VJERODAJNICE

Dogovor premijera i predsjednice o veleposlanicima: šalju nove ljude u Moskvu, Peking... Ostaje još pitanje tko će predstavljati Hrvatsku u UN-u i EU

 HANZA MEDIA

Harmoničniji odnosi dva brda rezultirali su i dogovorom premijera i predsjednika o novom, “velikom paketu” imenovanja hrvatskih diplomata, pa se očekuje da će u petak Kolinda Grabar-Kitarović dati vjerodajnice dvanaestorici novih hrvatskih veleposlanika.

Iako na Pantovčaku još nema definitivne potvrde o kojim je sve imenima riječ, na listi novih veleposlanika najvjerojatnije će se naći, među ostalim i Dario Mihelin koji odlazi u Kinu, Joško Paro u Belgiju, Drago Štambuk u Iran, Boris Grigić u Sloveniju, Tomo Car u Rusiju, Siniša Grgić u Švedsku, Tomislav Vidošević u Poljsku, Tina Krce u Dansku, a Toma Galli u Stalno predstavništvo Hrvatske pri Vijeću Europe u Strasbourg.

Suglasnost

Iako su procedure za imenovanje novih veleposlanika bile u nekim slučajevima gotove prije nekoliko mjeseci, a agremani dostavljeni, čekala se samo odluka predsjednice da im uruči vjerodajnice. Usuglašavanje premijera i predsjednice trajalo je nešto dulje nego što se očekivalo, bilo je razgovora i o nekim imenima, ali je na kraju postignuta suglasnost, pa su i svi predloženi diplomati dobili suglasnost saborskog Odbora za vanjsku politiku. Nakon što se razjasnila fabricirana priča koja se vukla oko Joška Pare, koji je na posljednjoj diplomatskoj službi bio u Washingtonu, ni predsjednica više nije imala ništa protiv da se njegovo ime nađe na listi za novog veleposlanika u Belgiji.

- Je li razlog odugovlačenja procedure oko imenovanja i slanja naših veleposlanika bila i poneka zategnuta situacija između premijera i predsjednice, teško je procijeniti, ali je činjenica da je posljednjih dana sve ubrzano i da je to sada skinuto s dnevnoga reda - kaže nam jedan dobro upućeni diplomat koji tvrdi da prije svega naš sustav dovodi do ponekad teškog usuglašavanja dva politička brda.

- Kada premijer i predsjednica sukreiraju vanjsku politiku, uvijek ima problema u dogovaranju oko imena veleposlanika, pa se to vuče od svih garnitura koje su bile u Banskim dvorima i Pantovčaku. Svatko želi nametnuti ‘svoje’ ili bar u nekoj ‘trgovini’ isposlovati balans, ali treba priznati Kolindi Grabar-Kitarović da je dosad bila vrlo kooperativna i u većini slučajeva nije stvarala problem s prijedlozima koji su dolazili sa Zrinjevca - tvrdi naš sugovornik.

Pomlađivanje

Iako je predsjednica jasno i javno rekla kako vidi buduću hrvatsku diplomaciju, s pomlađivanjem kadrova koji imaju viziju moderne diplomacije i sustavom koji neće jedna te ista imena godinama držati u inozemstvu, to se ipak dosad nije dogodilo, što u konačnici pokazuje i sadašnja lista veleposlanika koji uskoro kreću u diplomatske misije širom svijeta.

Jedino što političkih imenovanja više nema kao prije i karijerni diplomati sve više vode hrvatsku diplomaciju.

Predsjedanje EU

Ostaju još dva veleposlanička mjesta za koja se može reći da su među ključnima za hrvatsku diplomaciju. Naime, istekli su mandati veleposlaniku Vladimiru Drobnjaku koji je od kolovoza 2013. stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i Mati Škrabalu koji je također od kolovoza 2013. imenovan stalnim predstavnikom Hrvatske pri Europskoj uniji.

Obojica su iskusni diplomati, s time da se Škrabala vezalo za vladu Zorana Milanovića, jer je na diplomatsku dužnost u Bruxellesu otišao nakon što je bio savjetnik tadašnjeg premijera. Mnogi su na Zrinjevcu očekivali da će Škrabalo biti zamijenjen mnogo prije, pogotovo što novog veleposlanika čeka zahtjevan posao priprema za hrvatsko predsjedanje Unijom koje počinje za godinu. Međutim, Škrabalo je ostao sve dosad, a kako stoje stvari, bit će u Bruxellesu još koji mjesec. Drobnjak također iza sebe ima bogatu diplomatsku karijeru, a spominjao se i kao mogući novi savjetnik predsjednice na Pantovčaku, nakon što Mihelin otputuje u Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:02