NEMA ZARAZE

DOBRE VIJESTI ZA ČETVERO HRVATA KOJI SU EVAKUIRANI IZ KINE Nakon dva tjedna završavaju boravak u karanteni: 'Oni su zdravi ljudi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2020. u 18:11

A government's charter plane to evacuate nationals from Wuhan, the central Chinese city that has been hit by the outbreak of a deadly new virus, leaves Tokyo's Haneda International Airport passenger terminal on January 28, 2020. - China urged its citizens to postpone foreign travel to curb a viral outbreak that has killed 106 people, as the first cases of human-to-human contagion were detected abroad. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Kazuhiro NOGI / AFP

Ilustracija

Četvero hrvatskih državljana, koji su početkom veljače francuskim zrakoplovom bili evakuirani iz Kine završavaju u nedjelju dvotjednu karantenu i smatraju se zdravima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Četvero hrvatskih državljana, koji su 2. veljače 2020. godine stigli specijalnim francuskim zrakoplovom iz Kine u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea, danas završavaju 14-dnevni boravak u izolaciji", piše MVEP u priopćenju za medije.

Hrvatski državljani bili su evakuirani francuskim avionom među ukupno 250 Europljana iz Wuhana, središta epidemije koronavirusa i dovezeni u vojnu bazu kod Marseillesa te su dva tjedna proveli u karanteni u obližnjem odmaralištu. 

"U navedenom razdoblju nisu se pojavili znakovi bolesti te se četvero hrvatskih državljana smatra zdravim ljudima bez ograničenja u kretanju", navodi Služba za odnose s javnošću MVEP-a.

Dodaje da su u njihovu povratku iz Kine od samih početaka izbijanja epidemije koronavirusa intenzivno radila hrvatska veleposlanstva u Pekingu i Parizu, Stalno predstavništvo RH u Bruxellesu, Ministarstvo zdravstva te Ravnateljstvo civilne zaštite preko Mehanizma civilne zaštite EU-a.

"Zahvaljujemo još jednom kineskim i francuskim vlastima na velikom angažmanu i profesionalnosti", navodi MVEP.

Više od 68.000 ljudi zaraženo je koronavirusom u svijetu, uglavnom u Kini, a gotovo 1700 smrti, od kojih se samo nekoliko dogodilo izvan Kine,  izazvano je tim virusom službenog imena Covid-19 otkako se pojavio u prosincu.

Izdvajamo