodnjom crne slavonske svinje.

'Imamo i ovce, imamo i konje, imamo i telad i zečeve, kokoši, patke... Lomila sam se, da li ostati u Hrvatskoj ili otići, ali jednostavno, srce previše voli ovu Slavoniju', rekla je Željka i dodala da od kuće u Berku planira napraviti Kuću sjećanja.

Berak, 260619. 
Zeljka Juric Mitrovic planira otvoriti spomen kucu Domovinskom ratu u Berku.
Na fotografiji: Zeljka ispred kuce u kojoj planira napraviti spomen dom.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Željka Jurić Mitrović

'Priča bi krenula od postavljenog plavog kaputića pa bi išla iz Vukovara i branitelja koji su bili sa mnom i koji su preživjeli logore, a na drugu stranu bi išla priča Berka', pojasnila je. S projektantima je već dogovorila da bi se podrum ostavio kakav je i bio, dok bi se gornja konstrukcija prizemlja s krovom kuće srušila, a zatim izgradila u istim gabaritima.

Projekt bi stajao oko milijun i 800 tisuća kuna, a Željka njima želi svojem djetetu i idućim naraštajima pokazati kako je nastala Hrvatska. Novac za taj projekt sama nema, a još uvijek nema ni konkretne pomoći koju su joj neki političari obećali.

Berak, 260619. 
Zeljka Juric Mitrovic planira otvoriti spomen kucu Domovinskom ratu u Berku.
Na fotografiji: Zeljka ispred kuce u kojoj planira napraviti spomen dom.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX
Željka Jurić Mitrović

Ispričala je i da je njezina majka sačuvala poznati plavi kaputić koji je bio na njoj kad je fotografija njezinog uplakanog lica obišla svijet.

'Bila sam ljuta na mamu zato što je oprala vukovarsku prašinu. On mi je jedina uspomena koja mi je ostala iz djetinjstva i ta slika iz kolone', ispričala je Željka za Dnevnik.hr.

Kaže i da joj je najveću ranu ostavilo to kad je pred njezinim očima ubijen jedan od branitelja. Tada je imala samo šest godina, a sada želi da njezin plavi kaputić bude trajni podsjetnik na to da se užasi Vukovara više nikad ne smiju ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 06:40