OGLASIO SE NA TWITTERU

DOBRE VIJESTI, AUSTRIJANCI OTVARAJU JUŽNE GRANICE Plenković objavio kako je razgovarao s kancelarom Kurzom: 'Beč ukida restrikcije o kretanju ljudi'

 
Andrej Plenković, hrvatska obala, Sebastian Kurz
 Davor Pongračić / Hanza Media / Profimedia, Alamy, AFP

Premijer Andrej Plenković pohvalio se danas kako je s Austrijom napokon uspio ispregovarati otvaranje granica.

O tome je obavijestio preko svog službenog Twitter profila.

- S austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom razgovarao sam o pripremi za EUCO sljedeći tjedan i situaciji s #COVID19. Dogovorili smo da će Vlada Austrije sutra donijeti odluku o ukidanju restrikcija za kretanje ljudi između Hrvatske i Austrije od sredine lipnja - objavio je predsjednik hrvatske Vlade.

Riječ je o važnom pitanju koje se naročito tiče turizma.

Putnici iz Hrvatske sada mogu ući u Austriju samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od četiri dana i treba biti izdan na njemačkom ili engleskom jeziku. Bez testa mogu oni koji tamo imaju prijavljeno prebivalište ili boravište, ali moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

Kako smo pisali prije desetak dana, Austrija je odlučila otvoriti granice sredinom lipnja, ali tada su na popisu bile samo zemlje Njemačka, Švicarska, Češka, Slovačka i Mađarska. Hrvatske na popisu zemalja nije bilo, što se u domaćoj javnosti protumačilo kao austrijski politički manevar na štetu Hrvatske.

Pravdalo se to da Austrija ne želi otvarati granice sa zemljama s nepovoljnom epidemiološkom situacijom no zašto se među "izopćenima" našla Hrvatska, zemlja s jednom od povoljnijih situacija u Europi, nije objašnjeno.

Domaći stručnjaci za Jutarnji su iznijeli tezu kako Austrija zapravo pokušava spasiti svoj turizam na način da maksimalno dopusti ulazak turista i zaustavi odljev domaćih turista u druge zemlje, a Hrvatska im je tradicionalno omiljena destinacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:53