PREDSJEDNIK SDSS-a

'DOGOVORI LI SE SA ŠKOROM, PLENKOVIĆ ĆE PLJUNUTI NA SVE ŠTO JE DOSAD UČINIO' Pupovac u velikom intervjuu otkrio je li požalio zbog koalicije s HDZ-om

 
Milorad Pupovac
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u velikom je intervjuu za Dnevnik.hr otkrio kako je izgledalo biti dio vladajuće koalicije protekle četiri godine, što očekuje od predizborne kampanje, ali i kako će se sastaviti nova vlada nakon izbora 5. srpnja.

- Vlada je počela u periodu ozbiljne duboke krize nakon kraha suradnje između HDZ-a i Mosta i završila je s dubokom krizom kao posljedicom COVID-19. U samoj koaliciji to je bilo doista teško razdoblje, posebno za zastupnike manjina jer su se govor mržnje i netolerancija manifestirali u Saboru i izvan Sabora. Bilo je iznimno teško politički djelovati u takvim okolnostima, objašnjava Pupovac.

Kaže da mu nije žao što je bio u Vladi.

- Ipak smo napravili neku vrstu iskoraka u različitim segmentima i političkog i ekonomskog života. Da nije bilo toga, veliko je pitanje što bi zapravo bilo, koji akteri bi vladali danas političkom scenom. Neki od njih zahvaljujući toj koaliciji ne vladaju i vjerojatno će teško vladati u budućnosti, i to je neka vrsta pozitivnog učinka. Ono što mi je žao je što s nekim stvarima nismo išli brže i rezolutnije, kaže predsjednik SDSS-a.

U razgovoru za Dnevnik.hr se Pupovac osvrnuo i na pozdrav 'Za dom spremni'. Može li ikako prihvatiti tezu da pozdrav 'Za dom spremni' nije ustaški, nego pozdrav pod kojim su se pripadnici HOS-a borili za Hrvatsku u Domovinskom ratu?

- To je ustaški pozdrav i teško je, praktički nemoguće, pripisivati mu bilo koje drugo značenje nakon razdoblja ustaškog pokreta. Teško je to pravdati činjenicom da su neke formacije za vrijeme rata u Hrvatskoj pozdravljale tim pozdravom i s obzirom na to da su kasnije priključene HV-u da time taj pozdrav više nije ustaški. To ne odgovara činjenicama. Ti ljudi doista jesu veličali Pavelića i njegovu ustašku ideologiju. Neki od njih i danas to neskriveno pokazuju, tvrdi Pupovac.

Ističe da je o tom problemu razgovarao s premijerom Plenkovićem, ali da on nije bio sklon zakonskim zabranama.

- Razgovarali smo, ali premijer Plenković nije bio sklon zakonskim zabranama. Jedna stranka, koliko god bila moćna, a HDZ ima moć, ali je podijeljen oko pozdrava, nije dovoljna da taj pozdrav smjestimo tamo gdje mu je mjesto - u povijest, kaže Pupovac.

Misli li da je najizglednija buduća vlada HDZ-a i Domovinskog pokreta Miroslava Škore, glasilo je sljedeće pitanje novinarke Lane Ružičić.

- Mi sigurno nećemo odlučivati o volji HDZ-a niti Domovinskog pokreta. Ali, ako ćemo sudjelovati u formiranju vladajuće većine, onda ćemo sasvim sigurno imati svoja politička stajališta što se može, a što se ne može. Društvo koje je okupljeno u tom što se zove Domovinski pokret često nalikuje na neke otpadnike od bivših koalicija HDZ-a ili bivših partnera HDZ-a ili danas ljutih protivnika HDZ-a. Je li zamislivo da HDZ odluči ići s njima i da sve što je napravio proteklih godina da bi se reformirao kao istinski demokršćanska stranka, a ne kao nacionalističko-klerikalna i ustašofilska stranka, to ja ne znam. Ali, ako bi to uradili, sasvim sigurno je da bi na sve ono što su učinili pljunuli i time bi se udaljili od nacionalnih manjina, produbili sukob unutar hrvatskog društva, uvjeren je Pupovac.

Kaže da SDSS zna s kim će sudjelovati, a s kim neće u postizbornim pregovorima.

- S onima koji su nam krali mandate sigurno nećemo, s onima koji su krenuli s parolama da je dosta sramotne koalicije sa SDSS-om, čime je počela nova faza antimanjinske i antidemokratske politike 2013. i 2014. godine, s njima i njihovim nasljednicima ili sljedbenicima sigurno nećemo, uvjerava Pupovac.

Ističe da Škoru ne poznaje dovoljno, osim kao pjevača.

- Kao političara ga znamo samo iz predsjedničke kampanje. Koristi se najdirektnijim populističkim metodama za koje se vjeruje da mogu imati rezultata u spoju njegove pjevačke popularnosti s jedne strane i njegovog pozivanja da će služiti narodu s druge strane. Ja sam predugo u politici da bih mogao vjerovati u takvu ideju politike. A kakav je čovjek i kako bi se mogao ponašati u realnim političkim okolnostima, teško mi je reći. Po svemu kako to izgleda, mnoge riječi koje govori zapravo ne sjedaju mu tako kao pjesme koje pjeva. To što mu neki serviraju da izgovori nije uvijek s njegovim uvjerenjem najbliže. To je najbolje pokazala rasprava u kampanji gdje je pokazao da ima moralni problem da se sučeli s tim što je zapravo govorio i koje su posljedice toga što govori, analizira Pupovac.

Kaže da je dugo smatrao da je velika koalicija SDP-a i HDZ-a nešto što je dobro za Hrvatsku, da završi elemente građansko-političkog rata kroz koji smo prolazili 90-ih i danas.

- Neću to danas reći. Danas imamo kohabitaciju između predsjednika Republike koji je lijevi liberal i socijaldemokrat i HDZ-a koji se pokušava postaviti na desni centar. To bi mogao biti polukorak u tom smjeru, objasnio je.

Je li vama zapravo bolja pozicija kad je HDZ na vlasti? U tom slučaju nemamo preglasnu ultradesnicu, šatoraše i slične manifestacije..., upitala je novinarka.

- Pa dobro, nismo mi imali šatoraše uvijek i u svim razdobljima, oni su bili unutar HDZ-a sve do početka 2000. I kontrolirani unutar toga pod autoritetom predsjednika Tuđmana. Kasnije je HDZ pristupio metodama možemo institucionalno, a možemo i na ulici. Takav HDZ bio je zaustavljen kad smo pristupali EU i tad smo mogli sudjelovati u koaliciji. Kasnije, kad je predsjednik HDZ-a postao Tomislav Karamarko, to je postalo iznimno teško. On nije mogao vladati tako šarolikim društvom kao što je to činio Franjo Tuđman. Jaki HDZ može biti brana tome što se događalo u tim razdobljima, kaže šef SDSS-a.

Na koncu je rekao kako očekuje da će SDSS osvojiti sva tri mjesta u 12. izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:08