POVIJESNA ŠANSA ZA OKONČANJE RATOVA

DOCUMENTA POZVALA NA SOLIDARNOST U VRIJEME PANDEMIJE Podsjećaju na inicijativu glavnog tajnika UN-a o uvođenju globalnog primirja

 CROPIX

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta podsjetio je u subotu na ulogu solidarnosti u suočavanju s globalnom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te je pozvao Vladu da podrži inicijativu glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa za uspostavu primirja u cijelome svijetu.

- Poštujući činjenicu da su u ovom trenutku napori Vlade RH usmjereni na upravljanje višestrukom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i potresom, u ovim danima nam je globalna solidarnost potrebnija no ikada - ističe Documenta u priopćenju.

Smatraju kako se, u vremenu zajedničkih odgovora na globalnu prijetnju, ukazuje povijesna prilika za trenutno okončanje ratova "koja višestruko jača imunitet cijele svjetske zajednice i pridonosi uspostavljanju koraka prema obnovi povjerenja".

Pozivaju stoga Vladu RH da podrži inicijativu glavnog tajnika UN Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, "kako bismo se fokusirali na 'pravu borbu naših života' - borbu protiv pandemije virusa covid-19".

Poziv su do sada podržale 43 organizacije i 173 građana i građanke. Podršku inicijativi dao je i visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell Fontelles, koji je ocijenio kako "samo skupa možemo savladati globalnu pandemiju koronavirusa", a poziv Antónia Guterresa podržao je i papa Franjo.

Potpisivanje poziva za uspostavu primirja u svijetu u podršku globalnoj solidarnosti nastavlja se na poveznici:

https://www.peticija24.com/za_uspostavu_primirja_u_svijetu_i_podrku_globalnoj_solidarnosti.

"Za učinkovitu borbu protiv pandemije nužno nam je potrebna 'pansolidarnost'. Globalno primirje stvorit će prostor solidarnosti za borbu protiv virusa i izgradnju mira koji nije samo odsustvo rata, već uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje, odgovornost i transparentnost, izgradnju povjerenja i pomirenje, uključivost i jednakost", ističu iz Documente.

Pandemija nas je, kažu, već pomaknula od koncepta nacionalne sigurnosti ka onome ljudske sigurnosti, koji nužno mora uključiti poštivanje ljudskih prava i međunarodnog prava, zahtijeva inovativnost i građanski aktivizam, a temelji se na socijalnoj pravdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:28