PRIVATIZIRAO DIO NOGOSTUPA

DOMIŠLJATI BIVŠI DIREKTOR RIJEŠIO PROBLEM S PARKINGOM Dio pločnika pred kućom pretvorio u privatno parkiralište, nije ga omeo ni pješački prijelaz

 
 čitatelj

Nedostatak parkirališnog prostora u Splitu je kroničan problem koji svake godine dobiva novu nepovoljnu dimenziju s porastom broja automobila u vlasništvu građana, te ulaskom novih "kontigenata" rent-a-car vozila i taksija.

Parkira se gdje se god stigne, nasred ulice, pješačkog prijelaza i nogostupa, zapravo bilo gdje, a sve to na štetu učenika, susjeda, prolaznika svih generacija i ostalih sudionika u prometu.

O domišljatosti pojedinaca govori i pritužba čitatelja Slobodne Dalmacije, potkrijepljena fotografijama, na kojima se vidi da je obitelj Gorana Vukasovića, bivšeg direktora tada još državnog škvera, praktički privatizirala dio nogostupa ispred svoje kuće u Sulimančevoj ulici na Dragovodama i pretvorila ga u malu zonu za smještaj vozila.

Kako bi sve sličilo standardnom parkirališnom mjestu, površina je omeđena žutim linijama i slovom "P", te prometnim znakom zabrane zaustavljanja i parkiranja s dodatkom da će vozila "prekršitelja" odnijeti pauk.

Nije trebalo previše analizirati situaciju na terenu kako bi se utvrdilo da su "autori" sve to napravili u vlastitoj režiji, ali vozačima zasigurno nije svejedno kada vide sve te "uradi sam" zabrane.

Na pločniku od "javno-privatnog" interesa počinje, odnosno završava i pješački prijelaz, samo se ne zna kome on služi, vlasniku obližnje kuće ili pješacima koji i uz najbolju volju, čak i kad bi htjeli, ne bi smjeli zakoračiti, jer se na fotografijama jasno vidi da se radi o "privatnom parkingu", pa se pretpostavlja da ni vlasništvo nije upitno.

Unatoč svemu, naš čitatelj upozorava na to da se upravo tim pločnikom kreću djeca iz okolnih zgrada i kuća na svojem putu prema Osnovnoj školi "Mejaši".

Prema pričama koje kruže među Vukasovićevim susjedima i prijateljima, jer vlasnik kuće nije bio raspoložen za komentar, sporni dio pločnika je u posjedu njegove obitelji.

Pojašnjenje cijele situacije potražili smo i u Banovini, a Damir Babić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, upoznao nas je s tim da se prema dostupnim podacima dobivenim od Službe za izgradnju i upravljanje doista radi o privatnom dijelu parcele.

- Dio pločnika na kojem je označen parking tada je izgrađen mimo građevinske dozvole, ali budući da je nogostup objekt od općeg interesa, takvo se stanje na terenu zadržalo. Prema svim važećim aktima to je kolno-pješačka ulica i kao takva je izgrađena.

Očito je da u trenutku izvođenja radova vlasnik parcele nije protestirao protiv izgradnje pločnika. Ta zemljišna čestica, sukladno odredbama Zakona o cestama, riješit će se na način da će se Grad uknjižiti na cijelu cestu zajedno s izgrađenim nogostupima nakon izrade snimki izvedenog stanja i provedbe izrađenog elaborata u zemljišnim knjigama, a do tada je to privatno vlasništvo - naglasio je Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:37