ŽIVOT U STRAHU

DJEVOJKA KOJU JE PRETUKAO DARUVARAC NIJE ODSELILA IZ ZADRA Odvjetnik: 'Razmišljaju o tome, ali još su tu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.02.2019. u 11:49

Zadar, 191218. Nekoliko stotina gradjana okupilo se na Narodnom trgu u prosvjedu povodom pustanja na slobodu nasilnika Darka Kovacevica Daruvarca. Prosvjed su organizirale studentice Sveucilista u Zadru i clanice Facebook grupe Mame iz Zadra. Kolona prosvjednika se kretala od Narodnog trga prema zgradi Zupanijskog suda.
Na fotografiji: Ana Gurlica - majka pretucene djevojke.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Ana Gurlica

Obitelj djevojke koju je prošlog ljeta pretukao Darko Kovačević Daruvarac, nepravomoćno osuđen zbog toga na pet godina zatvora, odselila se iz Zadra, javila je televizija N1, pozivajući se na neimenovanog obiteljskog prijatelja, koji je rekao da će izvan grada čekati okončanje postupka, ali da nije isključeno da se nakon toga neće vratiti.

Tu je informaciju u međuvremenu opovrgnuo odvjetnik pretučene Milan Petričić koji je rekao da obitelj žrtve zbog straha razmišlja o odlasku iz Zadra, ali da grad još nije napustila.

- One imaju policijsku zaštitu i imat će je i dalje dok traje postupak, dileme nema. Subjektivan osjećaj straha je ovdje opravdan i razumljiv, ali mehanizmi zaštite u takvim situacijama ne postoje - rekao je.

Naglasio je kako se na ovom primjeru vidi kako su mehanizmi prava optuženika ugrađeni u kazneni proces, ali ne i mehanizmi prava zaštite žrtve.

- Čujemo kako obitelj i žrtvu treba smjestiti na sigurno, što je glupost. Jasno je da takve osobe ne treba micati iz svoje sredine zbog osjećaja straha, bio on samo subjektivan ili zaista objektivan. Za tako nešto nedostaju zakonska rješenja rekao je. Naglasio je kako su mediji preko ovog slučaja otkrili da i ovakve predmete nije moguće prema zakonskim rješenjima završiti u šest ili sedam mjeseci.

- To su zakonska pravila. Zašto su takva, drugo je pitanje, ali očito se deklarirana prava žrtve i nulta stopa tolerancije nasilja ne slaže sa zakonskim rješenjima. To je tako i tu zasad po zakonskim rješenjima nema pomoći u smislu ubrzanja postupka - izjavio je, dodajući kako je od početka jasno da je sudu nemoguće donijeti pravovomoćnu odluku u roku od šest ili sedam mjeseci.

- Znači li to korekciju zakonskih rješenja, to je druga stvar. Taj dio se može brzo korigirati kroz zakonodavno rješenje - rekao je navodeći kako ne očekuje da će se pravomoćna presuda donijeti u roku od godine dana.

- Viši sud mora utvrditi ne samo da je presuda zakonita, nego također i ima li procesne mane radi kojih bi eventualno trebalo ponoviti postupak. U ovakvim slučajevima nikada nije pravomoćna presuda donesena prije i to je stvarnost - rekao je odvjetnik za Zadarski.hr.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo