PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a

DO ZADNJEG TRENUTKA VIJEĆALO SE O IMENIMA ZA LISTU HDZ-a Neki su išli na razgovore kod Plenkovića, Brkić se izrazito protivio jednoj kandidatkinji

Pokušat će, kažu, osvojiti što više mandata u Europskom parlamentu
 Damjan Tadić / CROPIX

Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića i koordinator za izradu HDZ-ova programa za europske izbore te posinak Vladimira Šeksa bit će, prema neslužbenim informacijama sa sjednice Predsjedništva, nositelj HDZ-ove liste za europske izbore.

Na drugom mjestu je dosadašnja europarlamentarka i Plenkovićeva bliska suradnica Dubravka Šuica, a na trećem saborski zastupnik Tomislav Sokol kojega je HDZ zadnjih mjeseci intenzivno gurao u medije. Četvrtu poziciju zauzela je još jedna europarlamentarka, Željana Zovko iz HDZ-a BiH, koja je u Europski parlament svojedobno ušla upravo kao zamjena za Andreja Plenkovića kad se vratio u Hrvatsku i preuzeo HDZ, a na petom mjestu je bivša glasnogovornica Vlade i HDZ-a Sunčana Glavak.

Sjednica

Plenkovićeva asistentica iz Bruxellesa koja je trenutačno u saborskim klupama, Marijana Balić, šesta je na listi, a slijedi je šibensko-kninski župan Goran Pauk. Osma je državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, dok je deveti bivši HDSSB-ovac i direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, Stjepan Ribić.

Na desetom mjestu je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, koji je kratko vrijeme bio politički tajnik HDZ-a, i to u vrijeme Tomislava Karamarka, a poznat je po tome, kako se pričalo u HDZ-u, što se uopće nije pojavljivao u središnjici stranke iako je obnašao tu važnu funkciju. Na jedanaestom mjestu našao se još jedan župan - brodsko-posavski Danijel Marušić, dok je zadnje mjesto zauzeo Stjepan Adanić, jedan od trojice pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

Na listi se tako na kraju ipak nije našla ministrica Gabrijela Žalac, koja je do izbijanja afera slovila kao jedna od izglednijih kandidatkinja.

Vrh stranke, inače, do danas je strogo tajio imena kandidata za europske izbore, a čini se da se do zadnjeg trenutka i vijećalo o kandidatima. Naime, iz HDZ-a su negdje oko 14 sati poslali hitnu obavijest o promjeni termina održavanja već zakazanih stranačkih sjednica. Sve je bilo pomaknuto za nekih sat i pol vremena, a iako su iz HDZ-a naveli da su sastanci pomaknuti zbog događanja u Saboru, doznajemo da je do promjene, navodno, došlo upravo zbog razgovora o listi.

Bodovi u bazi

Tako su, kažu upućeniji HDZ-ovci, neki kandidati u posljednji trenutak prije sjednice Predsjedništva bili pozivani na razgovor kod šefa stranke Andreja Plenkovića. Navodno je među pozvanima bio i Miro Kovač kojega je za listu predložio zagrebački HDZ.

Neki u stranci spominjali su da se zadnjih dana razgovaralo i s Marijanom Petir, ali da se dio HDZ-ovaca žestoko suprotstavio toj ideji. Navodno je protiv M. Petir bio i Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić koji se zalagao, kako tvrde neki, za to da na listi budu isključivo članovi HDZ-a. Komentiraju da je Brkić na taj način vjerojatno pokušavao vratiti bodove u bazi.

Dio HDZ-ovaca, nakon objave imena, nije bio oduševljen kandidatima za europske izbore. Njihovi komentari ponajviše su se odnosili na to da većina kandidata uopće nije prepoznatljiva u javnosti, te da nemaju “težinu”. Ističu i da im je zajedničko uglavnom to što su svi lojalni Andreju Plenkoviću.

- Plenković je očito slagao listu po svojim željama, a ne po onome što je htjela baza. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će neke od njegovih uzdanica uspjeti privući preferencijalnih glasova - komentirao je jučer jedan član HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:13