JOSIP KLEMM

DOČEKAO GENERALE PA KUPIO ŠARIĆA Tko je specijalac koji je dao 550.000 eura za novog Dražena naše košarke

 Tomislav Krišto/CROPIX

Nisam sportski menadžer i ne namjeravam se time baviti. Ulazak u ovaj posao bila je moja ideja kad sam vidio da postoji problem s plaćanjem odštete Dariju Šariću, a želio sam da na taj način hrvatski sportski dragulj ostane u Hrvatskoj ako je to ikako moguće. Nisam navijač Cibone, ne navijam ni za jedan klub. Navijam za Hrvatsku.

Sa 18 godina u rat

Tako je Josip Klemm objasnio to što je njegova tvrtka uplatila 550.000 eura odštete za mladog košarkaškog genijalca Darija Šarića te mu tako omogućila da zaigra za Cibonu. Široj javnosti Klemm je potpuno nepoznat. Pa nije čudno što su se mnogi odmah zapitali tko je taj čovjek i otkuda mu više od pola milijuna eura koje je dao kao da je riječ o 500 eura.

Vlasnik zaštitarske tvrtke još je prije desetak dana stajao uz oslobođene generala Gotovinu i Makača kao predsjednik Udruge specijalne policije koja je, uz Iliju Vučemilovića iz Udruge gardijskih brigada, bila organizator skupa potpore na središnjem zagrebačkom trgu. Klemm je bivši specijalac kojem je Mladen Markač bio ratni zapovjednik, a Antu Gotovinu iz vremena rata nije poznavao.

- S Markačem je zaista dobar kao uostalom i svi mi kojima je bio zapovjednik. Posredno je tako dobar i s Gotovinom - kaže nam jedan od njegovih suboraca.

Danas je Klemm vlasnik zaštitarske tvrke s više od 800 zaposlenih kojoj, čini se, jako dobro ide - čim samo tako mogu dati 4 milijuna kuna, a da, kako tvrde, od toga nemaju nikakve koristi.

Klemm se sa 18 godina pridružio Antiterorističkoj jedinici Lučko. Već u srpnju 1991. uključio se u rat. Oni koji ga znaju iz tog vremena kažu da je uvijek bio korektan, a na ratištu hrabar i vrlo spretan. Borio se na ratištima u zapadnoj Slavoniji i na dubrovačkom području. I nakon rata ostao je specijalac, sve do 2001. Tada je, pri jednom skoku s padobranom, doživio nesreću nakon koje je šest mjeseci bio nepokretan. Posve se oporavio, no zadatke koji se stavljaju pred specijalce više nije mogao obavljati, pa je umirovljen.

Tada se rodila ideja o vlastitom poslu, o kojemu je razmišljao još u bolnici. Počeo je kao redar na Zrću, priznao je nedavno jednom prijatelju.

- Sam sam sebe izvrijeđao u glavi i rekao si: jesi li tako glup da moraš čekati nečiju milostinju da bi preživio. Prelomio sam u sebi i krenuo stvarati tvrtku. Zaposlio sam suborce, prijatelje, poznanike - ispričao je Klemm svom prijatelju.

Dobar i s Matićem

Kad je osnovana, tvrtka Klemm sigurnost u travnju 2003. imala je 24 zaposlena, a u 10 godina narasla je na 800 zaposlenih i 10 podružnica u cijeloj zemlji. Jedina mrlja na Klemm Securityju su povremeni incidenti zaposlenika, primjerice prošlog ljeta u vodičkom noćnom klubu Hacienda.

Na čelo Udruge specijalne policije došao je krajem studenoga 2009., kada je na tom mjestu naslijedio Svemira Vrsaljka. Riječ je o udruzi sa 25 organizacija i više od 5000 članova.

Unatoč dobrim vezama s Jadrankom Kosor, Klemm je i s novim ministrom iz lijeve vlade, Fredom Matićem, uspio ostvariti jednako dobar odnos pa je upravo na njegov prijedlog imenovan u Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja, a njegova je udruga od Ministarstva ove godine dobila 380.000 kuna.

Privatno, Josip Klemm nije tipičan hrvatski milijunaš. Živi u Španskom, u stanu koji je dobio kao specijalac, ne oskudijeva ni u čemu, ali ne razbacuje se novcem. Doduše, u Španskom neće ostati još dugo jer gradi kuću u Svetoj Nedjelji. Folksdojčer je iz okolice Slavonskog Broda, oženjen je i ima tri kćeri srednjoškolke. Svakodnevno trenira u teretani, a kao omiljeni hobi njegovi prijatelji ističu surfing.

Vlasti ga vole, ali nikad nije bio u stranci

Josip Klemm bivšoj je premijerki Jadranki Kosor davao podršku i kad je to značilo stati kontra braniteljskih prosvjeda. Potaknuti uhićenjem Tihomira Purde, krajem veljače 2011. branitelji su organizirali prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu. Istovremeno, upravo u prostorijama Udruge specijalne policije, koju je tada, kao i danas, vodio Josip Klemm, okupilo se 17 braniteljskih udruga odanih Jadranki Kosor na tzv. antiprosvjedu. Otvoreno su stali uz Vladu, a kontra 15.000 branitelja koji su prosvjedovali na Trgu bana Jelačića. Mnogi su mu specijalci to tada zamjerili. Klemm nikada nije bio član nijedne stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:24