AMERIČKA PONUDA

DOGOVOR S OBAMOM Hrvatska Ukrajini šalje vojne helikoptere za borbu protiv Rusa

Hrvatska vojska ustupila bi 14 vojnih helikoptera Mi 8 vladi u Kijevu, a mi bismo dobili američke letjelice
 AFP

Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić razgovarali su u četvrtak u Zagrebu s izaslanstvom Zastupničkog doma američkog Kongresa na čelu s Haroldom Rogersom, predsjedavajućim Kongresnog odbora za raspodjelu saveznih financijskih sredstava. Riječ je o Odboru koji odobrava prijedloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama. Kako neslužbeno doznajemo, jedna od tema razgovora bilo je i opremanje Hrvatske vojske američkim transportnim helikopterima Black Hawk.

Riječ je o inicijativi koju je ministar Kotromanović pokrenuo prije nekoliko mjeseci u razgovoru s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom. Tada je razmatrana mogućnost da Hrvatska od Nacionalne garde Minnesote kupi helikoptere stare 7-8 godina. U međuvremenu je iz Ministarstva obrane SAD-a u Zagreb stigao upit bi li Hrvatska zamijenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za Black Hawk, a hrvatski bi helikopteri potom bili poslani ukrajinskoj vojsci.

Hrvatske vojne dužnosnike ponuda je zainteresirala jer bi se u tom slučaju možda mogla ispregovarati nabava polovnih helikoptera novije proizvodnje. Naši sugovornici smatraju da bismo mogli dobiti 20 američkih helikoptera. Kotromanović je tada helikoptere Black Hawk razgledao u helikopterskoj bazi Nacionalne garde Minnesota. Amerikanci bi uz helikoptere ponudili svu logističku potporu, obuku pilota i tehničara, a opskrba rezervnim dijelovima bila bi sigurna. U Ratnom zrakoplovstvu nabavu ovih helikoptera smatraju jako dobrom jer su idealni za operacije u kojima sudjeluje HV te za akcije zaštite i spašavanja.

Zasad nitko ne želi predviđati u kojem vremenskom roku bi se taj posao mogao dogovoriti. Novi krug razgovora mogao bi uslijediti sljedećeg mjeseca, kada u Hrvatsku dolazi zapovjednik Združenog stožera američke vojske general Martin Dempsey koji će u Slunju prisustvovati velikoj vojnoj vježbi.

Ratno zrakoplovstvo ima 14 helikoptera Mi 8 MTV i deset helikoptera Mi 117 Sh. Prošle godine je potpisan ugovor o remontu šest helikoptera Mi 8. Četiri su završena, a radovi na dva još traju jer su dijelovi više od tri mjeseca bili blokirani u Sevastopolju.

Ove godine bi trebao biti ugovoren remont dodatnih šest helikoptera

Ministar Kotromanović je američkom potpredsjedniku, ali i predstavnicima američkog Kongresa jasno poručio kako Hrvatska više ne želi biti ovisna o ruskom naoružanju. U MORH-u su svjesni da više nije sigurno hoće li ugovori o nabavi rezervnih dijelova ili remontu biti poštovani i hoće li zbog eventualnih sankcija Rusiji biti ugrožene aktivnosti HV-a.

Hrvatska je već ponudila pomoć u obuci specijalnih snaga. Opremanje ukrajinske vojske helikopterima Hrvatsku bi pozicioniralo kao ozbiljnu članicu NATO-a na koju se Savez može osloniti.

Takvo pozicioniranje Hrvatskoj bi otvorilo dodatne mogućnosti u razgovorima sa Sjedinjenim Državama oko pomoći u vojnom opremanju. Hrvatska se pokazala kao pouzdan partner Sjedinjenim Državama u Afganistanu, ali i u slučaju naoružavanja sirijskih pobunjenika, kada je na traženje SAD-a iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju otišlo nekoliko stotina tona raznog streljiva i naoružanja. Stoga ne treba čuditi američka donacija 212 logističkih i borbenih vozila, financiranje uništavanja neperspektivnog streljiva itd. SAD godišnje Hrvatskoj isporuči vojne pomoći u vrijednosti oko 10 milijuna dolara. No, sada je prilika da se to dodatno poveća, a u sklopu toga i da se s Amerikancima ponovo otvore razgovori o opremanju HRZ-a borbenim avionima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:11