ISTRAGA

DOKTORI O NESREĆI KOJU JE SKRIVILA KUMA MINISTRICE ŽALAC 'Potres mozga je prema međunarodnoj klasifikaciji lakša ozljeda'

 
Ministrica Žalac s kumom koja je 30. 12. pijana izazvala nesreću i pobjegla
 Požeška biskupija

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi zatražilo je od PU požeško-slavonske zaustavljanje optužnog prijedloga i prekršajnog postupka protiv 40-godišnje hrvatske državljanke, a vezano uz prometnu nesreću koju je izazvala 30. 12. 2018. u Jakšiću.

Riječ je o Marijani Obradović, kumi ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, koja je u fokus interesa javnosti došla nakon što je ministrica Žalac u nedjelju 10. ožujka 2019., dan nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovala udarivši automobilom djevojčicu u Vinkovcima, bila kuma na krštenju njezina petog djeteta.

No, ubrzo je u javnost isplivao već spomenuti slučaj u kojem je ministričina kuma sletjela s kolnika vozeći automobil pod utjecajem alkohola (1,34 promila u krvi), pri čemu je udarila u svoju sumještanku iz Jakšića, 35-godišnju Nataliju Baričević, koja je hodala nogostupom i koja je zbog zadobivenih ozljeda završila u bolnici.

Nalaz hitne

No, Obradović je, osim što je pijana izazvala nesreću, još i pobjegla s mjesta nesreće ne pozvavši ni Hitnu pomoć, ni policiju, pri čemu je s njom u automobilu bilo i dvoje maloljetne djece koja nisu bila u sigurnosnim sjedalicama. Prvi nalaz Hitne pomoći bio je da su kod ozlijeđene posrijedi teške tjelesne ozljede, no nakon što je obavljena medicinska dijagnostika utvrđeno je da je riječ o lakšim ozljedama, odnosno potresu mozga.

I tu počinje dodatni zaplet ove priče jer PU požeško-slavonska protiv Obradović podnosi prekršajnu prijavu budući da su iz bolnice dobili otpusno pismo ozlijeđene Baričević iz kojeg proizlazi da je ona imala lake tjelesne ozljede. To, naravno, nije zadovoljilo ozlijeđenu ženu koja se zapitala kako je moguće da se prvo govori o teškoj, a onda ipak o lakšoj ozljedi, i to potresu mozga.

Pojašnjenje smo zatražili od prof. dr. Željka Glavića, ravnatelja bolnice u Požegi gdje se ozlijeđena Baričević liječila četiri dana.

Bijeg s nesreće

- Prema međunarodnoj klasifikaciji, potres mozga nije teška tjelesna ozljeda. O teškoj tjelesnoj ozljedi se radi kada postoje neurološki problemi i ispadi u slučaju kontuzijskih žarišta u mozgu i onda se to više ne zove komocija, odnosno potres mozga, nego se zove kontuzija mozga, i to je teška tjelesna ozljeda - rekao je ravnatelj Glavić.

ODO zbog svega toga odlučilo je poduzeti radnje kako bi utvrdili postojanje elemenata kaznenog djela u ovoj nesreći, a kako se za isto djelo ne mogu voditi i prekršajni i kazneni postupak, prekršajni je obustavljen. S obzirom na to da su ozlijeđenoj u bolnici ozljede okarakterizirane kao lakše, policija je od kaznenog progona protiv Obradović odustala i po kaznenom djelu nepružanja pomoći.

U 95% slučajeva nema posljedica

U čak 95% slučajeva potres mozga je laka tjelesna ozljeda koja ne ostavlja posljedice - tvrdi neurokirurg i sudski vještak, prof. dr. Miro Vukić. Dodaje da je potres mozga tzv. reverzibilno stanje, tj. ono koje “dođe i prođe” i nema trajnih posljedica.

“Za potres mozga karakterističan je gubitak svijesti, mučnina, povraćanje pa i amnezija koja osobito plaši pacijente. Događa se da se ljudi ne mogu sjetiti što im se dogodilo, ali to je prolazni problem, premda ih to brine. U svakom slučaju, ne ostavlja posljedice i zato spada u tzv. minor head injury. Samo kod oko 2% pacijenata može ostaviti neke posljedice”, objašnjava Vukić.

Na pitanje zašto su pacijenti ipak hospitalizirani ponekad i 10-ak dana, kaže da se kod osobe koja je imala gubitak svijesti zbog traume glave mogu razviti hematomi. “Da bi se postavila dijagnoza potresa mozga, nalaz CT-a mora biti uredan. To znači da se nije dogodila morfološka već funkcionalna ozljeda”, objašnjava Vukić. (G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:12