UGROŽENI NA RADNOM MJESTU

'DOĆI ĆE MOJIH 20 LJUDI, RAZBIT ĆEMO TE U MRAKU' Šokantna iskustva hrvatskih doktora: 'Obitelj pacijenta zaključala me u ordinaciju. Vikali su...'

 
 Goran Sebelic / CROPIX

Zdravstveni djelatnici Opće bolnice Pula ove su godine prijavili 37 slučajeva u kojima su se na neki način osjetili ugroženima. Od toga je 31 slučaj bila verbalna prijetnja, a šest je fizičkih napada ili pokušaja napada. Najproblematičnije je na hitnom traktu gdje su živci svima najtanji. Kako piše Glas Istre, liječnici i medicinske sestre sve češće postaju meta nezadovoljnih, a ponekad i vrlo agresivnih pacijenata.

Izdvojili su detalje slučaj koji je posebno šokantan. Pomahnitali pacijent medicinske sestre hvata za genitalije, tehničarima prijeti stalkom za infuziju, štakama razbija bolnički inventar, a čistačice pokušava udariti. Djelatnici bolnice prijetio je da će silovati nju i njezinu kćer. Svi liječnici koji ga imaju u tretmanu već duže vremena traže izuzeće u njegovom liječenju, no situacija je bezizlazna, jer ga netko ipak mora liječiti. Bolnica je preko svih nadležnih institucija - od Ministarstva, liječničke komore, HZZO-a, DORH-a i policije - pokušala naći način kako da ga se riješi, ali pomaka nema. Reagirala je čak i Udruga dijaliziranih pacijenata, jer dotični pacijent ugnjetava sve ostale na dijalizi. Nerijetko ulazi u sobu sa štakama kojima udara druge u sobi. Prijeti osoblju riječima: "Doći će mojih 20 ljudi, razbit ćemo te u mraku"…

Prenose i incident s traumatologije. Pacijent, ovisnik o drogi, fizički je nasrnuo na osoblje i pritom ozlijedio jednu djelatnicu. Napravio je dar-mar. Opstruirao je rad odjela, razbio printer i napravio materijalnu štetu. U utičnicu je stavljao vodu, mogao je ubiti i sebe i druge. Lani je pacijent na odjelu pokušao samoubojstvo. Zabilježen je i slučaj kada je nezadovoljan pacijent na hitnom traktu gurnuo ruku ispod zaštitnog stakla na šalteru i u naletu bijesa pokušavao srušiti monitor kompjutora. U međuvremenu je u naguravanju udario drugog pacijenta.

- Svašta čujemo i doživimo, neovisno o kojoj se specijalnosti radi. Naravno, ima pacijenata koji su u pravu, jer nisu dobili adekvatnu uslugu i žale se na rad određenog liječnika. Mnoge kolege pod velikim su pritiskom zbog opterećenosti pa ponekad zbog premorenosti neprimjereno reagiraju. Za jednu pokudu koju primimo treba nam deset puta više pohvala da bi se percepcija u javnosti promijenila. Zato se puno više čuju i pamte ružne stvari, a to nažalost, ne možemo promijeniti. No, i naši su djelatnici vrlo često u situaciji da ih se napada, što verbalno, što fizički. Prijeti im se i seksistički vrijeđa. Potičemo zaposlenike da prijavljuju ako imaju problem, ne zato da se pacijenti kazne, već da se vidi gdje nam je "usko grlo", ističe ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić koja je i sama doživjela ozbiljne prijetnje kad je radila na zagrebačkom Rebru.

- Bilo je to užasno iskustvo. Obitelj pacijenta zaključala me u ordinaciju zajedno sa specijalizanticom. Vikali su, bila sam u panici i naravno da mi nije bilo svejedno. Nisam se usudila uzeti mobitel, jer sam imala osjećaj da bi me udarili. Doživjela sam i lakši fizički napad na Outlook festivalu prilikom hitne intervencije. Radilo se o drogiranom i agresivnom muškarcu koji se otimao. Uspio je pobjeći u zahod gdje se zaključao, a nas četvero ga je pokušalo izvući. Ima svega, ali najviše incidenata i okršaja događa se u Centru za hitnu medicinu, odnosno Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Tamo je vječito gužva, svi su nervozni i prag tolerancije je jako nizak. Što dulje čekate, veća je vjerojatnost da ćete izluditi, kaže dr. Hrstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:11