SNIJEG ZAMEO HRVATSKU

Do njega se probijali TRI SATA: HGSS u špilji pronašao pustinjaka koji je ondje već 10 GODINA. Ne želi živjeti nigdje drugdje!

Vlakovi kasne 130 minuta, Dalmacija će biti okovana snijegom i ledom kroz cijeli sljedeći tjedan!
 Ivo Ravlć / CROPIX

>>NOVO<< 19:49 - Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u petak su se tri sata probijali preko Bogovih staja prema Modrašu na Dinari ne bi li dospjeli do špilje Živa Kamenica u kojoj već godinama živi jedan pustinjak, 59-godišnji Vjeko Matković.

- Uočili su ga planinari. Preko ulaza u špilju navukao je šatorsko krilo i unutra loži vatru. Pretpostavili su da je ugrožen - objašnjava Mile Gverić iz Centra za socijalnu skrb u Vrlici.

Iz Centra je upućen poziv HGSS-u pa se njihova ekipa uputila provjeriti kakvo je Vjekino stanje, te su se nakon dugog probijanja po teškom terenu kroz snijeg uvjerili da je muškarac živ i zdrav. Nije im pošlo za rukom da ga prebace u civilizaciju. Ostavili su mu zalihe hrane i vode dostatne za 5-6 dana.

- Vjeko je već 10 godina u planini. I ne želi živjeti nigdje drugdje. Nije baš druželjubiv. Ima on i brata u obližnjem selu Jezović, ali ne želi živjeti ni kod njega - govori Gverić.

18:09 Nakon još jednog snijega u Dalmaciji, vrlo je vjerojatno da neće biti novih jakih snježnih udara poput prošlih, a porast temperature očekuje se sljedeći vikend. Dok ne zatopli, tvrdi Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”, Dalmacija će i dalje biti okovana snijegom i ledom cijeli sljedeći tjedan, a još će tjednima biti tragova snježnog nevremena, javlja Slobodna Dalmacija.

- Zbog niskih temperatura, ledeni pokrivač ostat će znatno duže od očekivanog jer je nakon snijega pala kiša koja se ledi na tlu - kaže Popadić. U ovakvoj situaciji donekle umiruje promjena meteorološke slike za sljedeću srijedu jer će snažna ciklona ipak biti nešto blaža.

- Nakon četiri jake ciklone, sinoptička situacija za sljedeći tjedan je umjereno povoljnija, bit će snijega no ni približno proteklim snježnim udarima - kaže Popadić.

Slab snijeg i kiša mogući su još u nedjelju kada će biti vrlo promjenjivo, ali i dalje nestabilno uz kraća sunčana razdoblja. U novi tjedan Dalmacija ulazi s vrlo niskim temperaturama. Stoga će u ponedjeljak i utorak, osim u Zagori, biti mraza i uz obalu i na otocima. Dakle, svi oni koji još nisu pribavili barem zimsku obuću, u nadi da je studen bila prolazna, ipak su se prevarili.

17:45 Hrvatske željeznice (HŽ) priopćile su poslijepodne da brzi vlak br. 520 na relaciji Split - Zagreb vozi sa velikim zakašnjenjem od 130 minuta. Opširnije o ostalim kašnjenjima pročitajte OVDJE

15:01 Od 14,35 sati za sva vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, nakon slabljenja bure, javio je HAK. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h na dionici od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok.

Nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti Hrvatske prema Rijeci, te obrnuto. Obilazak za ostala vozila je autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (D3), te obrnuto.

Zimski su uvjeti proglašeni na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te Dalmacije. Zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Zbog snijega u Istri, na Istarskom ipsilonu obavezna je zimska oprema za sva vozila, dok jak vjetar puše od Umaga do tunela Učka.

13:20 - Osim gorske i kontinentalne Hrvatske snijeg je zameo i priobalje. Tijekom noći na području Splita palo je oko 5 centimetara snijega, a na području Šibensko-kninske županije oko 15 cm snijega, a puše i jaka bura te su temperature oko -9°C, javlja HRT. U Metkoviću je noćas palo 20 centimetara novog snijega pa je sa starim koji se nije otopio ukupna visina snježnog pokrivača 44 centimetra. Sve važnije ulice bolje su očišćene. Po petnaest centimetara snijega palo je i u Plačama i Opuzenu.

U Imotskom je policija osiguravala prilaze gradu i regulirala promet, a ralice i ostala mehanizacija cijelu prošlu noć vodili su borbu sa snijegom. Južna Istra jutros je pod snijegom, koji je oko 3 sata najjače padao na području Pule, Ližnjana i Medulina, a olujna bura uzrokovala je probleme s napajanjem električnom energijom.

U Lici je noćas palo novih 25 centimetara snijega i zimska služba neprekidno čisti prometnice do udaljenijih naselja i sela, javlja HRT.

----------------------------------------------------------------------

Snažan snijeg, koji je zahvatio središnju i sjeverozapadni dio Hrvatske te gorski kotar, ali i orkanska bura, koja ponegdje puše brže od 100 kilometara na sat, izazvali su kašnjenja na željezničkim i autobusnim linijama te poremećaje u cestovnom prometu, javlja HRT .

Hrvatski je autoklub još sinoć na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje Hrvatske i Dalmacije te Istre proglasio zimske uvjete. Za promet je zatvorena Lička magistrala između Udbine i Knina, a od Gračaca prema Obrovcu smiju voziti samo osobna vozila.

Zadar na udaru bure: Jak vjetar bez struje ostavio Pag, Premudu te dijelove obrovačkog područja i podvelebitskog kraja

Za sav su promet zatvoreni Krčki i Paški most kao i dionice autoceste A1 između čvorova Sveti Rok-Maslenica te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice-Kikovica. U prekidu su i trajektne linije Prizna-Žigljen, Brestova-Porozina, Jablanac-Mišnjak, Valbiska-Merag i Valbiska-Lopar, kao i katamaranske linije na riječkom, zadarskom i splitskom području.

HAK je savjetovao vozače da odgode put ukoliko baš ne moraju te da u slučaju putovanja obavezno ponesu zimsku opremu.

Zbog sve jačih snježnih oborina kasne autobusi iz Dalmacije, Istre i Kvarnera te Slavonije, a neke su autobusne linije prema Dalmaciji i dalje otkazane. Željeznički se promet odvija uz minimalna kašnjenja dok zrakoplovi iz zagrebačke zračne luke lete prema rasporedu.

HRT javlja kako se Split ovaj puta pripremio za pogoršanje vremena. Iz gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje poručuju da će javne površine od novog snijega čistiti 300 osoba s 33 vozila, a u slučaju potrebe angažirat će dodatne snage, dogovoreno je s komunalnim poduzećima u Splitu i Udrugom veterana 4. gardijske brigade.

Splićane drugi snježni val ovaj puta nije iznenadio

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje navode kako se sveukupno stanje na dalmatinskom području stabilizira, no da je manji broj zaselaka i dalje odsječen. Zaleđivanje rijeka izazvalo je probleme u riječnom prometu pa su uvedene redovite mjere obrane od poplave i leda.

Snježni je pokrivač ovaj put prekrio i Dubrovnik gdje su komunalne službe čistile su zaleđene ulice i pločnike. Gradski krizni stožer organizirao je dežurstva komunalnih službi tijekom vikenda, a iz Stona je u grad stiglo dodatnih 20 tona soli. Za sada nema informacija o ozlijeđenim građanima.

U Osijeku su spremni za ekstremne mjere kako bi obranili Dunav, posebno nizvodno od ušća Drave, od leda i stvaranja ledenih barijera. Naime, u idućih nekoliko dana hrvatska vojska će koristiti minsko-eksplozivna sredstva za razbijanje leda na Dunavu, Savi i Dravi. Usto, led će na Dunavu od nedjelje razbijati četiri ledolomca iz Mađarske.

Jutrošnji je rekorder u hladnoći bio Zavižan gdje su izmjerena -22 Celzijeva stupnja. Većina gradova probudila se sa živom na oko -11 stupnjeva.

Danas nas, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda , očekuje pretežno oblačno vrijeme s povremenim snijegom, a na južnom i dijelu srednjeg Jadrana i kišom, koja će se mjestimice smrzavati na tlu. Sunčanih razdoblja bit će uglavnom u Dalmaciji, a poslijepodne i na sjevernom Jadranu.

Upozorava se na jaku i olujnu buru na sjevernom dijelu Jadrana koja će imati i orkanske udare, a tijekom poslijepodneva bi trebala oslabiti.

Najviša temperatura biti će između -12 i -7, na sjevernom dijelu Jadrana od -5 do 0, a na južnom od 4 do 9 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:56