ISCURIO DOKUMENT

DOK IH JE OBRANA GOTOVINE TRAŽILA... Orepić dio 'topničkih dnevnika' čuvao kod kuće kao suvenir

'Nisam znao da je traže', rekao je Orepić
 Boris Kovačev/EPH

O negativnim odnosima i nepovjerenju između HDZ-a i Mosta koji se u zadnje vrijeme prelamaju oko kadroviranja u MUP-u svjedoči i dokument koji je iscurio u javnost, a trebao bi Orepića prikazati u negativnom svjetlu.

Radi se o naporima MUP-a i Vojne policije da pronađu topničke dnevnike na kojima je inzistiralo Haaško tužiteljstvo skupljajući dokaze protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. O tome je ovisila ocjena suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, a onda i ulazak Hrvatske u EU.

Sporni zemljovid

Dokument koji je iscurio u javnost svjedoči da je jedan od dokumenata, Zemljovid OG Sinj sačinjen za operaciju Oluja, pronađen kod aktualnog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Izvor od kojega je stigao zapisnik da je Orepić tek na zahtjev policije predao zemljovid kaže da ga je držao kod kuće kao suvenir i nije ga predao policiji iako je bilo jasno da o predaji tih dokumenata ovisi ulazak Hrvatske u EU. Orepićevo objašnjenje navodno je tada bilo da nije pratio vijesti i nije bio informiran o potrazi za dokumentom koji je posjedovao.

Kada smo Orepića pitali je li to točno, rekao je da je policiji predao jednu kartu na kojoj su bili ucrtani tadašnji razmještaji snaga. No, napomenuo je da je karta bila površna i da se ništa iz nje nije moglo iščitati. - Taj dokument sam uzeo za uspomenu. On nije imao nikakav stupanj tajne i nije bilo ništa sporno u tome što sam ga zadržao - rekao je Orepić koji je u vrijeme Oluje bio načelnik operativnih poslova u stožeru Operativne grupe Sinj.

Dragovoljno ga predao

Iz zapisinika o predaji sporne karte koji je došao do Jutarnjeg vidljivo je kako je policija s Orepićem obavila obavijesni razgovor te da im je on dao iskaz o sastavljanju zapovijedi za napad Operativne grupe Sinj i dokumentaciji koja je nastala u vezi s njom. “Tijekom obavijesnog razgovora imenovani (Orepić, op.a.) je iskazao da posjeduje jedan zemljovid koji je osobno sačinio za potrebe izvršenja zadaće OG Sinj o operaciji Oluja. Navedeni zemljovid je dragovoljno predao ovlaštenoj službenoj osobi”, navodi se u dokumentu. Kaže se i da su podaci iz zemljovida odgovarali rasporedu snaga uoči početka Oluje. Sadržavali su zone djelovanja postrojbi OG Sinj, raspored manevarskih i topničkih postrojbi, zapovjedne smjerove napada, zapovjedna mjesta, crte dodira s protivnikom i borbeni raspored protivnika.

Sjetio se plastične folije

Na postojanje zemljovida policiji i vojnoj policiji ukazao je Roko Mijić koji je bio načelnik Stožera OG Sinj. On je istražiteljima opisao zemljovid koji je napravio Orepić i pritom je spomenuo da se nalazio u plastičnoj foliji. Dokument koji je Orepić predao u potpunosti je odgovarao tome opisu, a poklapao se čak i opis plastične folije. Osim tog jednog obavijesnog razgovora, policija u povodu topničkih dnevnika s Orepićem više nije kontaktirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:23