PORAZNI PODACI

DO POJEDINIH KRAJEVA HRVATSKE 21. STOLJEĆE JOŠ NIJE DOŠLO Prvi smo po sporosti, ali i visini cijene interneta

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.05.2018. u 13:15

Nemoguća misija za Danka Ivaniševića iz Zalužnice u Lici gotovo je svaki pokušaj da se spoji na internet, javlja Nova TV.

- Pogledao bih nekakve novosti, vjerojatno za poljoprivredu jer od toga živimo i time se bavimo, a to nam je nedostupno, a da ne govorim o mejlu - govori Ivanišević.

Hrvatska je, naime, prva po sporosti, ali i prva u visokoj cijeni tog sporog interneta.

U Hakomu, regulatornoj agenciji koja nadzire tržište kažu kako su nemoćni u rješavanju infrastrukture.

- Svi operatori su privatne kompanije i oni će naravno ulagati tamo gdje ima interesa. Znači oni neće ulagati u područja gdje oni ne mogu ostvariti povrat na uloženi kapital s kojim bi oni bili zadovoljni - govori Ivo Majerski iz Hakom-a.

Operatori tvrde suprotno. Kažu kako Hrvati ne plaćaju najskuplji internet i dodaju kako su posljednjih godina itekako ulagali u infrastrukturu, a neki problem vide u državi i sporosti hrvatske birokracije.

U udruzi potrošač navode još problema s kojima se građani susreću.

- Brzina im nije onolika koliko je propisana tj. potpisana ugovorom. Znači, evo banalan primjer, ako potpišete na 100 Mbit-a u biti dobivate oko 70 - 75 i to ovisi kada i u koje vrijeme - govori Igor Vujević iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

U cijeloj priči trpe i IT tvrke.

- Ukoliko firme nemaju pristup internetu sa većom brzinom ili ako internet ne radi zaista cijelo vrijeme tokom dana, tada dolazi do gubitaka, samo što nemaju prilike reagirati - govori vlasnik IT tvrtke, Stevica Kuharski.

Za HAKOM rješenje postoji.

- Rješenje postoji jer postoje europski fondovi koji omogućavaju državama članicama da povuku bespovratna sredstva i na taj način sagrade infrastrukturu - govori Majerski.

No koliko će stanovnici pojedinih krajeva Hrvatske morati čekati da i do njih dođe 21. stoljeće nije poznato, prenosi Dnevnik.hr.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo