VREMENSKA PROGNOZA

DOJADILA VAM JE ZIMA, JEDVA ČEKATE PROLJEĆE? Vakula za ostatak tjedna najavio veliki preokret, nakon zimskog ugođaja najavio proljetne temperature

 
 Damjan Tadić/Zvonimir Barisin/Goran Mehkek / Cropix

Za razliku od popularne pjesme Stjepana Jimmyja Stanića, koji ovaj utorak obilježava 90. rođendan - u srijedu ipak neće 'Jutro promijeniti sve'. Zimski ugođaj koji vlada posljednjih dana od petka će zamijeniti južina i iznadprosječna toplina, pa već sada možemo pjevušiti onu 'Prolazi sve', napisao je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u prognozi za iduća tri dana.

Nakon utorka s čestom kišom, u gorju i snijegom, tijekom promjenljivo oblačne srijede oborina će biti malo gdje, uglavnom u južnijim krajevima, osobito navečer i u noći na četvrtak, kada je u višim dijelovima unutrašnjosti Dalmacije moguć i snijeg. Zbog jutarnjih "minusa" i moguće poledice u prometu kopnenim područjem nužan je oprez!

U četvrtak će se novi tanji snježni pokrivač vrlo vjerojatno stvarati u većini gorske Hrvatske, pa i u nekim sjevernijim krajevima, posebice u Posavini, Slavoniji i Srijemu.

Još češćih i obilnijih oborina bit će od petka do nedjelje, i to uglavnom kiše, budući da će temperatura, uz južinu, osjetno porasti pa će "minusi" nakon petka ujutro većinom izostati. Snijeg će tijekom vikenda povremeno padati samo u gorju, uglavnom višem, a u nižem tek u ponedjeljak, kada će na Jadranu opet zapuhati jaka, gdjegod i olujna bura. Do tada većinom jugo, najjače - ponegdje i olujno - u petak i subotu, na jugu još i nedjelju.

DHMZ

U četvrtak će temperatura ujutro u unutrašnjosti biti od 1 do 3 °C, na moru od 4 do 6 °C, a danju većinom od 5 do 10 °C.

Na jugu Hrvatske danju od 8 do 13 °C, ali također uz mjestimičnu kišu, koja će upravo na jugu tijekom srijede biti najčešća.

U nastavku tjedna na kopnu umjereno do znatno oblačno, pri čemu do petka i hladno, osobito ujutro, kada će mjestimice biti i magle. U četvrtak će na istoku i u gorju povremeno biti slabih oborina - i kiše i snijega. U petak će zapuhati umjeren jugoistočni i južni vjetar s kojim će dnevna temperatura porasti pa će za vikend posvuda u unutrašnjosti padati kiša, ponegdje i obilnija, a uz novi pad temperature početkom novoga tjedna ponovno će biti i snijega, piše HRT.

Na Jadranu promjenljivo oblačno, u četvrtak uglavnom na jugu, a od petka posvuda uz češtu kišu. U petak će zapuhati umjereno i jako jugo, mjestimice i vrlo jako, pri čemu će kiša ponegdje biti obilna, uz grmljavinu, a temperatura zraka će zamjetno porasti.

Tako bi subotnje vrijednosti trebali rasti do čak 17°C po danu u kontitentalnom dijelu, osim u gorju, dok će jutarnje biti oko 10 stupnjeva Celzijevih. Bit će sunčano. U priobalju će pak padati kiša te će se dnevne temeprature kretati oko 13 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:46